Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Το θεαματικό άθλημα της ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ



Η γυμναστική αποτελεί ένα από τα βασικά Ολυμπιακά αθλήματα και περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα.Το 1928 στην Ολυμπιάδα του Αμστερντάμ προστέθηκαν και τα γυναικεία αγωνίσματα γυμναστικής. Ως το 1980 στις Ολυμπιάδες γινόταν μόνο η ενόργανη γυμναστική. Από το 1984 στο Λος Αντζελες προστέθηκε και η ρυθμική γυμναστική που είναι καθαρά γυναικείο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνευ μπήκε το τραμπολίνο. Η ενόργανη είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο θεαματικά αθλήματα της εποχής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ίσως το άθλημα με την περισσότερη ζήτηση σε εισιτήρια, μαζί με τους τελικούς του στίβου στα 100 μ. Στους άντρες το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ ανδρικά αγωνίσματα: α)έξι ατομικά οργάνων (το έδαφος, το άλμα, τον πλάγιο ίππο, το μονόζυγο, το δίζυγο και τους κρίκους), β) το ατομικό σύνθετο και γ) το ομαδικό σύνθετο.Στις γυναίκες περιλαμβάνει έξι γυναικεία αγωνίσματα:α) τέσσερα ατομικά οργάνων (το έδαφος, το άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και τη δοκό ισορροπίας), β) το ατομικό σύνθετο και  γ) το ομαδικό σύνθετο. Τα όργανα στα οποία αγωνίζονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με ορισμένες τροποποιήσεις, είναι το έδαφος και το άλμα. Αναλυτικά όλα τα όργανα είναι:

ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΙ ΖΥΓΟΙ

Οι ασύμμετροι ζυγοί ή δίζυγο όπως ονομάζεται, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα των γυναικών.Το όργανο αυτό, που έχει μεγάλη ελαστικότητα στις μπάρες του, απαιτεί από τις αθλήτριες δύναμη, ακρίβεια και συντονισμό κινήσεων.Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κινήσεις από τη χαμηλή στην ψηλή μπάρα και αντίθετα, πολλές αλλαγές λαβών, αλλαγές κατεύθυνσης και γιγαντιαία αιωρήματα.Ανάμεσα στις ασκήσεις δεν πρέπει να υπάρχουν παύσεις, παραπανίσιες αιωρήσεις και στάσεις.Η είσοδος στο όργανο γίνεται συνήθως με πάτημα σε βατήρα και η έξοδος πρέπει να είναι ελεγχόμενη και με σταθερή προσγείωση.

ΜΟΝΟΖΥΓΟ

Το μονόζυγο είναι και αυτό ένα από τα θεαματικά αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής και ιδιαίτερα αγαπητό από τους θεατές.Τα προγράμματα των ασκήσεων στο μονόζυγο εκτελούνται μόνο από άνδρες.Αποτελούνται κυρίως από ασκήσεις με περιστροφή γύρω από την μπάρα χωρίς στάση, με αλλαγές στη λαβή, στην κατεύθυνση και στη θέση του σώματος.Η έξοδος από το όργανο είναι συχνά πολύ θεαματική και περιλαμβάνει συνήθως διπλά σάλτο με ελιγμούς σε μεγάλο ύψος.