Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η 1η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού στο σχολείο μας


Την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου διεξήχθη και στο σχολείο μας, η 1η Πανελλήνια ημέρα σχολικού «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».Ήταν μία ημέρα που την χάρηκαν πολύ όλα τα παιδιά,με αρκετό παιχνίδι,άθληση, χορό, δημιουργία,ψυχαγωγία αλλά και προβληματισμό.
Γενικότερα η σχολική ημερίδα είχε τρία μέρη:α)αθλητικό-μουσικοκινητικό,β)οπτικοακουστικό-προβολή ταινίας και κατόπιν συζήτηση,γ) καλλιτεχνικό - εικαστικές δημιουργίες.Και τα τρία είχαν θεματολογία σχετική με τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό.Όλες οι δράσεις
υλοποιήθηκαν, κυλιόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, από όλη τη σχολική κοινότητα, με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών, μετά από  σχεδιασμό και προετοιμασία λίγων μόνο ημερών....
Οι δύο γυμναστές του 26ου Δ.Σ.Πειραιά η κ.Δώρα και ο κ.Χαράλαμπος είχαν το συντονισμό του αθλητικο-μουσικοκινητικού μέρους που περιελάμβανε: 
Βιωματική προσέγγιση  της διαφορετικότητας μέσα από  διάφορες δραστηριότητες στοχευμένες πάνω στο θέμα της ημέρας. Όπως:  1)διάφορα κινητικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια με μπάλες, στεφάνια,μπαλόνια,σχοινάκια και άλλα μέσα. 2)Σκυταλοδρομίες διαφόρων μορφών.π.χ. κουτσό,μεταφορά ενός μπαλονιού στις πλάτες σε ζευγάρια, τρέξιμο με δύσκολη οπτική επαφή κ.α. παιχνίδια δηλαδή με κάποιες δυσκολίες, ιδιαιτερότητες για να βιώνουν τα παιδιά το"διαφορετικό,το δύσκολο".3)Διοργάνωση ενός πρωταθλήματος συνεργασίας, μπάσκετ και ποδοσφαίρου,με την συμμετοχή των μαθητών της Ε' και ΣΤ' τάξης. Συνεχής αναφορά στο"fair play" και στην ευγενή άμιλλα. 4)Μία 10λεπτη Μουσικοχορευτική παράσταση.Τα μουσικά κομμάτια που τραγουδήθηκαν από όλα τα παιδιά και συγχρόνως παρουσιάσθηκαν (με χορογραφίες των  κοριτσιών) ήταν:α) Αν όλα τα παιδιά της γης (Α,Β,Γ' τάξεις), β) Άνθρωπε αγάπα..(ΣΤ') , γ) Μια νέα αρχή(Δ',Ε').Το μήνυμα μας ένα και δυνατό:"Όλοι ενάντια στον ρατσισμό που αντιστρατεύεται τον άνθρωπο και τη ζωή… όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι". Παρακάτω παρουσιάζουμε φωτογραφικό υλικό των δράσεων και κυρίως των αθλητικών, εκείνης της ημέρας και δύο σχετικά βίντεο:



                                                                              
                                                                                   
                Οπτικοποιήσαμε με χορογραφίες κοριτσιών τους στίχους των τραγουδιών:
                   α) Αν όλα τα παιδιά της γης β) Άνθρωπε αγάπα.. γ)Μία νέα αρχή.
                        Και όλοι μαζί συγχρόνως τραγουδούσαν...αγόρια και κορίτσια.                                 ..












και οι άλλες αθλητικές δράσεις ...










            Το τραγούδι "Μια νέα αρχή",( από την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου) που τραγουδήθηκε και παρουσιάστηκε από τα κορίτσια της Δ' και Ε' τάξης. 

                             



                      Tέλος δείτε και ένα συγκινητικό  βίντεο σχετικό με την διαφορετικότητα
                       και τον ρατσισμό:
                            

                                                  ============================