Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΑΣΚΗΣΗ και ΕΥΕΞΙΑ:Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν αθλούμαστε..


Ερευνητές ψάχνουν να ανακαλύψουν, τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας και η συνεχής γυμναστική, βελτιώνει την ψυχολογική μας διάθεση,μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Η άσκηση θεωρείται φάρμακο για καθετί στη ζωή: για την κατάθλιψη, την απώλεια μνήμης, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και πολλά ακόμη. 
Οι περισσότεροι παρακολουθούμε τι γίνεται στο σώμα μας όταν γυμναζόμαστε. Χτίζουμε μύες και είμαστε σε φόρμα. Νιώθουμε πόσο πιο εύκολα κάνουμε καθημερινές ασκήσεις, όπως να ανεβαίνουμε σκάλες. Είναι λιγότερο σαφές, τι ακριβώς όμως συμβαίνει στον εγκέφαλό μας.. Οταν ξεκινάμε την άσκηση, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι έρχεται μια στιγμή ''στρες''. Καθώς αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, ο εγκέφαλος πιστεύει ότι, είτε αντιμετωπίζουμε κάποιον εχθρό, είτε κάποιο άλλο εμπόδιο. Για να προστατευθεί από το ''στρες'' ο εγκέφαλος, αμέσως, απελευθερώνει μια πρωτεϊνη ονομαζόμενη BDΝF. Αυτή η πρωτεϊνη προστατεύει και ταυτόχρονα επουλώνει τα νευρόνια της μνήμης και λειτουργεί σαν ένα ρολόϊ. Γι' αυτό νιώθουμε το μυαλό πιο καθαρό και πιθανότατα πιο ευτυχισμένοι μετά την γυμναστική.Είμαστε γενικότερα σε καλή ψυχοσωματική κατάσταση.
Την ίδια στιγμή οι ενδορφίνες, ένας άλλος χημικός παράγοντας εναντίον του ''στρες'' απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας. Οι ενδορφίνες προσπαθούν να μειώσουν τα δυσάρεστα της άσκησης, να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και αυτό χαρίζει το αίσθημα της ευφορίας.Ετσι, το BDNF και οι ενδορφίνες,είναι αυτά που μας κάνουν να νοιώθουμε τόσο καλά μετά την άσκηση, βελτιώνουν δηλαδή την διάθεσή μας και έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Για να έχουμε αυτά τα οφέλη στο μάξιμουμ, θα πρέπει να μην υπερβάλλουμε στην άσκηση, αλλά να αθλούμαστε συχνά. Μια πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Penn State, απέδειξε ότι το «τεστ ευφορίας» δεν το περνούν όσοι διάγουν καθιστική ζωή,αλλά το περνούν  όσοι αθλούνται συχνά και με ήπιας εντάσεως άσκηση.
Έτσι, ιδιαίτερα η αεροβική άσκηση (γρήγορο περπάτημα, jogging, ποδήλατο,κολύμπι κ.α.), προκαλεί ευεξία, που οφείλεται στην καλύτερη αιμάτωση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στην αυξημένη έκκριση ορμονών, όπως είπαμε των ενδορφινών αλλά και της  σεροτονίνης,  που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική διάθεση. Έρευνα από το University of British Columbia επιβεβαιώνει την αντικαταθλιπτική δράση της γυμναστικής, ενώ ομάδα ειδικών από το Μόναχο επιβεβαιώνει τη θεωρία του «Runner’s effect», κατά την οποία το jogging (αργό τρέξιμο) ή το έντονο,παρατεταμένο και τακτικό περπάτημα, έχει ως αποτέλεσμα μια κατάσταση ευφορίας που οφείλεται σε μηχανισμούς του εγκεφάλου με οπιώδη δράση. Aυτή δηλαδή την χαρά  που αισθανόμαστε (παρόλη την κούραση), αφού τελειώσουμε την γυμναστική.Η άσκηση αποδεδειγμένα πλέον,μειώνει το άγχος, βελτιώνει την πνευματική λειτουργικότητα και δημιουργεί και συνθήκες για έναν καλύτερο ύπνο.
 Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας μπεστ σέλλερ, Gretchen Reynolds, έγραψε για το θέμα με τίτλο «The first 20 minutes». Αναφέρει ότι το υψηλότερο επίπεδο ευεξίας και το κλειδί για άμεσες ωφέλειες, δεν έρχονται αν θελήσουμε να γίνουμε επαγγελματίες αθλητές. Αντίθετα, χρειάζεται λιγότερος χρόνος καθημερινά για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα: «Τα πρώτα 20 λεπτά που τρέχουμε ή κινούμαστε είναι αυτά που δίνουν τα μεγαλύτερα οφέλη».

ΠΗΓΕΣ:www.iefimerida.gr 
                www.vita.gr
                www.nutripedia.gr

                                              =================================