Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Η γυμναστική είναι η πιο ευχάριστη διέξοδος, τώρα που ''ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ'' ( 2ο μέρος,όλες οι τάξεις))

http://picasion.com/Λόγω του κορωνοϊού ξεκινάει και η τηλεκπαίδευση στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί όμως να αποφέρει, ουσιαστικά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες και ειδικά στο Δημοτικό, καθώς είναι παιδαγωγικά απρόσφορη για τους ανήλικους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη διαπροσωπικής επαφής και αυτή η διαδικασία απαιτεί υψηλό αυτοέλεγχο. Ειδικά στην φυσική αγωγή πρέπει να υπάρχει ζωντανή αλληλεπίδραση...γιατί η γυμναστική είναι η ώρα για χαρά για ξεγνοιασιά, όπου το παιχνίδι μέσα από ομάδες ή ατομικά, είναι μάθηση και η μάθηση, παιχνίδι. Αυτή η προσπάθεια έχει στόχο να κρατήσει τα παιδιά σε επαφή με τη μάθηση, την δημιουργία, την εξάσκηση, όχι με το σχολείο το οποίο είναι κλειστό, αλλά θα βοηθά να μη χάνεται εντελώς η επαφή των μαθητών με αυτό.
Αν και το σύστημα του Υπουργείου μέχρι στιγμής κολλάει και ''πέφτει'' συνεχώς...ελπίζουμε παραταύτα ότι θα λειτουργήσουν κάποια στιγμή, κανονικά οι ηλεκτρονικές τάξεις. Η πιο γνωστή όμως γέφυρα επικοινωνίας, με μαθητές, γονείς, μικρούς και μεγάλους θα  είναι κανονικά, όπως πάντα το  blog. Aναρτήθηκαν ήδη πριν από κάποιες μέρες, μερικές προτάσεις, ιδέες για το πώς να  περάσουν δημιουργικά τα παιδιά και να είναι σωματικά δραστήρια. Η Φυσική Αγωγή, η άσκηση και η άθληση, πλέον στην ουσία ''συνταγογραφείται'' και αποτελεί σύσταση σχεδόν για όλες τις νοσηρές καταστάσεις και ασθένειες και εδικά για αυτές τις μέρες, που μένουμε σπίτι κάτω από  πρωτόγνωρες συνθήκες…είναι η πιο τέλεια ευχάριστη διέξοδος.  
Παρακάτω θα παρακολουθήστε πέντε διασκεδαστικά μουσικά βίντεο με ασκήσεις και  παιχνίδια,τα οποία ειναι πιο δελεαστικα για τα παιδια, σε σχεση με την απλη συμβατική γυμναστική με εικονογραφημένες ασκήσεις.
Το πρώτο βίντεο είναι για τις μεγαλύτερες τάξεις (Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄). Στόχος να κάνετε  20 επαναλήψεις, το διάλειμμα που δίνεται  είναι ικανοποιητικό. Κάνετε πιο πριν ένα 3-5λεπτο για προθέρμανση με χαλαρό τρέξιμο, λακτίσματα ποδιών (κλωτσιές), ψαλιδάκια επιτόπου, και άρσεις γονάτων.
 


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μήπως ο κορωναϊός, η πανδημία ήρθε για να υπενθυμίσει τις αξίες της ζωής, να δώσει μαθήματα

Στην προηγούμενη ανάρτηση μας, αναφερθήκαμε στις σωματικές δραστηριότητες, που πρέπει να γεμίζουν οπωσδήποτε τον χρόνο μας,  μένοντας στο σπίτι, γιατί η γυμναστική μας προσφέρει καλή υγεία, δυνατό σώμα, ευεξία, και ενέργεια.Σε επόμενες αναρτήσεις θα ξαναμιλήσουμε πάλι, για γυμναστική στο σπίτι και για σωστή διατροφή, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σήμερα όμως θα προσεγγίσουμε τις παγκόσμιες ανησυχητικές εξελίξεις και λιγο πιο βαθύτερα. Η πανδημία του κορωναϊού έχει ανθρώπινη, κοινωνική, πνευματική διάσταση και μέσα από  αυτόν τον καθημερινό καταιγισμο ειδήσεων και απόψεων, ξεχώρισα μία ανάρτηση μιας Ψυχολόγου - Παιδοψυχολόγου και θα ήθελα να την φιλοξενήσω και στο δικό μου blog, για να την μοιραστώ μαζί σας. Αναπαράγεται και κοινοποιείται στο διαδίκτυο συνέχεια και είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει.
Παρακάτω γράφει η ΜΑΡΙΑ ΑΙΒΑΖΙΔΟΥ : Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος. Αξίζει να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις της και λόγω της ιδιαίτερης επαγγελματικής της ιδιότητας.
“Ξαφνικά οι δρόμοι νέκρωσαν, οι πόλεις σιώπησαν, τα σπίτια έγιναν φυλακές Ξαφνικά όλα αυτά που θεωρούσαμε πως είναι σπουδαία, πως μας δίνουν αξία, κύρος, λόγο ύπαρξης, έγιναν μικρά, έγιναν ασήμαντα.
http://picasion.com/ Ξαφνικά η υγεία μας, που θεωρούσαμε δεδομένη εφόσον δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, μας ανησυχεί, έγινε το πολυτιμότερο κομμάτι της ύπαρξής μας.
Ξαφνικά οι άνθρωποι που αγαπάμε, οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, μας τρόμαξαν...Ξαφνικά η ελευθερία χάθηκε και μαζί της πολύτιμος χρόνος, βιαζόμαστε. Ξαφνικά οι μάσκες που φορούσαμε στην προσπάθειά μας να είμαστε κάποιοι άλλοι, αντικαταστάθηκαν με άλλες, τόσο ταπεινές μα τόσο σημαντικές.
Κοιτάζω τα ντουλάπια μου γεμάτα από πράγματα που θεωρώ πολύτιμα. Κοιτάζω τα αμέτρητα παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, καλλυντικά, αρώματα, είδη περιποίησης, είναι τόσα πολλά. Όμως το βλέμμα μου σταματά σ’ένα μπουκάλι φθηνό οινόπνευμα, σ’ ένα αντισηπτικό χεριών, είναι τα πιο πολύτιμα.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Πως να περάσετε δημιουργικά και ευχάριστα, ιδιαίτερα γονείς και παιδιά, αυτές τις δύσκολες μέρες του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» (1ο μέρος)


http://picasion.com/
Κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες, καταστήματα, όλα κλειστά, λόγω κορωναϊού. Ειδικά μετά από νέες δημοσιεύσεις που παρέχουν ενδείξεις, για την συμμετοχή των παιδιών στην μετάδοση του, αποφασίσθηκε κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν πως  τα παιδιά που προσβάλλονται, αν και εμφανίζουν ήπια συμπτωματα εώς καθόλου , κρατούν πολύ μεγάλο ιϊκό φορτίο και λόγω αυτού, συμμετέχουν ενεργά στην μετάδοση της νόσου. Ο στόχος όλων των μέτρων είναι η μείωση της διασποράς του κορονοϊού, ζητώντας από όλους μας, για άλλη μια φορά, να δείξουμε υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη, παραμένοντας στο σπίτι και  εφαρμόζοντας τους βασικούς  κανόνες  δημόσιας υγείας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.  
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι τις ημέρες που τα παιδιά κλείνονται στο σπίτι γίνονται συνήθως νευρικά. Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας, είναι πολύ καλό οι γονείς να  παίξτε μαζί τους, για να τους δώσετε ωθηση και θετική ενέργεια. Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, ιδίως αν ασχολούνται με κάποιο ομαδικό άθλημα. Παρακάτω ακολουθεί μια σειρά προτάσεων, ιδεών, δραστηριοτήτων ώστε να διασκεδάσουν και συγχρόνως να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους, όπως και όλοι μας. Ασφαλώς αυτές τις μέρες, θα ασχοληθούμε με πολλές δραστηριότητες που δεν απαιτούν κίνηση, για παράδειγμα το διάβασμα, παιχνίδια στον υπολογιστή και τηλεόραση με μέτρο τα παιδιά, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, παζλ, ζωγραφική κ.α. Επιβάλλεται .ομως ιδιαίτερα, η απασχόληση, που προϋποθέτει σωματική κίνηση και την προτείνουμε πιο κάτω. Οφείλουμε λοιπόν ΟΛΟΙ με υπευθυνότητα να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αλλα να μην χάσουμε την ζωντάνια μας, να μην ειμαστε ράθυμοι..αλλά δημιουργικοί και ενεργητικοί. Εξάλλου η γυμναστική είναι το αντίθετο  της υποτονικότητας και συνώνυμο της ευφορίας, ευεξίας.
ΜΙΚΡΟΙ, ΜΕΓΑΛΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ...
Βάλτε όλοι την μουσική που σας αρέσει και χορέψτε ελεύθερα.Οι γονείς βάλτε τη μουσική που αρέσει στα παιδιά και αν κάνουν παραδοσιακούς ή λαϊκούς χορούς, μπαλέτο, ή μοντέρνο χορό, μπορούν να εξασκηθούν στα βήματα, ή να χορέψουν ελεύθερα, όπως και εσείς.
Αθλήματα εσωτερικού χώρου. Παίξτε πινγκ-πονγκ ή εξασκηθείτε στο ταε κβο ντο ή σε οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη.
Παιχνίδια. Παντομίμα και κρυφτό (πιο ελεγχόμενο από το κυνηγητό). Επίσης το Κυνήγι του  θησαυρού, κρύψτε διάφορα αντικείμενα, βρείτε κρυψώνες σε ολόκληρο το σπίτι. Φτιάξτε μια λίστα με όσα κρύψατε.Παίξτε λάστιχo, μουσικές καρέκλες, καντε ασκήσεις με σχοινάκι.
Βόλεϊ στο σπίτι με μπαλόνι, οι μικροί τρελαίνονται πολύ με αυτό το παιχνίδι. Αυτό φαίνεται κι όταν το παίζουμε στο γυμναστήριο του σχολείου μας, με την καθολική συμμετοχή των παιδιών. Είναι τόσο εύκολο να κατασκευαστεί με δύο καρέκλες, ένα σχοινί κι ένα μπαλόνι.Το μπαλόνι δεν είναι απαραίτητο να περνάει μόνο πάνω από το σχοινί. Μπορει να παιχτεί επίσης και στα γόνατα, από μικρούς και μεγάλους με τον ίδιο ενθουσιασμό.
Στήστε έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων. Αν στα παιδιά σας περισσεύει η ενέργεια και πρέπει να την εκτονώσουν παίζοντας, μαζέψτε όλα τα μαξιλάρια του σπιτιού και ό,τι άλλο ακίνδυνο αντικείμενο έχετε, κάντε τα έπιπλα στην άκρη και φτιάξτε μία πίστα για έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων. Αν το παιδί είναι ένα, χρονομετρήστε το κι όταν κάνει το χρόνο που θα θέσετε ως στόχο, επιβραβεύστε το με κάτι που του αρέσει πολύ. Για να μη βαρεθεί, ούτε αυτό ούτε εσείς, μη διστάσετε να συμμετέχετε και να σας χρονομετρήσει εκείνο. Είπαμε ότι παίζουμε ΜΑΖΙ.
Ακολουθεί βίντεο με πρόγραμμα γυμναστικής  μέσα στο σπίτι, για μικρούς, μεγάλους, γονείς και παιδιά


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

O τρόπος ζωής της οικογένειας, των γονέων, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχέσης του παιδιού με την άσκηση και την διατροφή

 
http://picasion.com/Τα Ελληνόπουλα είναι από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα έχει δειχθεί, ότι μια από τις βασικότερες καθημερινές τους μετακινήσεις τους στο σχολείο, γίνεται κυρίως με αυτοκίνητο.Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί ακομη, στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από μία ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ξοδεύουν περισσότερες από δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους και μάλιστα πολλά, έχουν τις συσκευές στον δικο τους προσωπικό χώρo.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους, μπορούν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να μάθουν πώς θα εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα τους, αρκεί να έχουν σωστά πρότυπα, δηλαδή γονείς που υιοθετούν, ό, τι συμβουλεύουν. Η συμβολή των γονέων είναι καθοριστική στην υγιεινή διατροφή των παιδιών. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές, είναι σφουγγάρια, είναι ξάγρυπνοι παρατηρητές έτοιμοι να αρπάξουν την επόμενη κίνηση μας, λέξη μας και να την εφαρμόσουν.  Έτσι λοιπόν, πως θα φάει το παιδί φρούτα αν ο γονιός δεν τρώει; Πως θα φάει ψάρια αν δεν υπάρχουν στην διατροφή της οικογένειας. Μην απαιτείτε από το παιδί να τρώει σαλάτα όταν εσείς καταναλώνετε γλυκό, ούτε βεβαίως να περιορίσει την ποσότητα του γεύματος του, όταν εσείς συνηθίζετε περισσότερες από μία μερίδες, ή δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λιχουδιές. Οι διατροφολόγοι επιμένουν επίσης ότι όταν το παιδί κάθεται στο τραπέζι με τους γονείς, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αποκτά καλύτερες διατροφικές συνήθειες και ελέγχει πιο αποτελεσματικά το σωματικό βάρος του. Ειδικότερα πρέπει να αναφερθώ στην αξία του πρωϊνού η οποία είνα ανεκτιμητη, γιατί  βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης και μνήμης και να έχουν καλύτερη συγκέντρωση.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

6 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού (Bullying)


http://picasion.com/
Το Bullying αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Πολυπληθή τα κρούσματα του, σε παγκοσμιο επίπεδο και τα θύματά του είναι μικρά παιδιά. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η χώρα μας σημειώνει κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying. Το 40% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται. Μόνο 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν υποστήριξη στην Ελλάδα και τα στατιστικά στοιχεία, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Είναι θλιβερό ότι μόλις 1 στα 3 περιστατικά bullying, γίνεται γνωστό σε γονείς ή δασκάλους. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και να επικοινωνούν διαρκώς με τους δασκάλους και τους καθηγητές του σχολείου.
ΒULLYING...Παιδιά τα οποία υπόκεινται σωματική ή λεκτική βία, ή το συνδυασμό και των δύο, χωρίς λόγο. Οι θύτες τους είναι συνήθως είτε συνομήλικοι, ή λίγα χρόνια μεγαλύτεροι συμμαθητές τους από το κοινό σχολικό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες του bullying καθόλου ευκαταφρόνητες, μιας και μπορούν να διαταράξουν τη ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υποστούν, οποιασδήποτε μορφής, άσκηση σωματικής βίας. Σημειώνεται ότι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει σωματικά με σπρωξιές και ξυλοδαρμούς, λεκτικά με φραστικές επιθέσεις, βρισιές και παρατσούκλια, ψυχολογικά με τις απειλές και τους εκβιασμούς και ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά; Αρχικά να αναγνωρίζεις τέτοιου είδους συμπεριφορές και να τις καταδικάζεις ακόμη και όταν δεν σε αφορούν άμεσα! Μπορεί να μην είσαι παιδί, ή γονιός για να σε αφορά απευθείας το θέμα, αλλά στον οικογενειακό, ή κοινωνικό σου περίγυρο, θα υπάρχουν σίγουρα παιδιά. Μη μένεις αμέτοχος. Γίνε μέρος της λύσης του προβλήματος! ΜΠΟΡΕΙΣ! 
Δείτε την ακόλουθη σχετική παρουσίαση