Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ένα συναρπαστικό άθλημα

            
Η χειροσφαίριση είναι ένα ομαδικό Oλυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες.Είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην Ευρώπη και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.Εμφανίστηκε στη Δανία, τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 19ου αιώνα με κάποιες διαφορές από τη σημερινή του μορφή.Τότε παιζόταν με ομάδες απαρτιζόμενες από 11 παίκτες,ενώ σήμερα το χάντμπολ παίζεται με επτά παίκτες.Το σύγχρονο παιχνίδι προέκυψε από το συνδυασμό τριών διαφορετικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση και χόκεϊ).
Πώς παίζεται με λίγα λόγια?..  αρκεί να θυμάσαι τον αριθμό 3 που είναι καθοριστικός στο χάντμπολ.  Ένας παίκτης μπορεί να κάνει τρία βήματα με την μπάλα πριν και μετά το ντριπλάρισμα, αλλά ενώ στέκεται μπορεί να κρατάει την μπάλα μόνο 3 δευτερόλεπτα. 
Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή. Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο τερματοφύλακας και κανένας άλλος από όλους τους παίκτες. Μπορεί όμως να μπει ο επιτιθέμενος παίκτης, όταν πραγματοποιεί το λεγόμενο ''πέταγμα'', δηλαδή πήδημα προς τα μπρος, χωρίς να ακουμπάει στο έδαφος, για να κάνει σουτ, όπου είναι και η πιο θεαματική στιγμή του παιχνιδιού. Ο παίχτης επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μπάλα με όλο το σώμα,από το ύψος του γονάτου και πάνω.Αν δηλαδή, η μπάλα ακουμπήσει πόδια από το γόνατο και κάτω είναι παράβαση.Οι κανονισμοί επιτρέπουν τον έλεγχο του αντιπάλου με τα χέρια, αλλά οι παίκτες δεν πρέπει να σπρώξουν, να κρατήσουν ή να θέσουν σε κίνδυνο έναν αντίπαλο με οποιοδήποτε τρόπο. Υπερβολική σκληρότητα έχει σαν αποτέλεσμα την προειδοποίηση, την αποβολή για 2 λεπτά ή την αποβολή από το παιχνίδι.
Ο αγώνας του χάντμπολ εκτυλίσσεται σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών το καθένα, με ένα διάλειμμα μεταξύ τους 15 λεπτών. Μετά το διάλειμμα οι δύο ομάδες αλλάζουν πλευρά στο γήπεδο. Αν το παιχνίδι τελειώσει ισόπαλο, παίζονται δύο ακόμη ημίχρονα, 5 λεπτών το καθένα.Το handball είναι ένα άθλημα με απίστευτη ένταση και δυναμισμό, και γι “αυτό είναι συναρπαστικό και ελκυστικό! Επίσης σαν παιχνίδι είναι πολύ ενδιαφέρον και αγαπητό για τα παιδιά γιατί προσαρμόζεται περισσότερο στις φυσικές κινήσεις τους, όπως το τρέξιμο, η ρίψη, το πέταγμα της μπάλας, η ισορροπία, το άλμα.
Παραλλαγή του αθλήματος της χειροσφαίρισης αποτελεί η χειροσφαίριση στην άμμο, γνωστότερη με την ξενική της ονομασία (μπιτς χάντμπολ). Το άθλημα αυτό παίζεται αποκλειστικά στην άμμο με ανάλογους κανονισμούς. Την τελευταία δεκαετία διεξάγονται και ευρωπαϊκά, όπως επίσης και παγκόσμια πρωταθλήματα.
                                             
                       1)Ένα βίντεο με εντυπωσιακές φάσεις από διάφορους αγώνες:

           

                          2) Ένα βίντεο με τις δεξιότητες του χάντμπολ, σουτ, πάσα, ντριπλα

                 

         3)ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ   (ΚΑΝΟΝΕΣ                          ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ), πατήστε εδώ

                                               ---------------------------------------------------------