Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ σε παλαιότερες δεκαετίες



Σε παλαιότερες εποχές, στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν οι γυμναστικές επιδείξεις, οι οποίες ήταν υποχρεωτικές.Ήταν από τα πιο σημαντικά, αλλά και κουραστικά της σχολικής χρονιάς. Το περιεχόμενό της ήταν αθλητικό, αλλά και χορευτικό.Τα χρόνια εκείνα ήταν μια γιορτή για όλους τους κατοίκους. Όλη η σχολική κοινότητα προσπαθούσε να εντυπωσιάσει γονείς, θεατές ακόμα και τοπικούς παράγοντες (ιδιαίτερα στην επαρχία) με τις επιδεξιότητες και τις σωματικές ικανότητες των μικρών μαθητών.
Η δεξιοτεχνία, η αρμονία, ο συγχρονισμός στις γυμναστικές ασκήσεις αποδείκνυαν σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων παλαιών εκπαιδευτικών (γυμναστών και δασκάλων) και την πειθαρχία των μαθητών, άρα και την αρτιότητα του διδασκαλικού τους έργου! Έτσι οι γυμναστικές επιδείξεις κατέληγαν να είναι το σημαντικότερο γεγονός όλης της σχολικής χρονιάς.Ένας μεγάλος σε ηλικία κύριος, αναπολεί και θυμάται λέγοντας: «Οι επιδείξεις ήταν εκδήλωση όλων των σχολείων, την περίοδο πριν από το 1940 αλλά και μετά το 1945. Το περιεχόμενό της ήταν κυρίως αθλητικό, αλλά και χορευτικό. Απ' όσο μπορώ να θυμάμαι λέει, διατηρήθηκαν μέχρι και την δεκαετία του '70. Θυμάμαι πόσος κόπος και προσπάθειες γινόταν πολλές ημέρες πριν. Πρόβες πρωί και απόγευμα. Παρέλαση μαθητικών τμημάτων, σουηδική γυμναστική με ακρίβεια δευτερολέπτου,χοροί ήταν τα βασικά μέρη των γυμναστικών επιδείξεων. Λευκά, κοντά παντελονάκια και άσπρα παπούτσια τα αγόρια, λευκές συνήθως φούστες και μπλουζάκια τα κορίτσια.
Τελικά αυτές οι σχολικές επιδείξεις υπήρχαν και θα υπάρχουν, επειδή  πάνω από όλα διασκεδάζουν ή  παιδαγωγούν τα παιδιά, αλλά και για κάτι άλλο πολύ σημαντικό, για να  προσθέτουν μελλοντικές νοσταλγικές αναμνήσεις στη μετέπειτα ζωή τους..

                   ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ



                                                                     
                                                              =============================