Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

SLAMBALL: το μπάσκετ του θεάματος.


Μία γνωριμία με το πιο θεαματικό ίσως άθλημα που κερδίζει συνεχώς φιλάθλους.Κάποτε ο Αμερικανός Gordon αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούριο παιχνίδι, το οποίο να συνδυάζει στοιχεία από διάφορα  αθλήματα.Έτσι το 2002 "γεννήθηκε" το Slamball. Τι είναι όμως το Slamball; Κάτι από μπάσκετ, κάτι από χόκει επί πάγου, κάτι από βόλεϊ, κάτι από ασκήσεις γυμναστικής, κάτι από μπέιζμπολ και κάτι από action-sports. Πάνω απ' όλα; Το πιο θεαματικό, ίσως, άθλημα στην ιστορία, ιδίως για όσους αγαπούν το μπάσκετ και τα καρφώματα.
                                              
         


Πώς παίζεται το Slamball;
Το Slamball παίζεται με 4 αθλητές από κάθε ομάδα στο γήπεδο.Το σκοράρισμα στο Slamball έχει ως εξής: κάθε καλάθι μέσα από το τρίποντο στο οποίο ο επιτιθέμενος παίκτης δεν ακουμπά το στεφάνι μετράει για 2 πόντους. Κάθε κάρφωμα μετρά για 3 πόντους, ενώ κάθε τρίποντο επίσης μετρά για 3 πόντους. Το παιχνίδι έχει διάρκεια 4 πεντάλεπτα.Κάθε ομάδα έχει 1 τάιμ άουτ στον αγώνα και μπορεί να το πάρει μόνο στα τελευταία 2 λεπτά του ματς. Κάθε επίθεση έχει διάρκεια 20 δευτερολέπτων μάξιμουμ.Το Slamball είναι άθλημα πλήρους επαφής και τα φάουλ είναι σπάνια  Όταν ένα ματς λήξει ισόπαλο, τότε υπάρχει... face-off! Δηλαδή ένας εναντίον ενός.


 3 θέσεις υπάρχουν ουσιαστικά στο Slamball:
    Handler: Το αντίστοιχο του πλέι μέικερ.
    Gunner: Είναι ο σκόρερ της ομάδας.
    Stopper: Είναι ο αμυντικός παίκτης. 
                                                                           
Τι γίνεται όμως με τα φάουλ; Οι παίκτες αποβάλλονται από τον αγώνα αν υποπέσουν σε τρία φάουλ.
Αν γίνει φάουλ μεταξύ δύο παικτών, τότε έχουμε το λεγόμενο face off. Πρόκειται για προσωπική μονομαχία,ανάμεσα στον παίκτη που διέπραξε το φάουλ, ο οποίος παίρνει τη θέση του δίπλα από τα πλάγια τραμπολίνα, και σε αυτόν που το δέχτηκε, ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο του γηπέδου. Ο επιτιθέμενος πρέπει να σκοράρει με κάρφωμα, χωρίς να πατήσει στο τραμπολίνο που βρίσκεται κάτω από τη στεφάνη, παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η φάση.(σε αντίθεση με τον αμυνόμενο που πρέπει να αποτρέψει το καλάθι). Με το πέρας της, το παιχνίδι συνεχίζεται με όλους τους παίκτες και η κατοχή παραμένει στην ομάδα του επιτιθέμενου.Ο Γκόρντον, παρόλο που ο διαγωνισμός καρφωμάτων στο Slαmball «μαρτυρά» το αντίθετο, δεν σκόπευε να δημιουργήσει ένα άθλημα για φοβερούς αθλητές..Κατάφερε όμως να προσφέρει μία άκρως ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για τον παγκόσμιο αθλητισμό, ξεκινώντας από την Αμερική οπου παίζεται Πρωτάθλημα.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:Το παιχνίδι θέλει ειδική κατάρτιση,για αυτό και παίζεται στην κατηγορία αντρών σε ειδικά εξοπλισμένο γήπεδο όπως δείχνουμε παρακάτω.    Τα μέρη ανάμεσα στα τραμπολίνα ειναι  ενισχυμένα με ειδικά μαξιλάρια, ώστε να είναι ασφαλής η προσγείωση των αθλητών. Οι αθλητές φορούν προστατευτικά σε γόνατα και αγκώνες και προαιρετικά αν θέλουν το ειδικό κράνος.Με λίγα λόγια είναι το άθλημα του θεάματος..... 
ΠΗΓΗ: http://www.krinibc.gr
                                        
           Δείτε ακόμη ένα βίντεο:                            
         
                                  
                                                  ============================