Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ FAIR PLAY

                                                      
Fair play goal
Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.Ελάχιστα πράγματα, μέσα σ' έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο, έχουν τη διαχρονικότητα του ποδοσφαίρου.  Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το ποδόσφαιρο, βασιλιά των σπορ κι αυτό είναι αληθές. Είναι αληθές, γιατί η λειτουργία του ποδοσφαίρου μοιάζει με τη λειτουργία ενός πραγματικού βασιλιά. Ένας πραγματικός βασιλιάς συγκινεί τα πλήθη και μέσω ενός συγκλονιστικού αγώνα, επιχειρεί να τα οδηγήσει από μια αρνητική κατάσταση σε μια άλλη καλύτερη, αν όχι ιδανική.Οι άνθρωποι, εξαιτίας του ποδοσφαίρου, κινούνται διαρκώς ανάμεσα σ' αυτά τα δύο άκρα, γευόμενοι συναισθήματα που μόνον η ζωή μπορεί να προσφέρει.. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ποδόσφαιρο έχει την ιδιαιτερότητα να βιώνονται τα συναισθήματα στο έπακρο. Όλα όσα συμβαίνουν,με τη στάση που έχει διαμορφωθεί κοινωνικά για το άθλημα, λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, «βγάζουν δυνατά» συναισθήματα σε όλους (ιδιαίτερα σε επίπεδο εθνικών ομάδων) έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο, έχουν τη διαχρονικότητα του ποδοσφαίρου. Ανάλογα  δυνατά  είναι και τα συναισθήματα των ποδοσφαιριστών την ώρα του αγώνα. Πάθος, ένταση,ενθουσιασμός, πίεση, άγχος, χαρά, ικανοποίηση, είναι συναισθήματα που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και με την ιδιαιτερότητά του ως άθλημα, εναλλάσσονται πολλές φορές ραγδαία...(ακολουθεί βίντεο -αφιέρωμα)

                                                           ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ  FAIR PLAY

Η ΦΙΦΑ έχει δημιουργήσει την εκστρατεία Fair Play (Δίκαιο παιχνίδι ή Τίμιο παιχνίδι ή Ευ Αγωνίζεσθαι) που στοχεύει στην ενίσχυση της ευγενούς άμμιλας, καθώς και την πρόληψη των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, προωθώντας το σεβασμό μεταξύ των ποδοσφαιριστών, των διαιτητών, των αντιπάλων και των οπαδών, περιλαμβάνει επίσης προγράμματα για τη μείωση του ρατσισμού στο παιχνίδι. Η εκστρατεία εκτείνεται και πέρα από τα όρια του ποδοσφαίρου, στην προσπάθεια τους να υποστηρίξουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς που βελτιώνουν τις συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Οι βασικές αρχές του Fair Play είναι:
  • Παίξτε δίκαιο (όχι βουτιές)
  • Παίξτε για να κερδίσετε, αλλά και για να αποδεχθείτε την ήττα με αξιοπρέπεια
  • Να τηρείτε τους κανονισμούς του παιχνιδιού
  • Να σέβεστε τους αντιπάλους, τους συμπαίκτες, του διαιτητές, τους υπαλλήλους και τους θεατές
  • Να προωθείτε τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου
  • Να τιμάτε εκείνους που υπερασπίζονται την καλή φήμη του ποδοσφαίρου
  • Απορρίψτε τη διαφθορά, τα αναβολικά, το ρατσισμό, τη βία, τα τυχερά παιχνίδια και άλλους κινδύνους για το άθλημα
  • Βοηθείστε τους υπόλοιπους να αντισταθούν σε διάφορες πιέσεις.
  • Χρησιμοποιείστε το ποδόσφαιρο για να κάνετε ένα καλύτερο κόσμο 
Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έχουν θεσπίσει βραβεία για άτομα ή ομάδες ατόμων που προωθούν το πνεύμα του Fair Play, τόσο εντός όσο και εκτός του ποδοσφαίρου. Παράδειγμα αποτελεί ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Πάολο Ντι Κάνιο που το 2001 τιμήθηκε από τη ΦΙΦΑ με το βραβείο του Fair Play για μια γενναιόδωρη επίδειξη Fair Play. Παρά το γεγονός ότι είχε μια ευκαιρία επίτευξης γκολ παίζοντας για τη Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ εναντίον της Έβερτον, βλέποντας τον τερματοφύλακα της Έβερτον να έχει τραυματιστεί, αντί να σκοράρει το ευκολότερο γκολ της καριέρας του, έπιασε τη μπάλα ώστε να σταματήσει το παιχνίδι και ο τερματοφύλακας να δεχθεί ιατρική βοήθεια.Υπάρχουν και περιπτώσεις Fair Play που δεν βραβεύτηκαν αλλά είναι ευρέως γνωστές. Για παράδειγμα, ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ιωνικό σκόραρε με το χέρι, ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Ο διαιτητής αρχικά το κατακύρωσε, αλλά ο παίχτης έσπευσε να τον ενημερώσει πως σημείωσε το τέρμα με το χέρι. Το γκολ ακυρώνεται από το διαιτητή και ο ποδοσφαιριστής δέχεται κίτρινη κάρτα γιατί χρησιμοποίησε το χέρι του..Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΟΥΕΦΑ έχει θεσπίσει την Ειδική βαθμολογία Fair Play, με την οποία αξιολογούνται οι επιδόσεις των Ευρωπαϊκών χωρών και ομάδων σε θέματα σχετικά με το Fair Play, με τις πρώτες χώρες να εξασφαλίζουν επιπλέον θέσεις ομάδων τους στην διοργάνωση του Γιουρόπα Λιγκ.
Στα ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, ο κάθε ένας έχει τη θέση του: άλλος είναι αμυντικός, άλλος σέντερ φορ και άλλος τερματοφύλακας. Όλοι όμως έχουν την ίδια αξία, παρότι έχουν διαφορετική θέση. Αυτό συμβαίνει, γιατί όλοι είναι εξίσου απαραίτητοι στην ομάδα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις βασικές αρχές των αρχαίων Ελλήνων που δεν είναι άλλες από το ήθος, την περηφάνια, τον σεβασμό στους άλλους και την ειρηνική διάθεση. Μόνο τηρώντας αυτούς τους κανόνες μπορούμε να θεωρούμαστε και να είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ....
πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki

                                                       Δείτε και ένα βίντεο-αφιέρωμα
   
        



         Γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο.........μερικές απαντήσεις μαθητών του σχολείου μας:
  • γιατί γυμναζόμαστε και είναι και πολύ διασκεδαστικό.
  • γιατί μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε με άλλα παιδιά.
  • γιατί έχει ένταση,αγωνία..
  • γιατί μαθαίνουμε να κερδίζουμε και να χάνουμε.
  • γιατί είναι εύκολο άθλημα και το παίζουμε από πολύ μικροί.
  • γιατί είναι ανταγωνιστικό και μας μαθαίνει να σεβόμαστε τους αντιπάλους.
                                             
                                                   ===============================