Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η ρυθμική και τα οφέλη της, η ρυθμική στο σχολείο

                                                                                                                                
Ρυθμική αγωνιστικού επιπέδου
Η ρυθμική είναι ένα πολυσύνθετο, γυναικείο άθλημα όπου συνδυάζει γυμναστική και χορό.Τα κορίτσια που κάνουν ρυθμική αποκτούν ευλυγισία κυρίως στην μέση και στα ισχία και μαθαίνουν να στέκονται και να περπατάνε σωστά. Επίσης με τον χορό γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος, σφίγγουν οι κοιλιακοί μύες, δυναμώνει ο κορμός και γυμνάζονται χέρια και πόδια ταυτόχρονα. Αναπτύσσεται και η κιναίσθηση, όπου είναι η ικανότητα του παιδιού να έχει αίσθηση της κίνησης του σωματός του, ενώ συγχρόνως καλλιεργείται η έννοια του συντονισμού και συγχρονισμού με τη μουσική (ειδικά όταν οι χορογραφίες είναι ομαδικές ).
Τα οφέλη αυτού του όμορφου αθλήματος στα κορίτσια με λίγα λόγια είναι πολλά: χάρη και αρμονία στην κίνηση, καλή στάση του σώματος, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, απόκτηση πνεύματος ομαδικότητας και κάτι πολύ  σημαντικό, αναπτύσσουν τα παιδιά τέτοια αγάπη για την γυμναστική και τον χορό που όσο μεγαλώνουν, αυτή η αγάπη αυξάνεται περισσότερο.Τέλος μία δυσκολία του είναι ότι βασίζεται στην επιμονή και υπομονή, γιατί για να βγει ένα όμορφο και συγχρονισμένο  αποτέλεσμα,χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις και πρόβες, ειδικά όταν μπαίνουν αργότερα  και τα όργανα. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει απο 4-5 ετών.
Σε αγωνιστικο επίπεδο στην ρυθμική, έχουμε τα ατομικό και το ομαδικό.Το ατομικό περιλαμβάνει  4 απο τα 5 όργανα τα οποία είναι:μπάλα,στεφάνι,σχοινάκι,κορδέλα και κορίνες και το ομαδικό αγώνισμα με 5 αθλήτριες, το  λεγόμενο ανσάμπλ. Σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού στα γυμναστήρια, στους δήμους και στα σχολεία,τα όργανα δεν  θεωρούνται απαραίτητα κατά τα  πρώτα στάδια της ενασχόλησης του παιδιού με το άθλημα και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε απλές ασκήσεις ρυθμικής (γέφυρες, δαχτυλίδι απλό, σπαγγάτο,χειροκυβίσθηση κ.α) και στον χορό.
                                                              
τμήμα ρυθμικής μαζικού αθλητισμού σε γυμναστήριο
                                                              -------------------------------------

                                              *Η ΡΥΘΜΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

     Μερικές φωτογραφίες με ρυθμική και μοντέρνο χορό και είναι του 26oυ Δ.Σ. Πειραιά στο ΒΕΑΚΕΙΟ το 2012, 2013, 2014 και 2015 (χορογραφίες η γυμνάστρια Dora Z. )
       
     
                    
     

     


                                                                                








    -----------------------------------------


    *ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΚΗ
    •  Μερικές φωτογραφίες σχετικές με αυτό το υπέροχο άθλημα..(σε επίπεδο όμως ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜOY):

                                                                             
                                                                                       


                                   Και ένα βίντεο αφιερωμένο στην ρυθμική και τον χορό

             

                                                    ==============================