Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Δ.Μ.Σ.

                                       ( 1) ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 


Η τροφή είναι πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου, γιατί μας δίνει ενέργεια για να ζούμε, να παίζουμε, να δουλεύουμε..όπως ακριβώς τα αυτοκίνητα χρειάζονται καύσιμα για να κινηθούν,να λειτουργήσουν. Πρέπει λοιπον να δίνουμε στον οργανισμό μας τις κατάλληλες τροφές-καύσιμα, διότι όχι μόνον η σωματική αλλά και η ψυχική μας διάθεση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα της διατροφής μας. Για τα παιδιά ειδικά,το πρωϊνό θεωρείται πολύ σημαντικό γεύμα και αυτό γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι έχει άμεση σχέση με τις καλύτερες νοητικές του επιδόσεις το σχολείο.



     
Υγιεινές τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά:
  • Aρκετά φρούτα και λαχανικά (3-4 φρούτα την ημέρα ή φρεσκοκομμένο χυμό) και τα λαχανικά αν δεν τα τρώμε ωμά μπορεί να τα τρώμε μαγειρεμένα ή  μέσα σε σπιτικές πίτες.
  • Γάλα,γιαούρτι για να παίρνουμε το πολύτιμο ασβέστιο,τυρί με χαμηλά λιπαρά. Να συνοδεύονται με δημητριακά ολικής αλέσεως,με ξηρούς καρπούς και μέλι.Τροφές που αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας.
  • Τρώμε σε μικρές ποσότητες χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, 1 φορά τη εβδομάδα , κοτόπουλο 2 φορές ,ενώ ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά.
  • Να καταναλώνουμε τα λέγόμενα ''καλά λιπαρά'', από ψάρια, ξηρούς καρπούς και  φυτικά έλαια και κυρίως το ελαιόλαδο. Επίσης ελαττώνουμε το αλάτι.
  • Σπάνια να τρώμε γλυκά,μπισκότα,παγωτά, αεριούχα αναψυκτικά,fast foods,τηγανητά.Ειναι τροφές με πολλές θερμίδες και χωρίς καμία θρεπτική αξία.
             










                                                          
 Δοκιμάστε να απαντήσετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο. (μία άσκηση από το  βιβλίο της ΣΤ' - http://ebooks.edu.gr)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΟΧΙ ΝΑΙ
1. Ξεκινάς τη μέρα σου παίρνοντας πλήρες πρωινό;
π.χ. γάλα, ψωμί, μέλι, φρολυτο ή χυμό, τυρί ή ελιές κλπ.)
2. Για να καλύψεις τις ανάγκες του οργανισμού βασίζεσαι στις ομάδες τροφίμων της διατροφικής πυραμίδας; ( για να δεις την διατροφική πυραμίδα πάτησε εδώ)
3. Τρως φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση;
4. Παίρνεις καθημερινά κάποια τροφή πλούσια σε σίδηρο; (π.χ. κόκκινο κρέας, αυγά, σκούρα πράσινα λαχανικά, δημητριακά);
5. Επιλέγεις άπαχα κομμάτια κρέας και αφαιρείς το ορατό λίπος πριν το φας;
6. Προτιμάς το ελαιόλαδο και αποφεύγεις το βούτυρο, τη μαργαρίνη κλπ.;
7. Βάζεις αλάτι στο φαγητό σου μόνο αφού το δοκιμάσεις;
8. Φροντίζεις τα ενδιάμεσα γεύματα να έχουν λιγότερη ζάχαρη;
9. Αποφεύγεις την καθημερινή πρόσληψη «κενών τροφών»; (π.χ. καραμέλες, τσιπς, μπισκότα κλπ.)
10. Αποφεύγεις το «γρήγορο φαγητό»;

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Διατροφικών Συνηθειών:
  • Αν σημειώσατε 9-10 ΝΑΙ τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Oι συνήθειές σας θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή υγεία.
  • Αν σημειώσατε 7-8 ΝΑΙ τότε έχετε αρκετά καλές διατροφικές συνήθειες. Yπάρχουν όμως περιθώρια για να βελτιωθείτε.
  • Αν σημειώσατε 5-6 ΝΑΙ χρειάζεται προσοχή. Είναι ανάγκη να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας.
  • Αν σημειώσατε 4-5 ή λιγότερα ΝΑΙ τότε οι διατροφικές σας συνήθειες είναι εντελώς ανθυγιεινές. Αν συνεχίσετε έτσι η υγεία σας θα κλονιστεί. Χρειάζεται να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε καθημερινές συνήθειες σας
                                                            


                    (2) ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ,  ΑΣΚΗΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ


    Σε μία θλιβερή πρωτιά για τα παιδιά στην Ελλάδα κατέληξε πρόσφατη Ευρωπαϊκή μελέτη που βρήκε ότι σχεδόν 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα (44% αγόρια και 37,7% κορίτσια) και 1 στα 10 παχύσαρκα,ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο συγκριτικά με τη Νορβηγία (με 15,1% και 13,8% υπέρβαρα αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα).Για μια ακόμη φορά τα «στοιχεία» κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την υγεία των παιδιών μας και υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ζωής τους.  (πηγές:www.healthview.gr, www,nutrition.gr., http://ebooks.edu.gr)


    Όταν κάποιος έχει υψηλό σωματικό λίπος τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση, εγκεφαλικό κ.α. Σ’ ένα παχύσαρκο άτομο, όχι μόνο οι μύες αλλά και η καρδιά δουλεύουν περισσότερο..Τα άτομα που θεωρούνται υπέρβαρα ή  παχύσαρκα χρειάζονται ειδική διατροφή και άσκηση. 
    Στα παιδιά κυρίως επικεντρωνόμαστε στην αλλαγή των  διατροφικών τους συνηθειών  (και όχι  δίαιτες). Να επιλέγουνε πλέον να τρώνε καθημερινά τις υγιεινές τροφές που αναφέραμε παραπάνω  και από την άλλη να σταματήσουν να τρέφονται με τις λεγόμενες "άχρηστες" όπως τσιπς,καραμέλες,αεριούχα αναψυκτικά,γλυκά κ.α. Το αποτέλεσμα μια τέτοιας διατροφής θα φανεί μακροπρόθεσμα. Επίσης βάζουμε και στην καθημερινότητά τους την άσκηση. Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης θα φανούν αμέσως, κυρίως όσον αφορά το αίσθημα της ενεργητικότητας. Οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα του παιδιού (σχολική και εξωσχολική), ή τη συμμετοχή του στα λεγόμενα λαϊκά παιχνίδια, του κάνει καλό και επιτρέπεται.               

                                                              

                  (3) ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΔΜΣ)


    Η  παχυσαρκία μετριέται με τον Δείκτη Mάζας Σώματος(ΔMΣ).Είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου και τον βρίσκουμε από τον εξής τύπο:
        Δ M Σ = Βάρος(kg) / (Ύψος)2 (m2)

                     Τιμές για ενήλικες, πάνω από 18 ετών
    • Αν ο ΔMΣ είναι μεγαλύτερος από 30, θεωρείστε παχύσαρκος
    • Αν ο ΔMΣ κυμαίνεται μεταξύ 25-25.9,  είστε  υπέρβαρος.
    • Αν ο ΔMΣ κυμαίνεται μεταξύ 18.5-24.9, έχετε κανονικό βάρος.
    • Αν ο ΔMΣ είναι μικρότερος από 18.5, είστε ελλειποβαρής 
    Παράδειγμα: Άτομο με ύψος 1.60 και βάρος 55 κιλά έχει ΔΜΣ=55 / (1.60*1.60)=21.48.Άρα ανήκει στην 3η κατηγορία και έχει κανονικό βάρος.

     Ειδικά για τα παιδιά υπάρχει πίνακας με τις διεθνείς οριακές τιμές του Δ.Μ.Σ. για λιποβαρή, υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 2-18 ετών.
    • ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ,πατήστε εδώ (mednutrition.gr.)




                                 ====================