Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΓΟΝΑΤΟ - ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ - ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ (στραμπούληγμα)

                                                                                          
Το γόνατο θεωρείται ως η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος και είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολύπλοκες αρθρώσεις του σώματός μας. Η άρθρωση του γονάτου είναι το σημείο όπου το μηριαίο οστό συναντά την κνήμη. Το πέρας του κάθε οστού καλύπτεται με χόνδρο ο οποίος έχει απαλή και λεία επιφάνεια. Ο χόνδρος επιτρέπει στα άκρα των οστών να κινείται το ένα απέναντι στο άλλο σχεδόν χωρίς τριβή και απορροφά τους κραδασμούς. Η άρθρωση του γονάτου έχει δύο επιπλέον κομμάτια «χόνδρου» τα οποία δρουν σαν αμορτισέρ, τους μηνίσκους, ενώ υπάρχουν τέσσερεις ισχυροί σύνδεσμοι που ενώνουν τα δύο οστά, οι πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός και ο έσω και έξω πλάγιος σύνδεσμος. Η άρθρωση περιβάλλεται από μία μεμβράνη (υμένας) η οποία παράγει μια μικρή ποσότητα ενός παχύρρευστου υγρού (αρθρικό υγρό). Αυτό το υγρό βοηθάει στην θρέψη του χόνδρου και τον κρατάει λείο.
Ο αρθρικός υμένας έχει μια εξωτερική ανθεκτική στοιβάδα η οποία ονομάζεται αρθρικός θύλακος η οποία βοηθάει την άρθρωση στη στήριξή της. Η επιγονατίδα είναι ένα άλλο σημαντικό οστό που αποτελεί μέρος της άρθρωσης του γόνατος. Η επιγονατίδα είναι προσδεδεμένη στους μύες του μηρού με έναν μεγάλο τένοντα, τον τένοντα του τετρακεφάλου και καθηλωμένη στο οστό της κνήμης διαμέσου του επιγονατιδικού τένοντα. 
Οι παθήσεις του γονάτου στον ενήλικα είναι πολλές και ποικίλες αλλά θα μπορούσαν σχηματικά να διακριθούν σε δύο βασικές κατηγορίες, τις τραυματικές, δηλαδή αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, και τις εκφυλιστικές, δηλαδή αποτέλεσμα εκφύλισης. Στις τραυματικές παθήσεις υπάγονται φυσικά τα κατάγματα, αλλά και οι ρήξεις των συνδέσμων ή των μηνίσκων, ενώ κύριος εκπρόσωπος της δεύτερης κατηγορίας είναι η οστεοαρθρίτιδα.Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος, συνήθως προσβάλλει το ισχίο ή το γόνατο. Χαρακτηρίζεται, από φθορά του αρθρικού χόνδρου, που καλύπτει την επιφάνεια των οστών μέσα στην άρθρωση. (Δείτε και το βίντεο)
Με λίγα λόγια το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση και αποτελείται από:
1) το αστό του μηρού,της κνήμης και της επιγονατίδας.
2)τον αρθρικό χόνδρο,τους μηνίσκους,τους συνδέσμους.
3)τους μύες(τετρακέφαλο,οπίσθιοι μηριαίοι),τους τένοντες
                                                                         
               


        ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ (αστράγαλος) - ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ (στραμπούληγμα)
                                                                                                                               
H ποδοκνημική άρθρωση βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται η κνήμη με τον αστράγαλο, αποτελείται από τρία οστά: την κνήμη στην εσωτερική επιφάνεια του ποδιού, την περόνη στην εξωτερική πλευρά του ποδιού και τον αστράγαλο ο οποίος περικλείεται από τα δυο πρώτα. Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους και σταθεροποιούνται με ταινίες συνδετικού ιστού,οι οποίες αποκαλούνται σύνδεσμοι (έξω, έσω, μπροστά και πίσω).Οι σύνδεσμοι έχουν μεγάλη ελαστικότητα, καθοδηγούν τις κινήσεις της άρθρωσης και δεν επιτρέπουν μεγάλη απομάκρυνση των οστών μεταξύ τους. Όταν όμως λόγω μιας βίαιης κίνησης τα οστά απομακρυνθούν μεταξύ τους, τότε οι σύνδεσμοι διατείνονται σημαντικά και μπορεί να κοπούν.Ο τραυματισμός των συνδέσμων και των οστών είναι συχνός στους αθλητές (διάστρεμμα, κάταγμα κ.α.).Οι κακώσεις της ποδοκνημικής άρθρωσης (αστράγαλος), αποτελούν συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται τόσο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όσο και στην καθημερινότητα μας.
Τα
διαστρέμματα της ποδοκνημικής αρθρώσεως διακρίνονται σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Η στατιστική κατανομή ανάμεσα στις τρεις ομάδες είναι πρακτικά αδύνατη, γιατί συνήθως οι ασθενείς με διάστρεμμα πρώτου βαθμού δεν πάνε στο γιατρό και αυτοθεραπεύονται. Κατ’ εκτίμηση όμως, υπολογίζεται ότι το 80% είναι πρώτου βαθμού, το 15% είναι δευτέρου βαθμού και το 5% είναι τρίτου βαθμού. Η ταξινόμηση των διαστρεμμάτων έχει ως εξής:

1ου  βαθμού : Διάταση των συνδέσμων της άρθρωσης,ή ελαφρά ρήξη.(ήπιο)
2ου  βαθμού: Μερική ρήξη των συνδέσμων (μέτριο,φωτο δεξιά).
3ου  βαθμού: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων (σοβαρό).
Το διάστρεμμα είναι η συχνότερη στατιστικά τραυματική βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Στην καθομιλουμένη το «διάστρεμμα» αποκαλείται «στραμπούληγμα».Υπολογίζεται ότι το 100% των ανθρώπων κάποτε έχει ή θα υποστεί διάστρεμμα της ποδοκνημικής, και μάλιστα τουλάχιστον το 50% από αυτούς θα το υποστεί πολλές φορές και στα δύο πόδια. 


                    Αντιμετώπιση διαστρέμματος.ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ,δείτε το βίντεο

         

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν συνοψίζονται στο αγγλικό ακρώνυμο RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation) και περιλαμβάνουν τα εξής:
1.Ανάπαυση (Rest): Ξεκουράστε το τραυματισμένο άκρο (π.χ.έχοντας το  και ανυψωμένο πάνω στην τσάντα των Πρώτων βοηθειών ή σε κάτι άλλο). Αποφεύγετε να μένετε όρθιοι, γιατί ο πόνος γίνεται έντονος και προκαλείται οίδημα στην περιοχή. Η τοποθέτηση πάγου όσο το δυνατόν να γίνεται νωρίτερα μετά τον τραυματισμό,διότι βοηθά στην μείωση του πόνου και του οιδήματος (πρήξιμο).
 2.Πάγος (Ice): Ο πάγος είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων και γενικότερα όλων των κακώσεων, γιατί δρα κατά της φλεγμονής αλλά και περιορίζει το οίδημα με συνολικό αποτέλεσμα την μείωση του πόνου.Προσοχή όμως,δεν τοποθετούμε τον πάγο απευθείας στο δέρμα(χρησιμοποίηστε μια λεπτή πετσέτα ενδιάμεσα στο δέρμα και τον πάγο) και η διάρκεια της παγοθεραπείας να είναι 10 -15 λεπτά. Χρήσιμα επίσης είναι και τα ειδικά επιθέματα του εμπορίου που μπαίνουν στην κατάψυξη.
3.Επίδεση του μέλους (Compression) : Η επίδεση σε μορφή "8" της ποδοκνημικής (βίντεο), με ελαστικό επίδεσμο είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί προάγει  την υποχώρηση του οιδήματος αλλά και την επούλωση των συνδέσμων. Ο πάγος μπορεί να τοποθετηθεί και πάνω από τη επίδεση.
4.Ανάρροπη θέση, ανύψωση (Elevation): Κατά την ανάπαυση, σημαντικό είναι το τραυματισμένο άκρο, να βρίσκεται λίγο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Για τον λόγο αυτό όταν καθόμαστε ή όταν ξαπλώνουμε τοποθετούμε το τραυματισμένο πόδι πάνω από 1-2 μαξιλάρια. Έτσι θα έχουμε μειώση του οιδήματος και θα αποτρέψουμε τον σχηματισμό παραπάνω που θα προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο.
Ανάλογα αν πονάει πολύ ή όχι ο πάσχων, τον συνοδεύετε μέχρι το νοσοκομείο για εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

ΠΗΓΕΣ:www.iatronet.gr
             www.iatroi-varis.gr

                                      ====================================