Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τα φρούτα, κόντρα στις ιώσεις και στο κρυολόγημα (ΥΓΕΙΑ)


Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά,οι ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους και θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (μεγάλων και μικρών) και για αυτό είναι απαραίτητο να τα βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Τα τρόφιμα αυτά ωστόσο δεν είναι απαραίτητα μόνο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, αντίθετα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης στην καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα ενάντια στα κρυολογήματα! Η «οικογένεια» των εσπεριδοειδών με πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ καθώς και άλλα εποχιακά φρούτα που έρχονται στο προσκήνιο αυτή την εποχή όπως το ακτινίδιο και το ρόδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.
ταλαιπωρούν τόσο εμάς όσο και τα παιδιά μας. Τα φρούτα είναι ιδανικά για τη

Η «μαγική» βιταμίνη C:
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας παράλληλα στην ομαλή λειτουργία του. Έρευνες έχουν δείξει πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Παράλληλα, το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα βελτιώνει και μας προκαλεί ανοσία.

1)ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: Είναι ένα φρούτο το οποίο αποτελεί εξαίρετη πηγή βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα αυτό το ιδιαίτερο φρούτο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία και οι φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντερικού συστήματος. Ένα μικρό ακτινίδιο προσφέρει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.

2)ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ:
Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Είναι πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή και η μυρωδιά του είναι χαρακτηριστική.

3)ΜΗΛΟ:
 Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα, αν και το βρίσκουμε και τις άλλες εποχές. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πηκτίνης, δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Είναι επίσης πηγή βιταμινών όπως Α και C και άλλων αντιοξειδωτικών (κυρίως φλαβονοειδή) ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού του προσφέρει αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία.Καλό είναι να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
                                                                                                          4)ΜΠΑΝΑΝΑ:                                                           
Η μπανάνα είναι ένα τονωτικό φρούτο, ενώ λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού, προσφέροντας μας ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α και C, καλίου και σιδήρου. Βοηθάει αποτελεσματικά σε στομαχικές παθήσεις. Αποτελεί καλό ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ γεύμα πριν την άσκηση.

5)ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Το πορτοκάλι είναι ίσως το φρούτο που χαρακτηρίζει την εποχή του χειμώνα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και κυρίως της C, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα β-καροτένια. Προσφέρει υψηλή αντιϊκή, αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική προστασία, θωρακίζοντας τον οργανισμό και προσφέροντας υψηλή προστασία. Το πορτοκάλι, όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή συμβάλουν, λόγω των ινών που περιέχουν, στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές του πηγές.

6)ΡΟΔΙ:
Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες του προσδίδουν μια πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Εκτός των άλλων, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών,έχει αντιμικροβιακές,αντιφλεγμονώδεις,θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες.Συμβάλει στην καρδιαγγειακή προστασία αφού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL).


 Καθημερινές Συμβουλές:
  • Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής πολλά και διαφορετικά φρούτα. Διαλέξτε λοιπόν, στην καθημερινότητά σας φρούτα που είναι καλές πηγές βιταμίνης C όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, ρόδι, ακτινίδιο και γκρέιπ φρουτ.
  • Προτιμήστε τα φρέσκα ώριμα φρούτα τα οποία φαίνεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας την ώρα που τα καθαρίζετε ή τα κόβετε, καθώς η επαφή του φρούτου με τον αέρα αλλά και το μαχαίρι καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.
  • Αντίστοιχα για να προστατέψετε τη βιταμίνη του φρεσκοστιμμένου χυμού των φρούτων θα πρέπει να τον καταναλώσετε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τους 100% φυσικούς φρούτων όπως το πορτοκάλι, το ρόδι και το ακτινίδιο ή κόκκινων φρούτων οι οποίοι συσκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά ακέραια.
πηγή:http://gia-mamades.gr

                                                      ============================