Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Προσοχή στη βαριά σχολική τσάντα

 (ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ)
 Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με τη βαριά σχολική τσάντα των παιδιών τους σύμφωνα με την Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, γύρω από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης-μέσης που μπορεί να προκύψουν. Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας,η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών! Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό ορθοπεδικό χειρουργό «οι τσάντες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μοιράζουν το βάρος τους σε κάποιους από τους πιο δυνατούς μύες του σώματος. Αν όμως, δεν φοριούνται σωστά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς αλλά και κακή στάση σώματος. Και παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς είναι μικροί, άλλοι μπορεί να έχουν πιο μόνιμες επιπτώσεις στα παιδιά, που θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στο μέλλον».
Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης ) και η κύφωση (καμπούρα).Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προληφθούν με ειδικές ασκήσεις για να προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Προτάσεις-Συμβουλές

1.Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το βάρος και το περιεχόμενο της σάκας. ∆εν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή.
2.Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας.
3. Όταν τα παιδιά σηκώνουν τη σάκα θα πρέπει να λυγίζουν τα γόνατα. Επίσης, αν η σάκα είναι πολύ βαριά, θα πρέπει να αφαιρούν ή να ανακατανείμουν τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα.
4.Η τσάντα να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.
5.Η καλύτερη πρόληψη πέρα από τις προτάσεις είναι η (σωματική) άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας.
6.Οι μαθητές να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν, για να μη στραβώσει αργότερα η σπονδυλική στήλη.
7.Οι σχολικές τσάντες με ροδάκια είναι πιθανώς προτιμότερες για τις μικρότερες ηλικίες μαθητών, καθώς τα παιδιά μπορούν να τις κυλούν και να μην φορτώνουν όλο το βάρος στην πλάτη του. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αν είναι πολύ βαριά ακόμα και η κύλιση θα είναι δύσκολη.

 Πηγή:http://www.real.gr, http://www.ipaideia.gr

                                                  ==================================