Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ και τα οφέλη της


κολύμβηση αγωνιστικού επιπέδου: πεταλούδα
Το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα δημοφιλής και θεωρείται μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης. Οι αρχαίοι Έλληνες του έδιναν πολλή προσοχή και θεωρούσαν άσχημο πράγμα το να μην μπορεί κάποιος να κολυμπά. Μπορεί να γίνεται σε όλη την διάρκεια της ζωής μας και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι παρα πολλά.
Με την κολύμβηση,  ασκούνται όλες οι μυϊκές ομάδες, όπως οι ώμοι, η πλάτη, οι κοιλιακοί, τα πόδια και οι γλουτοί, ενώ λόγω της αντίστασης του νερού στην κίνηση, αυξάνεται και η δύναμη του σώματος.Είναι ένα άθλημα όπου γυμνάζει όλο το σώμα (καρδιά,πνεύμονες,μύες) με την ελάχιστη καταπόνηση των αρθρώσεων και των συνδέσμων.

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την ενασχόλησή του με την κολύμβηση είναι περίπου αυτή των 5  ετών (Υπάχει και το baby swimming,με την συμμετοχή και του γονέα.).Η κολύμβηση θεωρείται από όλους τους επιστήμονες ως η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μικρούς, καθώς γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα. Παράλληλα, είναι και η άσκηση με τους λιγότερους τραυματισμούς συγκριτικά με τα υπόλοιπα αθλήματα και αυτό γιατί το σώμα μέσα στο νερό ζυγίζει λιγότερο, με αποτέλεσμα έτσι να ελαχιστοποιούνται οι επιβαρύνσεις στο μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις του παιδιού. Επιπρόσθετα, η κολύμβηση βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, γι’ αυτό και είναι καλό όλα τα παιδιά να μαθαίνουν κολύμπι, άσχετα με το είδος του αθλήματος που θα επιλέξουν τελικά. Ακόμη αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, έχει παρατηρηθεί δηλαδή ότι τα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση, δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα από εποχικές ασθένειες. Βοηθάει επίσης σε ορθοπεδικές παθήσεις όπως κύφωση, σκολίωση κλπ.
Για τους ενήλικες,όλοι οι γιατροί συνιστούν το κολύμπι στη θάλασσα, για όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις (αρθρίτιδα, οσφυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο) και αυτό γιατί η θάλασσα προσφέρει ιδεώδεις συνθήκες λόγω της άνωσης, με αποτέλεσμα έτσι οι κινήσεις να γίνονται εύκολα και ευχάριστα. Είναι σημαντικό να  κολυμπάμε 3 περίπου ώρες μετά από κάθε γεύμα.H άσκηση μετά το γεύμα  όπως και  η αφυδάτωση, ειδικά το καλοκαίρι αν δεν πίνουμε αρκετό νερό,μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες.
Σε αγωνιστικό επίπεδο το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και η μικτή ατομική, είναι τα ατομικά αγωνίσματα που μαζί με τις σκυταλοδρομίες (ελεύθερο και μικτή ομαδική), είναι τα στυλ της κολύμβησης που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα.

1) ΕΛΕΥΘΕΡΟ.Είναι η πρώτη μορφή κολύμβησης από την παιδική μας ηλικία, γι' αυτό πρόκειται για μια κίνηση φυσική, ρυθμική και ομοιόμορφη.Το σώμα βρίσκεται με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η μισή καμπύλη του κύκλου γίνεται μέσα από το νερό κι η άλλη μισή πάνω απ' την επιφάνειά του, στον αέρα. 

      

2) ΠΡΟΣΘΙΟ.Η κίνησή του μας θυμίζει όπως ακριβώς κολυμπάει ο βάτραχος....

          

3) ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ.Ο κολυμβητής κινείται έτσι που δίνει την εντύπωση της πεταλούδας, όπως αναπηδά πάνω στο νερό. 

      


4).ΥΠΤΙΟ. Ο κολυμβητής βρίσκεται σε θέση ύπτια, με την πλάτη του δηλ. στην επιφάνεια του νερού.Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών (αντίθετη κίνηση από το ελεύθερο) και των ποδιών. 


      

                                                   =============================