Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΛΕΙ: βασικά στοιχεία - Γνωριμία με το ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΙ

                   
Το βόλει είναι ένα κατεξοχήν ομαδικό άθλημα, Oλυμπιακό και επινοήθηκε το 1895 στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.Είναι ένα παιχνίδι ευχάριστο, που δυναμώνει όλο το σώμα και αναπτύσσει την τόλμη, την παρατηρητικότητα, την συνεργασία, την άμιλλα και τον συναγωνισμό. 3 βασικά στοιχεία του βόλεϊ είναι:


                                          1. ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΣΑ ΜΕ ΔΑΧΤΥΛΑ      

    • Οι αντίχειρες και οι δείκτες των δυο χεριών να σχηματίζουν τρίγωνο κατά την επαφή με την μπάλα και να βρίσκουμε την μπάλα  ακριβώς πάνω από το κεφάλι,στο ύψος του μετώπου.  Οι αγκώνες να είναι αρκετά λυγισμένοι και τα γόνατα επίσης.Το ένα πόδι να προηγείται του άλλου ανάλογα με το προς τα που θέλουμε να στείλουμε την μπάλα.   

             



                                                                2. ΜΑΝΣΕΤΑ

    • Το ένα πόδι να προηγείται ελάχιστα του άλλου,τα γόνατα να είναι λίγο λυγισμένα, και τα χέρια να δένουν αφού τεντώσουν οι αγκώνες.Προσέχω δηλαδή τα χέρια να είναι τεντωμένα και οι αγκώνες να μην λυγίζουν.Το σημείο που η μπάλα έρχεται σε επαφή με τα χέρια να είναι το πρώτο μέρος των πήχεων και να χτυπάει ταυτόχρονα και στους 2.

               
                                
                                                       

                                                          3.ΣΕΡΒΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ

      • Πριν την εκέλεση του σερβίς, έχω το ίδιο πόδι μπροστά και το ίδιο χέρι να κρατάει την μπάλα. Προσέχω το άλλο που θα χτυπήσει την μπάλα να βρίσκεται πίσω και να κινείται από πίσω προς τα εμπρός.Κατά το χτύπημα το χέρι μπορεί να είναι με την παλάμη σαν κούπα ή γροθιά.Είναι σημαντικό να γίνεται μεταφορά βάρους από το πίσω στο μπροστινό πόδι, κατά τη στιγμή του χτυπήματος και τον αγκώνα να τον έχω τεντωμένο.
      • Σερβίς και από πάνω (ή τένις),δείτε το στο βίντεο.

                      



                                      ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΙ 3*3 (10-12 ετών)  
                          ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, δείτε το βίντεο: 
       
       
                                                            
                                                                                                

                                                   ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΙ
                                      (από τους επίσημους κανονισμούς
                                  της Ελληνικής Ομοσπονδίας  Πετοσφαίρισης)
                                      
      ΣEΡΒΙΣ
      Το παιχνίδι αρχίζει με σερβις.Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα πρέπει να χτυπήσει με το ένα χέρι και περνώντας από το δίχτυ, να καταλήξει στο αντίπαλο γήπεδο.
      ΠΑΣΕΣ
      Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να αγγίξει τη μπάλα 3 φορές (επιπλέον επαφή επιτρέπεται αν εφαρμοστεί μπλοκ) για να τη στείλει στο αντίπαλο γήπεδο. Στο βόλεϊ,οι παίκτες χρησιμοποιούν τα χέρια και κάθε άλλο μέλος του σώματός τους.
      ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
      Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIVB, εφαρμόζεται το σύστημα συνεχούς καταγραφής πόντων. Κάθε  φορά που αλλάζει το δικαίωμα εκτέλεσης βολής, πρέπει όλοι οι παίκτες της ομάδας  που πρόκειται να εκτελέσει βολή, να αλλάξουν τη θέση τους στο γήπεδο κατά φορά των δεικτών του ρολογιού. Χαρακτηριστικό σημείο του παιχνιδιού η λεγόμενη περιστροφή των παικτών.
      ΑΡΧΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΒΟΛΗ-ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ
      Τη στιγμή που εκτελείται  η βολή, όλοι οι παίκτες και των δύο ομάδων πρέπει να έχουν τις σωστές θέσεις περιστροφής.Η μπάλα εισάγεται στο παιχνίδι από τον παίκτη της πίσω γραμμής ο οποίος, πίσω από την τελική γραμμή, πρέπει να χτυπήσει τη μπάλα με το ένα χέρι και να τη στείλει στο άλλο γήπεδο. Ο παίκτης αυτός δεν επιτρέπεται να μπει στο γήπεδο πριν να χτυπήσει η μπάλα. Σφάλμα είναι όταν η μπάλα ακουμπήσει ένα συμπαίκτη, ή οποιοδήποτε εμπόδιο πάνω ή κοντά στο χώρο παιχνιδιού.Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να αγγίξει το δίχτυ, ούτε να μπει στο γήπεδο των αντιπάλων.
      ΣΕΤ
      Μια ομάδα που επιτυγχάνει 25 πόντους ( ή και περισσότερους), με διαφορά τουλάχιστον  2 πόντων από τον αντίπαλο, κερδίζει ένα σετ. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα κερδίσει δύο σετ. Σε περίπτωση που οι δύο ομάδες κερδίσουν από ένα σετ, τότε θα διεξαχθεί τρίτο σετ (τάί΄μπρέικ ), το οποίο τελειώνει στους 15 πόντους (ή και περισσότερους), εφόσον μία από τις δύο ομάδες έχει διαφορά δύο πόντων από την αντίπαλο της.
      ΓΗΠΕΔΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
      Το γήπεδο έχει διαστάσεις  6 Χ 8 (κάθε πλευρά 6 Χ 4). Το ύψος του φιλέ είναι για τα αγόρια  2.20 μ. και για τα κορίτσια  2.10 μ.  Το τουρνουά θα διεξαχθεί με μπάλες μίνι βόλλευ. 
      ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ
      Κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις (3) παίκτες γηπέδου και μπορεί να έχει μέχρι δύο (2) παίκτες αναπληρωματικούς. Είναι υποχρεωτικό για κάθε ομάδα να χρησιμοποιεί τους αναπληρωματικούς της σε κάθε σετ.  Ο προπονητής  και ο αρχηγός είναι οι μοναδικοί που μπορούν να ζητήσουν «ταίμ άουτ » ή αλλαγή παίκτη. Οι παίκτες πρέπει να φορούν ομοιόμορφες στολές με αριθμούς εμπρός και πίσω.
      ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
      Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει δύο (2) ταίμ άουτ των 30 δευτερολέπτων σε κάθε σετ. Επίσης, κάθε ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει από μία  μέχρι τέσσερις αλλαγές ανάλογα με τους αναπληρωματικούς που διαθέτει. 
      ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
      Το παιχνίδι διευθύνεται από ένα διαιτητή, ο οποίος αρχίζει κάθε αγωνιστικό  επεισόδιο με σφύριγμα και το διακόπτει όταν συμβεί κάποιο σφάλμα πάλι με σφύριγμα.
      ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
      Δεν επιτρέπεται η απευθείας επιστροφή της μπάλας στο άλλο γήπεδο από υποδοχή, όταν δηλαδή αυτή προέρχεται από απόκρουση σε σέρβις της αντίπαλης ομάδας. Αν  συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό υπολογίζεται σαν σφάλμα. Επιτρέπεται η απευθείας επιστροφή της μπάλας στο άλλο γήπεδο, όταν αυτή προέρχεται από απόκρουση επιθετικής ενέργειας του αντιπάλου (άμυνα).

      (Οι κανονισμοί, ΠΗΓΗ: http://tripodis.gr)
               
                                          =========================================