Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΝΟΡΓΑΝΗ στην παιδική ηλικία, στο Δημοτικό Σχολείο

                                     

Η ενόργανη γυμναστική ταιριάζει σε ένα μικρό παιδί, καθώς μεταφέρει στο ταπί το παιχνίδι που κάνει στο  χαλί του σπιτιού του. «Πρόκειται για τη φυσιολογική εξέλιξη της κίνησης ενός παιδιού. Το παιδί θα κάνει μια τούμπα, θα τρέξει, θα πηδήσει, θα κάνει μια κυβίστηση, θα κρεμαστεί από ένα ξύλο. Με την ενόργανη γυμναστική τα παιδιά καλλιεργούν σημαντικές φυσικές τους ικανότητες, όπως  δύναμη, ευκαμψία κ.α.
Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα που περιλαμβάνει γυμναστικές και ακροβατικές ασκήσεις και φυσικά χρήση οργάνων (θα αναφερθούμε στα όργανα άλλη φορά). Σαν άθλημα είναι ένα από τα θεαματικότερα, αλλά και σαν άσκηση είναι θαυμάσια. Αναπτύσσει το θάρρος, την αυτοπεποίθηση, την αυτοπειθαρχία,την αποφασιστικότητα και προσφέρει στο παιδί χαρά και ικανοποίηση όταν εκτελεί δύσκολες ασκήσεις. Φυσικά πριν από τις ασκήσεις επιβάλλεται να κάνουμε πάντα καλό ζέσταμα. Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι 4-5 χρονών. Σε αυτή την ηλικία ο γυμναστής μπορεί να κατανοήσει την ύπαρξη ιδιαίτερης κλίσης των παιδιών στην ενόργανη γυμναστική και αν κρίνει οτι έχει ταλέντο ακολουθεί το παιδί, τμήμα αγωνιστικού τύπου. Αλλιώς υπάρχουν τα τμήματα ενόργανης μαζικού αθλητισμού στους συλλόγους και σε διάφορα γυμναστήρια, όπου μπορεί να μυηθεί στο άθλημα, με ασκήσεις όμως πιο χαμηλού επίπεδου. 
Η ενόργανη πρέπει να  διδάσκεται και στα Δημοτικά Σχολεία και να διδάσκεται ξεκινώντας από την Α' τάξη.  Η ανταπόκριση και η αγάπη των παιδιών για το άθλημα ειναι μεγάλη.Τα παιδιά διδάσκονται ανάλογα με την ηλικία: οι πιο μικρές τάξεις βασικές προασκήσεις της ενόργανης (ρολαρίσματα, στηρίξεις, ισσοροπίες κ.α.), κυβίστηση, ανακυβίσθηση, ενώ οι πιο μεγάλες τάξεις ασκήσεις εδάφους σε στρώματα όπως αυχενική στήριξη, τροχό, κατακόρυφη στήριξη κ.α. . Τα κορίτσια επίσης διδάσκονται και τις ιδιαίτερες ασκήσεις ευλυγισίας (γέφυρες,πλάγιο και μετωπικό σπαγγάτο). Η ενόργανη με την ρυθμική στις βασικές ασκήσεις σώματος στα κορίτσια, έχουν πολλες κοινές ασκήσεις.                                        

                                                         Εκμάθηση τροχού,προασκήσεις (βίντεο)

                                                                
                          
                                Κατακόρυφη στήριξη (μεγάλες τάξεις στο 26o Δημοτικό Πειραιά)
 
                                                   
                                                     κορίτσια (σπαγγάτο ,μικρές τάξεις)   

                                                                
                                                             τροχός (μεγάλες τάξεις)
  
                                                              


                                                                                
                                                      =========================

1 σχόλιο:

  1. Πολλα συγχαρητηρια στην Γυμναστρια που με υπομονη και επιμονη προσπαθει να εμφυσησει στους μαθητες της το αθλητικο ιδεωδες και να τους διδαξει το ευ ζην μεσα απο το εν σωματι υγιη...Που επισης αφιερωνει πολυ χρονο, να επιμορφωνει μαζι με τα παιδια μας κι εμας τους γονεις ,μεσα απο την υπεροχη ιστοσελιδα που δημιουργησε....σιγουρα με πολυ κοπο αλλα και πολλη αγαπη.
    Μακαρι ολοι οι εκπαιδευτικοι να ειχαν την ορεξη και το μερακι σου Δωρα....τοτε σιγουρα το εκπαιδευτικο μας συστημα θα ηταν μακραν καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή