
ταλαιπωρούν τόσο εμάς όσο και τα παιδιά μας. Τα φρούτα είναι ιδανικά για τη
Η «μαγική» βιταμίνη C:
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας
συστήματος συμμετέχοντας παράλληλα στην ομαλή λειτουργία του. Έρευνες
έχουν δείξει πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το
κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το
ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του
χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Παράλληλα, το β-καροτένιο που
βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα, ενισχύει το
ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα
βελτιώνει και μας προκαλεί ανοσία.

Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή
πηγή βιταμίνης C. Είναι πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή και η μυρωδιά
του είναι χαρακτηριστική.
3)ΜΗΛΟ:
Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα, αν
και το βρίσκουμε και τις άλλες εποχές. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πηκτίνης, δίνει την αίσθηση του
κορεσμού. Είναι επίσης πηγή βιταμινών όπως Α και C και άλλων
αντιοξειδωτικών (κυρίως φλαβονοειδή) ωφέλιμων για τον ανθρώπινο
οργανισμό, αφού του προσφέρει αγχολυτική και αντιπυρετική
προστασία.Καλό είναι να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως
έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και
αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας
συστήματος.
4)ΜΠΑΝΑΝΑ:
4)ΜΠΑΝΑΝΑ:
Η μπανάνα είναι ένα τονωτικό φρούτο, ενώ λόγω της τρυπτοφάνης που
περιέχει επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού, προσφέροντας μας ενέργεια και
καλύτερη διάθεση. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α και C, καλίου και
σιδήρου. Βοηθάει αποτελεσματικά σε στομαχικές παθήσεις. Αποτελεί καλό ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ
γεύμα πριν την άσκηση.
5)ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:


Καθημερινές Συμβουλές:
- Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής πολλά και διαφορετικά φρούτα. Διαλέξτε λοιπόν, στην καθημερινότητά σας φρούτα που είναι καλές πηγές βιταμίνης C όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, ρόδι, ακτινίδιο και γκρέιπ φρουτ.
- Προτιμήστε τα φρέσκα ώριμα φρούτα τα οποία φαίνεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C.
- Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας την ώρα που τα καθαρίζετε ή τα κόβετε, καθώς η επαφή του φρούτου με τον αέρα αλλά και το μαχαίρι καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.
- Αντίστοιχα για να προστατέψετε τη βιταμίνη του φρεσκοστιμμένου χυμού των φρούτων θα πρέπει να τον καταναλώσετε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τους 100% φυσικούς φρούτων όπως το πορτοκάλι, το ρόδι και το ακτινίδιο ή κόκκινων φρούτων οι οποίοι συσκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά ακέραια.
============================