Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Πόση άσκηση πρέπει να κάνει το παιδί και ο έφηβος καθημερινά?


Σε μία θλιβερή πρωτιά δυστυχώς, για τα παιδιά στην Ελλάδα, κατέληξε πρόσφατη Ευρωπαϊκή μελέτη,που βρήκε ότι σχεδόν 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα (44% αγόρια και 37,7% κορίτσια) και 1 στα 10 παχύσαρκα (healthview).Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας,προετοιμάζοντας το έδαφος για μια γενιά ενηλίκων που θα είναι επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας και καρδιαγγειακά νοσήματα.Η ενασχόληση με την άσκηση και ένας δραστήριος τρόπος ζωής αποτελεί γενική σύσταση για όλο τον πληθυσμό, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πόση ώρα και τι είδους άσκηση θα πρέπει να κάνει το παιδί τους, ώστε να καλύπτει τη σύσταση αυτή. Η απάντηση εξαρτάται μεν από την ηλικία του παιδιού, αλλά οι βασικές αρχές παραμένουν ίδιες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μία μόνο μορφή άσκησης που να ενδείκνυται, αλλά «μετράνε» όλες, από την απλή καθημερινή μέχρι τις πιο οργανωμένες δραστηριότητες.


ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ

Για τα παιδιά άνω των 5 ετών μέχρι και την εφηβεία, οι συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών προτείνουν τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης την ημέρα, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενη.Η άσκηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αερόβιες δραστηριότητες μέτριας κυρίως έντασης, οι οποίες να εναλλάσσονται με κάποιες έντονες δραστηριότητες υψηλής έντασης, καθώς και με ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυοσκελετικού συστήματος.(Σχολικές και εξωσχολικές..)

ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: α)αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης προτείνονται το παιχνίδι στην παιδική χαρά, το περπάτημα προς και από το σχολείο, μια βόλτα στο πάρκο, το ποδήλατο και άλλα. β)Δραστηριότητες μεγαλύτερης έντασης είναι αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των παλμών της καρδιάς, και μερικές από αυτές είναι το κυνηγητό, η γυμναστική, τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, ο χορός. Το τρίτο είδος των ασκήσεων που συστήνονται είναι γ)οι ασκήσεις ενίσχυσης του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτές αναφέρονται στις δραστηριότητες που ασκούν δύναμη στα οστά και τους μυς του σώματος, όπως το σκοινάκι, το κουτσό, το τρέξιμο, ο χορός, η γυμναστική, οι πολεμικές τέχνες, καθώς και όλα τα αθλήματα που περιλαμβάνουν συχνά άλματα, όπως μπάσκετ,βόλεϊ κλπ. Η έντονη σωματική δραστηριότητα όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συστήνονται σε συχνότητα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, η κάθε κατηγορία. Αυτή η ενασχόληση μπορεί να αποτελεί μέρος του καθημερινού 60λεπτου ή και να είναι επιπρόσθετη.
Πολλές από τις συνθήκες που θα επηρεάσουν τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών σχετίζονται με αποφάσεις των γονέων.Για παράδειγμα, η μετακίνηση στο σχολείο,η βόλτα το απόγευμα, η εγγραφή σε κάποια ομάδα.Γι'αυτό αν μπορείτε,φέρτε τα σε επαφή να γνωρίσουν τα ατομικά αθλήματα που θα μπορούσαν να κάνουν,όπως αγωνίσματα του στίβου,κολύμβηση,ρυθμική κ.α.ή με τα ομαδικά,όπως ποδόσφαιρο,μπάσκετ,χάντμπολ,βόλει κ.α. και γράψτε τα στο άθλημα που τελικά τους αρέσει. Ομως η σπουδαιότερη παράμετρος που θα επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών είναι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα των ίδιων των γονέων
Η τελευταία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, τόσο μέσω της εικόνας που δημιουργείται σε αυτά όσο και πρακτικά, καθώς τα παιδιά συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα πιο εύκολα όταν συμμετέχει και ο γονιός.  Δώστε λοιπόν και εσείς οι γονείς το καλό παράδειγμα! Αν θέλετε να ασκούνται τα παιδιά σας, βοηθά αν ασκείστε εσείς ο ίδιος. Αν σας βλέπουν να κινείστε, γνωρίζουν ότι η κίνηση είναι φυσιολογικό και σημαντικό μέρος της ζωής, που μπορεί να είναι και διασκεδσστικό. Κάντε δηλαδή την άσκηση να μοιάζει διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητας, όχι κάτι που πρέπει να γίνει με το ζόρι.Περπατείστε μαζί τους με έντονο ρυθμό πηγαίνοντας για ψώνια ή βόλτα, προτιμήστε και εσείς τις σκάλες από το ασανσέρ, αφήστε το αυτοκίνητο για τις περιπτώσεις που έχετε να πάτε μακριά, βάλτε το ποδήλατο στη ζωή σας, τρέξτε μαζί με το παιδί σας στο πάρκο.Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από τα παιδιά, διότι είναι εύκολα πραγματοποιήσιμες.
Σε αυτήν την ηλικία, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες της οικογένειας όσον αφορά την άσκηση (και την διατροφή) θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχέσης του παιδιού με την άσκηση (και  την διατροφή) για τα μετέπειτα χρόνια. Οπότε, οι γονείς για να ενισχύσουν την ενασχόληση των παιδιών με τη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασκούνται και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες.Πρωτίστως όμως να πρεσβεύουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι για τους ίδιους και τα παιδιά τους,μια προτεραιότητα στην καθημερινή ζωή..   


          ΠΗΓΕΣ:www.eyzin.minedu.gov.gr
                         www.healthview.gr
  

                                       ==================================