Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Ποδήλατο και παιδί



To παιδί σας βρίσκεται σε μια ηλικία που αρχίζει να ζητά ποδήλατο; Το καλοκαίρι που οι περισσότεροι κάνουμε διακοπές στην ύπαιθρο ή σε κάποιο μέρος με άπλετο χώρο. για πρακτική είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το μάθετε να το οδηγάει! Τα παιδιά το χρησιμοποιούν ως παιχνίδι, ενώ οι μεγαλύτεροι ως μέσο μεταφοράς και ψυχαγωγίας. Το ποδήλατο όμως είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος άθλησης. Είναι γεγονός ότι η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα θέματα υγείας, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στους μικρούς, ειδικά εκείνα που περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κολλούν στις κινητές συσκευές και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Η ποδηλασία είναι μία μορφή άσκησης που είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα παιδιά, τα οποία είναι γνωστό ότι αγαπάνε τις βόλτες με τα ποδήλατα. Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των μικρών και των ποδηλάτων. Αντιπροσωπεύουν τη διασκέδαση, την ελευθερία και τον καθαρό αέρα, όλα όσα σημαίνει δηλαδή να είσαι παιδί!  Επιπλέον, πρόκειται για ένα παιχνίδι που βελτιώνει τη φυσική τους κατάσταση και δεν το βαριούνται ποτέ! H ποδηλασία θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα αθλήματα στο οποίο μπορούν να επιδοθούν μικροί και μεγάλοι, ενώ είναι σχεδόν ανέξοδο, αφού το μοναδικό κόστος είναι η αγορά του.Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να ασχολούνται από την ηλικία των 5-6 ετών. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο στο πιο κοντινό σας πάρκο, να το παίρνετε μαζί σας στις διακοπές, ενώ αν είστε φανατικοί οπαδοί του, μπορείτε να συμμετέχετε σε ποδηλατικές εκδρομές που διοργανώνουν διάφοροι σύλλογοι και αθλητικά κέντρα. 
Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες των μικρών, που απλά ανέβηκαν σε ένα ποδήλατο και ξαφνικά ξεκίνησαν να το οδηγούν. Όταν μιλάμε για την πρώτη φορά που ανεβήκαμε, οι περισσότεροι θυμόμαστε τον έναν από τους γονείς μας να τρέχει παράλληλα, κρατώντας το πίσω μέρος του ποδηλάτου μέχρι που τελικά μας άφηνε να φύγουμε. Ήδη από την ηλικία των 4 ετών τα περισσότερα παιδιά έχουν ισορροπία, δύναμη στα πόδια, επιδεξιότητα, ενώ μπορούν να κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες για την οδήγηση του ποδηλάτου. Βρείτε οι γονείς τον κατάλληλο χώρο: Ο κατάλληλος χώρος είναι ο ανοιχτός και ο ασφαλής για το παιδί. Όπως να βρείτε έναν άδειο χώρο στάθμευσης ή μια παιδική χαρά. Τα στενά πεζοδρόμια και οι πολυσύχναστοι δρόμοι εκτός από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνοι, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και άγχος στο παιδί. Το πιο σημαντικό κομμάτι στη μάθηση ποδηλάτου είναι η ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ο μικρός αρχίζει να οδηγεί ποδήλατο. Διδάξτε το  να φοράει σωστά και πάντα το κράνος του, ακόμα και όταν η διαδρομή είναι σύντομη. Το κράνος πρέπει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος. Δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο.Όμως, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα, υπάρχουν και  πολλές  τεχνικές. Η πιο συνηθισμένη είναι η παρακάτω:
Αρχικά βοηθήστε το, κρατήστε το κάθισμα του ποδηλάτου ή ακουμπήστε το χέρια σας στην πλάτη του για να σταθεροποιηθεί. Πείτε του πως θα πρέπει να κοιτάει μπροστά και όχι στο έδαφος. Κινηθείτε παράλληλα και γενικά ενθαρρύνετέ το στην προσπάθειά του. Μαθαίνουμε στο παιδί ισορροπία, βγάζοντας το πετάλι από το ποδήλατο και χαμηλώνοντας τη σέλα. Κατόπιν  σηκώνουμε τις βοηθητικές ρόδες λίγο-λίγο κάθε φορά και τέλος μαθαίνουμε στα παιδιά όταν αισθάνονται ότι πέφτουν, να μεταφέρουν το βάρος τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πιο βασικό είναι η όλη διαδικασία να είναι διασκεδαστική τόσο για το παιδί, όσο και για εσάς
 Ποδήλατο και υγεία.
  • Η ενασχόληση μαζί του είναι συνολικά πολύ ωφέλιμη για την υγεία και παράλληλα καταπολεμά άγχος και στρες.
  • Η μετακίνηση με ποδήλατο μας προσφέρει την ευκαιρία για μια θαυμάσια αεροβική άσκηση.
  • Το ποδήλατο προσφέρει μια ήπια προσιτή και οικονομική μορφή άσκησης, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
  • Σε κρατάει σε επαφή με τη φύση.
  • Σου προσφέρει ψυχική ευφορία και ισορροπία. Οι βόλτες με το ποδήλατο σου προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε περισσότερες γωνιές της πόλης μας, να ζήσουμε στιγμιότυπα της καθημερινότητάς της.
Γενικα πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι σημαντικό ένα παιδί να ασχολείται με μία εξωσχολική αθλητική δραστηριότητα. Το ίδιο και ένας έφηβος, όπου και μέσω και του μαθήματος της φυσικής αγωγής, στόχος είναι ''η δια βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής''. Έτσι αργότερα στην ενηλικίωση, θα αποκτήσει  και ένα χόμπυ-άθλημα για όλη του την ζωή. Σαν επίλογο θα το ξανατονίσουμε ότι η ενασχόληση των παιδιών ή των μεγάλων με διαφορα  αθλήματα, προσφέρει καλή υγεία και ένα γυμνασμένο σώμα με πολύ καλό μεταβολισμό, κάνοντας καύσεις ακόμη και σε στιγμές ηρεμίας. Αλλα το πιο σημαντικό είναι  ότι με την άσκηση δε βοηθούμε μόνο το σώμα μας, αλλά και το πνεύμα μας. Η γυμναστική μας αναζωογονεί και μας ξεκουράζει. Δε νιώθουμε πια άτονοι και μίζεροι. Όταν ασκούμαστε, στο σώμα μας εκκρίνονται οι "ενδορφίνες’’,οι  ειδικές χημικές ουσίες, που μειώνουν τη νευρικότητα και το άγχος. Χωρίς άσκηση το σώμα φθείρεται και εκφυλίζεται. Καλό είναι να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, γιατί λιγότερες φορές  δε θα  έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στον οργανισμό. Η γυμναστική πλάθει το σώμα όχι μόνο να είναι ωραίο, κάτι στο όποιο επικεντρώνονται  αρκετά πολλοί, αλλά γερό. Αφού βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα και αποκτάμε έτσι καλύτερη στάση. Άρα το θέμα δεν είναι αισθητικής μόνο, αλλά το κυριότερο...καλής υγείας.
Δείτε παρακάτω και ένα πολύ χρήσιμο βίντεο για την κυκλοφοριακή αγωγή γενικά, όπου τα παιδιά διδάσκονται τη σωστή οδική συμπεριφορά με το ποδήλατο, στο αυτοκίνητο και το δρόμο, πεζοί, στο σχολικό λεωφορείο κ.α.