Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΛΑΙΚΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Υλικό για σχολικές μουσικοχορευτικές γιορτές).



http://picasion.com/
Τελικά ο χρόνος περνάει  πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε! Σε λίγες μέρες, πρώτα ο Θεός  έχουμε Απόκριες και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν τα πλάνα τους, για όλων των ειδών τις γιορτές. Όπως για τις Εθνικές της 25η Μαρτίου, της λήξης του σχολικού έτους και άλλες. Ιδιαίτερα αυτές οι γιορτές της λήξης όπως γνωρίζουμε, περιλαμβάνουν άλλοτε ένα  συνδυασμό  μουσικο-χορευτικών δρώμενων που πλαισιώνουν κάποιο γνωστικό κεντρικό θέμα, άλλοτε μόνο μουσικοχορευτικές επιδείξεις και άλλοτε μόνο αθλητικές δραστηριότητες. Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και των λαϊκών κοινωνικών χορών, αποτελεί βασική θεματική ενότητα της φυσικής αγωγής. Τα τελευταία χρόνια το αναλυτικό πρόγραμμα μάλιστα περιλαμβάνει και λαϊκούς χορούς από άλλες χώρες, στο πλαίσιο της πολιτισμικής εκπαίδευσης.  Στους παραδοσιακούς χορούς έχω αναφερθεί αρκετές φορές, με σχετικές αναρτήσεις και πιστεύω ότι είναι ο κύριος ''κορμός'' των μουσικοχορευτικών παραστάσεων. Σήμερα όμως  θα ήθελα να ανεφερθώ και στους λαϊκούς, κοινωνικούς..Προσωπικά τους χρησιμοποιώ αρκετά γιατί αρέσουν και γιατί  τα παιδιά προσεγγίζονται πιο εύκολα, όσο αφορά την εκμάθησή τους.
O xορός γενικά πρωτοπαρουσιάστηκε όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος εκδηλώθηκε συναισθηματικά, τελειοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και θεωρείται ότι είναι η πρώτη μορφή τέχνης που εμφανίστηκε πάνω στον πλανήτη μας.Έίναι από αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος, σώμα, καρδιά και πνεύμα. Είναι ένα πλήρες σπορ. Μέσω του χορού έχουμε την ανάπτυξη του νευρομυϊκού συντονισμού και της οπτικοακουστικής αντίληψης των μαθητών, καθώς και την καλλιέργεια συνεργασίας και  ομαδικού πνεύματος.Στην εκπαίδευση θεωρείται ως ένα βασικό μέσο διατήρησης και μετάδοσης της ιστορίας και της πολιτισμικής ανάπτυξης, ώστε βοηθά τα παιδιά,να μάθουν να εκτιμούν, να σέβονται και να διαφυλάττουν τις ρίζες του παρελθόντος και έτσι να αποκτήσουν κοινωνική και πολιτιστική συνείδηση.
Είναι ένα διασκεδαστικό είδος γυμναστικής, που δυναμώνει όλο το σώμα, ενεργοποιεί δηλαδή ένα μεγάλο αριθμό μυών, συμβάλει στην απώλεια βάρους και έχει  θετική επίδραση στη λειτουργία  της καρδιάς και γενικότερα στο μεταβολισμό του ανθρώπου.Οφείλουμε να πούμε ότι ανήκει στην κατηγορία της αερόβιας άσκησης. Ο χορός είναι υγεία! Όλοι μας, επίσης όταν νιώθουμε άγχος κι έντονο στρες, ψάχνουμε τρόπους να εκτονωθούμε. Ο χορός  γενικά απελευθερώνει την ενέργεια και την ένταση του σώματος. Αποτελεί έναν αυθεντικό τρόπο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Ο νους και το σώμα συντονίζονται, ώστε ο χορευτής να μάθει καινούριες κινήσεις και να συγχρονιστεί με το διπλανό χορευτή. Μ’ αυτό τον τρόπο απελευθερώνει την ενέργεια του και αδειάζει το μυαλό για λίγο,  απ’ τα προβλήματα. ΛαΪκοί κοινωνικοί χοροί για το σχολείο είναι: O Χασάπικος, το Συρτάκι ή ο χορός του Ζορμπά, ο Ζεϊμπέκικος (ζεϊμπέκικο), ο Χασαποσέρβικος (χασαποσέρβικο), είναι σίγουρα ο πιο εύκολος και ο πιο κεφάτος ομαδικός χορός και τέλος διάφοροι Ελληνικοί λαϊκοί.  Παρακάτω ακολουθούν βίντεο από σχολικές εκδηλώσεις του 2ου Δημοτικού Κορυδαλλού το 2019 και του 26ου Δημοτικού Πειραιά, πριν από κάποια χρόνια (πρόβες και επιδείξεις στο Βεάκειο ) και εύχομαι να αποτελέσουν χρήσιμο μουσικοχορευτικό υλικό.Τα βίντεο περιλαμβάνουν διάφορες χορογραφίες, σε διαχρονικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών, όπως  το ζεϊμπέκικο της Ολυμπάδας του 2004 και τα Μάτια βουρκωμένα του Σταύρου Ξαρχάκου, το Φεγγάρι πάνω Θεέ μου, του Μίμμη Πλέσσα, Ορχηστρικό του Μαρκόπουλου κ.α..Το δεύτερο βίντεο περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς (40 παλικάρια, καραγκουνα) και σε μορφή χορογραφιών, όπως Μες του Μαγιού (πεντοζάλι), Καϊκι μου κ.α.

 

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια μέρα κατά του παιδικού καρκίνου


http://picasion.com/Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Η καρδιά σκιρτάει στο άκουσμα της διάγνωσης, ο παιδικός καρκίνος αρχικά τσακίζει. Όσο ουτοπικό όμως και αν φαίνεται, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. Όσο περνάνε τα χρόνια, ο καρκίνος γίνεται όλο και πιο ιάσιμος κι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει. Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου. Σήμερα αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ,ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


http://picasion.com/Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί από τα απανωτά κρούσματα πνευμονίας, η οποία προκαλείται από τον νέο κοροναϊό.O χειμώνας είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του την γρίπη, το κρυολόγημα και τις εποχιακές ιώσεις που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και μας ταλαιπωρούν όλους, μικρούς και μεγάλους. Εμεις θα αναφερθούμε στο πως μπορούμε να προλάβουμε την γρίπη και γενικά τις ιώσεις.Όλοι μπορούμε  να κολλήσουμε έναν ιό, κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα και γι’ αυτό και νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό. Εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Να έχετε υπόψη σας ότι οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η αυξημένη υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά. Οι ρυθμοί ζωής, όπως έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή, οι καταχρήσεις, το κάπνισμα και η έλλειψη ύπνου, είναι παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλλοντας στο να γινόμαστε όλο και περισσότερο ευάλωτοι στις ιώσεις του χειμώνα...
Έτσι η ατομική καθαριότητα, η σωστή διατροφή και η γυμναστική αποτελούν την δυνατότερη ασπίδα του οργανισμού για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.Κομβικής σημασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης των ιώσεων είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωστή υγιεινή των χεριών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε τα χέρια μας κάθε φορά πριν αγγίξουμε τον ασθενή που βρίσκεται στο περιβάλλον μας ώστε να τον προφυλάξουμε και να προφυλαχθούμε από παθογόνα μικρόβια.
Παράλληλα, τονίζουν ότι την ίδια διαδικασία οφείλουμε να ακολουθούμε αν αγγίξουμε αντικείμενα ή έπιπλα που βρίσκονται στο άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενούς, όπως το κρεβάτι ή το κομοδίνο του, ακόμη και αν δεν έχουμε αγγίξει τον ίδιο. Σημαντική είναι και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, η οποία συνίσταται όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα ώστε να χρειάζονται νερό και σαπούνι. Η εφαρμογή του θα πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά και να γίνεται με τρίψιμο στις παλάμες, τη ραχιαία επιφάνεια του χεριού, τα μεσοδακτύλια διαστήματα, τα δάχτυλα από την πάνω και κάτω πλευρά τους.