Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ρυθμική γυμναστική: ένα θεαματικό Ολυμπιακό άθλημα


κορίνες, ατομικό
Η Ρυθμική γυμναστική  αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1984. Στις αρχές της δεκαετίας του '40 εμφανίζεται με την αγωνιστική της μορφή και δημιουργείται το άθλημα της ρυθμικής, όπου τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν μοντέρνα γυμναστική. Είναι ένα σπορ που συνδυάζει στοιχεία από μπαλέτο, γυμναστική, χορό, και χειρισμό οργάνων. Θεωρείται  το πλέον κατάλληλο άθλημα για κορίτσια μικρής ηλικίας (από 4 ετών και άνω) καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την άσκηση, να αναπτύξουν νέες σωματικές δυνατότητες, και να αποκτήσουν αρμονία,  χάρη και έκφραση στην κίνηση. Επειδή ως άθλημα απαιτεί δυσκολία στην εφαρμογή του, ο χρόνος εκμάθησης των ασκήσεων είναι μακροχρόνιος όταν συγκρίνεται με άλλα   αθλήματα. Η μεγάλη αυτή χρονική περίοδος που απαιτεί ο προγραμματισμός για την επιτυχία των κυριότερων θεμελιωδών δεξιοτήτων απαιτεί την υπομονή, την αφοσίωση και την επιμονή.
μπάλα, ατομικό
Η ρυθμική εκτελείται με 5 όργανα, μπάλα, στεφάνι, κορδέλες, κορίνες και σχοινάκι, αλλά στις διεθνείς διοργανώσεις χρησιμοποιούνται μόνο 4. Στα ατομικά αγωνίσματα   οι 8 πρώτες σε κάθε όργανο και η πρώτη στο σύνθετο ατομικό προκρίνονται για τους τελικούς. Στα ομαδικά (ανσάμπλ) πέντε αθλήτριες αγωνίζονται συγχρόνως με 5 όμοια όργανα και στη συνέχεια με 2 διαφορετικά. Νικήτρια του αγωνίσματος είναι η ομάδα με την καλύτερη συνολική βαθμολογία, ενώ οι τελικοί οργάνων περιλαμβάνουν τις 8 καλύτερες ομάδες σε κάθε όργανο. Το αγώνισμα διαρκεί μεταξύ 75 και 90 δευτερολέπτων και η αθλήτρια επιλέγει τη μουσική της προτίμησης της. Στη διάρκεια του προγράμματος τα όργανα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και να χρησιμοποιούνται και με τα δυο χέρια. Όλη η χορογραφία πρέπει να περιλαμβάνει βασικές κινήσεις του σώματος άλμα, περιστροφή, κάμψη, ισορροπία, ευλυγισία.Η εκφραστικότητα επίσης είναι στοιχειώδες μέρος του αθλήματος.
 ανσάμπλ, ομαδικό με 5 αθλήτριες
Τα μεγαλύτερα γεγονότα στον αθλητισμό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τα Grand-Prix Τουρνουά. Oι  αθλήτριες αρχίζουν σε νεαρή ηλικία για να μπορούν με το δικαίωμα της ηλικίας, την 1η Ιανουαρίου του 16ου έτους, να διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.Η Ελληνική Eθνική  ομάδα ρυθμικής  για αρκετά χρόνια πρωταγωνιστεί στο διεθνές στερέωμα με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλείου απο τα "χρυσά   κορίτσια του ανσάμπλ" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ενώ έχει κατακτήσει  διαχρονικά αρκετές παγκόσμιες και πανευρωπαικές διακρίσεις. Η χρυσή ομάδα του Σίδνεϊ ήταν η Χαρά Καρυάμη, η Ειρήνη Αϊνδηλή, η Μαρία Γεωργάτου, η Άννα Πολλάτου, η Εύα Χριστοδούλου και η Κλέλια Πανταζή όπου  ξεσήκωσαν τον κόσμο με το τραγούδι, "παιδιά του Πειραιά''!Tο ανσάμπλ της Ελλάδας θα δώσει και πάλι το ''παρών'' στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, την πόλη που φιλοξενεί τους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες. Συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη φορά και η  Εθνική ομάδα της ρυθμικής είναι: η Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη.                        


                                             Δείτε και μερικές ακόμη κινούμενες εικόνες
              

                                        

                                              



                                                           
                                          
                                                 
                                             ================================