Τα Ελληνόπουλα είναι από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα έχει δειχθεί, ότι μια από τις βασικότερες καθημερινές τους μετακινήσεις τους στο σχολείο, γίνεται κυρίως με αυτοκίνητο.Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί ακομη, στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από μία ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ξοδεύουν περισσότερες από δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους και μάλιστα πολλά, έχουν τις συσκευές στον δικο τους προσωπικό χώρo.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους, μπορούν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να μάθουν πώς θα εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα τους, αρκεί να έχουν σωστά πρότυπα, δηλαδή γονείς που υιοθετούν, ό, τι συμβουλεύουν. Η συμβολή των γονέων είναι καθοριστική στην υγιεινή διατροφή των παιδιών. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές, είναι σφουγγάρια, είναι ξάγρυπνοι παρατηρητές έτοιμοι να αρπάξουν την επόμενη κίνηση μας, λέξη μας και να την εφαρμόσουν. Έτσι λοιπόν, πως θα φάει το παιδί φρούτα αν ο γονιός δεν τρώει; Πως θα φάει ψάρια αν δεν υπάρχουν στην διατροφή της οικογένειας. Μην απαιτείτε από το παιδί να τρώει σαλάτα όταν εσείς καταναλώνετε γλυκό, ούτε βεβαίως να περιορίσει την ποσότητα του γεύματος του, όταν εσείς συνηθίζετε περισσότερες από μία μερίδες, ή δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λιχουδιές. Οι διατροφολόγοι επιμένουν επίσης ότι όταν το παιδί κάθεται στο τραπέζι με τους γονείς, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αποκτά καλύτερες διατροφικές συνήθειες και ελέγχει πιο αποτελεσματικά το σωματικό βάρος του. Ειδικότερα πρέπει να αναφερθώ στην αξία του πρωϊνού η οποία είνα ανεκτιμητη, γιατί βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης και μνήμης και να έχουν καλύτερη συγκέντρωση.
H σπουδαιότερη παράμετρος επίσης που θα επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών είναι η ενασχόληση με την άσκηση των ίδιων των γονέων. Πρωτα οι γονείς πρέπει να δείχνουν ότι η άσκηση είναι για τους ίδιους και τα παιδιά τους, μια προτεραιότητα στην καθημερινή ζωή. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο μέσω της εικόνας που δημιουργείται σε αυτά όσο και πρακτικά, καθώς τα παιδιά συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα πιο εύκολα όταν συμμετέχει και ο γονιός. Δώστε λοιπόν και εσείς οι γονείς το καλό παράδειγμα! Αν θέλετε να ασκούνται τα παιδιά σας, βοηθά αν ασκείστε εσείς ο ίδιος. Αν σας βλέπουν να κινείστε, γνωρίζουν ότι η κίνηση είναι φυσιολογικό και σημαντικό μέρος της ζωής, που μπορεί να είναι και διασκεδαστικό. Κάντε δηλαδή την άσκηση να μοιάζει διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητας, όχι κάτι που πρέπει να γίνει με το ζόρι. Περπατείστε μαζί τους με έντονο ρυθμό πηγαίνοντας για ψώνια ή βόλτα, προτιμήστε και εσείς τις σκάλες από το ασανσέρ, αφήστε το αυτοκίνητο για τις περιπτώσεις που έχετε να πάτε μακριά, βάλτε το ποδήλατο στη ζωή σας, τρέξτε μαζί με το παιδί σας στο πάρκο.Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από τα παιδιά, διότι είναι εύκολα πραγματοποιήσιμες.
Τα πιο σημαντικά οφέλη της άσκησης για τα παιδιά, μπορεί να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:
- Η άσκηση βοηθά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα και αυτό γιατί αυξάνει το μεταβολισμό και τη ροή του αίματος στον οργανισμό, από όπου μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την επιμήκυνση των οστών του
- Βοηθάει στην ενδυνάμωση και του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Τα παιδιά αποκτούν καλύτερη κιναίσθηση.
- Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους.
- Η φυσική δραστηριότητα έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη. Βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο του άγχους και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, ιδιαιτέρα κατά την ευαίσθητη φάση της εφηβείας.
- Η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας.
- Σε επίπεδο πνευματικής λειτουργίας, έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές οι οποίοι ασκούνται, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σχολικά μαθήματα. Μελέτες σε παιδιά έδειξαν, ότι τα υψηλότερα επίπεδα αερόβιας κατάστασης, σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Η φαιά ουσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση και έτσι η άσκηση ενισχύει την πνευματική και κατ’ επέκταση τη σχολική απόδοση.
- Τέλος, μια πιο μακροπρόθεσμη αλλά ιδιαίτερα σημαντική επίδραση της άσκησης είναι ότι τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια, ακολουθούν και έναν συνολικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους, όσο και ως ενήλικες.
Κλείνοντας τονίζουμε πως, όπως στην διατροφή έτσι και
στην άσκηση, φαίνεται ότι η συμμετοχή του γονέα παίζει καταλυτικό ρόλο
στην απόκτηση υγιών συνηθειών. Ωστόσο λίγα παιδιά γυμνάζονται
έστω και μία φορά την εβδομάδα με κάποιον από τους δύο γονείς. Σε αυτό που
συμφωνούν όλοι είναι, ότι η λύση του προβλήματος έρχεται μέσα από την
οικογένεια. Συχνότερα γεύματα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και συχνότερη
σωματική άσκηση με την συμμετοχή παιδιών και γονιών μαζί, είναι ένα πρώτο
στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Δείτε και ένα πολύ χρήσιμο βίντεο από το ΕΥΖΗΝ.
Δείτε και ένα πολύ χρήσιμο βίντεο από το ΕΥΖΗΝ.