Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Διάφοροι ΧΟΡΟΙ της Ελλάδας: Ικαριώτικος, Πεντοζάλι κ.α.

               

Η μαγεία της νησιωτικής Ελλάδας
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της γέννησής του ήταν ο χορός. Μέσα από τους παραδοσιακούς, τοπικούς (ικαριώτικος, μπάλος κ.α)  και άλλους λαϊκούς - κοινωνικούς (χασάπικο κ.α.) που ακολουθούν     παρακάτω  γνωρίζουμε την ελληνική χορευτική παράδοση μας. Οι νεοελληνικοί χοροί διαιρούνται ουσιαστικά σε δυο κατηγορίες: στους «συρτούς», στους «πηδηκτούς» και στις παραλλαγές αυτών. Η ονομασία του κάθε χορού συνήθως σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής του (ο συρτός-καλαματιανός, ο ικαριώτικος, ο μακεδονικός κ.α). Οι Ελληνικοί χοροί παρουσιάζουν έτσι αξιοσημείωτη ποικιλία από παραλλαγές και επηρεάζονται μορφολογικά από τον τόπο καταγωγής τους. Είναι γνωστό ότι οι χοροί π.χ. της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν «βαρύ» ύφος και για αυτό αποκαλούνται συχνά και «λεβέντικοι», σε αντίθεση με αυτούς της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι είναι περισσότερο «ανάλαφροι» και λυρικοί.

    
                                                     1. ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ (νησιώτικος)

Ο  Ικαριώτικος χορός προέρχεται από την Ικαρία και είναι ιδιαίτερα γνωστός σε όλη την Ελλάδα.Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε χορεύονται 2 ικαριώτικοι χοροί:α) ο αυθεντικός που χορεύουν και οι Ικαριώτες στα παραδοσιακά τους πανηγύρια και β) το τραγούδι '',η αγάπη μου στην Ικαρία'', όπου δεν είναι ο παραδοσιακός ικαριώτικος, όπως πολύς κόσμος πιστεύει. 
Εκμάθηση βημάτων στο παρακάτω βίντεο: 
Στην αρχή έχουμε το αργό κομμάτι του χορού  και μετά ακολουθεί το γρήγορο. Αρκετοί σήμερα τον χορεύουν ξεκινώντας με το αριστερό πόδι να διαγράφει  κυκλάκι. Όμως ο αυθεντικός ικαριώτικος δεν είναι έτσι,ο παλιός παραδοσιακός είναι με το πρώτο βήμα, το αριστερό δηλαδή πόδι, να λυγίζει επάνω σαν κλωτσιά και να σταυρώνει μετά πίσω, χωρίς να  διαγράφει κυκλάκι. (βίντεο:πατήστε και Γραφείο Φυσικής Αγωγής Πειραιά).

          


 β) Εισαγωγή του χορού με το αργό κομμάτι του για 1.10'' και μετά ο γρήγορος ικαριώτικος.Στο επόμενο  βίντεο οι χορευτές χορεύουν με την μουσική του αυθεντικού ικαριώτικου.Είναι ο γνήσιος παραδοσιακός οργανικός σκοπός απο την Ικαρία.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

EUROBASKET 1987

         

Το 1987 η χώρα μας ήταν η διοργανώτρια του Εurobasket αλλά κανένας δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε. Ο θρίαμβος της Ελλάδας το 1987 κατακτώντας το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήταν μία αποφασιστικής σημασίας στιγμή του ελληνικού αθλητισμού.
Η νίκη της εθνικής ομάδας με δύο πόντους (103-101) επί των Σοβιετικών  στον τελικό, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη πορεία της κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, έκανε το μπάσκετ το εθνικό μας άθλημα. Στα επόμενα χρόνια, καθώς και στα μέσα της δεκαετίας του '90, ήρθαν πολυάριθμες διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης και φυσικά πρώτος σκόρερ ήταν ο αξεπέραστος Νίκος Γκάλης ο οποίος έκανε πράματα και θάματα στο παρκέ, προκαλώντας τον θαυμασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελείωσε τη διοργάνωση με 37 πόντους κατά μέσο όρο!

Το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ μαγεύει και με την αστεία του πλευρά....




                                                          








Το ποδόσφαιρο έγινε πια μαζικό, θεαματικό, προσφέροντας συγκινήσεις, «σπάζοντας» καρδιές. Ξεπήδησε από τις φτωχογειτονιές της Αγγλίας, τις αλάνες της Ιταλίας, τις αμμουδιές της Βραζιλίας.  Χωρίς αυτό το συναρπαστικό σπορ λοιπόν ο 20ός αιώνας μάλλον θα ήταν φτωχότερος. Δείτε και σε ένα βίντεο μερικά γκόλ που μπήκανε με έναν αστείο και παράδοξο τρόπο....
        
                   
                 

                                      =========================================                            
                                                                    
  

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΛΕΙ: βασικά στοιχεία - Γνωριμία με το ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΙ

                   
Το βόλει είναι ένα κατεξοχήν ομαδικό άθλημα, Oλυμπιακό και επινοήθηκε το 1895 στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.Είναι ένα παιχνίδι ευχάριστο, που δυναμώνει όλο το σώμα και αναπτύσσει την τόλμη, την παρατηρητικότητα, την συνεργασία, την άμιλλα και τον συναγωνισμό. 3 βασικά στοιχεία του βόλεϊ είναι:


                                          1. ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΣΑ ΜΕ ΔΑΧΤΥΛΑ      

    • Οι αντίχειρες και οι δείκτες των δυο χεριών να σχηματίζουν τρίγωνο κατά την επαφή με την μπάλα και να βρίσκουμε την μπάλα  ακριβώς πάνω από το κεφάλι,στο ύψος του μετώπου.  Οι αγκώνες να είναι αρκετά λυγισμένοι και τα γόνατα επίσης.Το ένα πόδι να προηγείται του άλλου ανάλογα με το προς τα που θέλουμε να στείλουμε την μπάλα.   

             

    Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

    Καλαματιανός, Τσάμικος και άλλοι χοροί

                                    
                                                                   1.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ
                                                                        
                       
                        
     α)Καλαματιανός, βίντεο με έναν χορευτή με μέτρημα (χωρίς μουσική), πατήστε εδώ
     β) Καλαματιανός, βίντεο με έναν χορευτή χωρίς μέτρημα (με μουσική) ,πατήστε εδώ
     γ)Καλαματιανός, βίντεο με ομάδα χορευτών(το 2ο βήμα χορεύεται και πίσω και μπροστά), πατήστε εδώ

                                                            
                                                                    2.ΣΥΡΤΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ  

        α) Συρτός στα Τρία, βίντεο με έναν χορευτή με μέτρημα (χωρίς μουσική),πατήστε εδώ
        β)Συρτός στα Τρία, βίντεο με έναν χορευτή χωρίς μέτρημα (με μουσική),πατήστε εδώ
        γ)Συρτός στα Τρία, βίντεο με ομάδα χορευτών,πατήστε εδώ



                                                       

                                                               3.ΤΣΑΜΙΚΟΣ (πανελλήνιος)

         α)Τσάμικος, βίντεο με έναν χορευτή με μέτρημα (χωρίς μουσική),πατήστε εδώ
         β) Τσάμικος, βίντεο με έναν χορευτή χωρίς μέτρημα (με μουσική),πατήστε εδώ
         γ) Τσάμικος, βίντεο με ομάδα χορευτών,πατήστε εδώ

       

    ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

                                                                


    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


                      Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής & άσκηση

      Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από  διάφορες ασθένειες, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. 

      Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

      Μουσικοχορευτικές επιδείξεις 2014 (ΒΕΑΚΕΙΟ, 2 Ιουνίου)


      ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ 


      Στις 2 Ιουνίου, το 26ο Δ.Σ.Πειραιά πραγματοποίησε με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, μια μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα:Aφιέρωμα σε Έλληνες Δημιουργούς.Ένα αφιέρωμα στον Θεοδωράκη,Χατζηδάκη,Ξαρχάκο,
      Λοϊζο,Τσιτσάνη,Πλέσσα,Μαρκόπουλο,Ζαμπέτα,Yanni και σε άλλους της πιο σύγχρονης γενιάς. 
      Τραγούδια διαχρονικά όπως: το βάρκα στο γυαλό, χαρταετοί (ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ),μάτια βουρκωμένα,χορός του Σάκαινα(ΞΑΡΧΑΚΟΣ),το φεγγάρι,ζωγραφισμένα στο χαρτί (ΠΛΕΣΣΑΣ),καϊκι μου Aϊ Νικόλα(ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ).Ο πιο καλός ο μαθητής(ΖΑΜΠΕΤΑΣ),τα παιδιά του Πειραιά,ο μύθος,κυκλαδίτικο (ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ).νοσταλγία(YANNI),βαρκάρη και
      ζαβαρακατρανέμια(ορχηστρικά,ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ),βαποράκι του Μπουρνόβα (ΛΟΙΖΟΣ),κ.α. Η βραδιά είχε ένα μικρό αφιέρωμα στον Πειραιά και στο περιβάλλον.Επίσης περιελάμβανε και πιο σύγχρονα ακούσματα από νεότερους Έλληνες Δημιουργούς όπως: θαλασσογραφία(ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ), τι λείπει..τι φταίει(ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ), αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα(ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ) κ.α.Αυτά τα  κομμάτια χορογραφήθηκαν με διάφορα στοιχεία ρυθμικής,ενόργανης και μοντέρνου χορού.
      Παρακάτω έχουμε αναρτήσει  φωτογραφικά στιγμιότυπα της βραδιάς και βίντεο με κάποια απο τα παραπάνω τραγούδια, που στο ακουσμά τους πάντα μας συγκινούν και μας θυμίζουν Ελλάδα.Τα μουσικά κομμάτια χορογραφήθηκαν από την γυμνάστρια του σχολείου μας και παρουσιάσθηκαν από τα παιδιά των Δ',Ε' και ΣΤ' τάξεων.Την επιμέλεια της εκδήλωσης την είχαν οι δύο γυμναστές μας,η κ.Δώρα και ο κ.Χαράλαμπος.Στην παρουσίαση επίσης ήταν και η δασκάλα της Στ', κ. Λίτσα.