Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ: αλήθειες που δεν φανταζεστε..

                                       
Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για το σώμα σας;  Ξέρετε τι βάρος έχουν όλοι μαζί οι ανθρώπινοι μύες, ή από πόσα εκατομμύρια κύτταρα αποτελούμαστε; Ξέρετε πόσα οστά έχουμε, ή πόσα μέτρα είναι το έντερο ενός ανθρώπου, εάν ξετυλιχθεί; Γνωρίζετε ποιο είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος; Πόσο σάλιο παράγουμε σε όλη τη ζωή μας; Οι αριθμοί που θα διαβάσετε θα σας αφήσουν άφωνους. Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας τέλειος μηχανισμός, κάτι μαγικό και οι λειτουργίες του ακόμη πιο μαγικές...  
Tο ανθρώπινο σώμα, αποτελείται από:

       100 τρισεκατομμύρια κύτταρα,
       έχει 22 εσωτερικά όργανα,
       206 οστά και
       200 μύες που εκτελούν τις εντολές του εγκεφάλου.
 
  • 'Oπως είπαμε τα οστά του ανθρώπου είναι 206 στο σύνολο τους. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα μωρά παιδιά. Ναι καλά διαβάσατε τα μωρά έχουν συνολικά 350 κόκαλα. Και εάν αναρωτιέστε πως συμβαίνει αυτό σας λέμε ότι πολλά από τα οστά των μωρών καθώς αναπτύσσονται, ενώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μένουν στο τέλος 206. Και μιας που αναφερόμαστε στα κόκαλα, πρέπει να σας πούμε ότι το υγιές οστό είναι από τα πιο ανθεκτικά μέρη του σώματος μας. Έρευνες έδειξαν ότι ένα οστό με διαστάσεις όσο ένα σπιρτόκουτο, μπορεί να αντέξει βάρος μέχρι και 4 φορές περισσότερο από ότι αντέχει ένα μπλοκ σκυροδέματος (με παρόμοιο μέγεθος). Δηλαδή μπορεί να υποστηρίξει βάρος 9 τόνων
  • Τα πεπτικά υγρά στο στομάχι είναι ισχυρότατα. Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούν να λιώσουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να λιώσουν ακόμη και κράματα ψευδαργύρου. Και εάν αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τα τοιχώματα σας λέμε ότι τα τοιχώματα του στομάχου, ανανεώνονται κάθε 4 ημέρες για να μην καταστραφούν από τα ισχυρά οξέα.
  • Εάν κάναμε ένα παράξενο πείραμα και συγκεντρώναμε όλο το σάλιο που θα παράξει ένας άνθρωπος από την ημέρα που θα γεννηθεί μέχρι να πεθάνει, τότε θα μπορούσαμε να γεμίσουμε 2 πισίνες. Συνολικά ο άνθρωπος, στη ζωή του, θα παράξει 25.000 λίτρα σάλιου.
  • Στους πνεύμονες υπάρχουν περισσότερα από 300.000.000 τριχοειδή αγγεία. Επιστήμονες με ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή κατάφεραν να μετρήσουν το μήκος όλων αυτών των αγγείων εάν με κάποιο τρόπο καταφέρναμε να τα ξετυλίξουμε. Φαντάζεστε πόσο; Μπορεί να καλύψουν μια απόσταση μεγαλύτερη των 1800 χιλιομέτρων. Δηλαδή ίση με την απόσταση Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αθήνα και πάλι Θεσσαλονίκη.
  • Και μιας και αναφερόμαστε σε αποστάσεις, γνωρίζετε πόση απόσταση θα διανύσει το αίμα ενός ανθρώπου από την ημέρα που θα γεννηθεί και σε όλη του την ζωη? (Αναφερόμαστε συνολικά στο αίμα που ρέει τόσο στις αρτηρίες, όσο και στις φλέβες). Λοιπόν κρατηθείτε. Το αίμα θα διανύσει μια συνολική απόσταση 60.000 χιλιομέτρων. Και εάν σας φαίνεται τεράστιο το νούμερο σκεφτείτε, ότι κάθε φορά που περπατάμε τόσο περισσότερο λιώνουμε λίπος και τόσο πιο γρήγορα κυκλοφορεί το αίμα μέσα μας...
  • Μπορεί η όσφρηση μας να μην συγκρίνεται με εκείνη των ζώων. Για παράδειγμα του σκύλου, αλλά δεν παύει να έχουμε μια αρκετά δυνατή μύτη. Μάλιστα τα εσωτερικά της κύτταρα μπορεί να γίνουν αποδέκτες, να καταγράψουν και να “θυμηθούν” μέχρι και 50.000 διαφορετικές μυρωδιές.
  • Το κορμί μας ιδρώνει και αποβάλλει τον ιδρώτα αυτό με διάφορες διαδικασίες. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι στα πόδια μας υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιδρωτοποιοί αδένες; Αυτοί όταν το πόδι ιδρώνει μπορεί εν δυνάμει να παράξουν ιδρώτα που μπορεί να γεμίσει 2 ποτήρια.
  • Οι κινήσεις που κάνει καθημερινά το μάτι, για να δει, για να διαβάσει, όταν ανοιγοκλείνει, όλες γενικά οι κινήσεις που κάνει από το πρωί που θα ξυπνήσουμε, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε είναι περίπου 100.000 τη μέρα. Οι μύες του ματιού δηλαδή το κινούν 100.000 φορές τη μέρα κάτι που εάν μεταφραστεί σε κίνηση, ισούται (θεωρητικά) με την κίνηση που θα έκαναν οι μύες του ποδιού εάν περπατούσαν 60 χιλιόμετρα τη μέρα.
  • Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος είναι το δέρμα. Κατά μέσο όρο το δέρμα ενός ενήλικα έχει συνολικό εμβαδόν 6,4 τετρ.μέτρων,ζυγίζει 4 κιλά και περιέχει πάνω από 17 χλμ. αιμοφόρων αγγείων.
  • Κάθε μέρα τα νεφρά φιλτράρουν 120 εώς 150 λίτρα αίματος-σχεδόν 13 ποτήρια την ώρα-και παράγουν μέχρι και 2 λίτρα ούρων.
  • Η καρδιά χτυπάει κατά μέσο όρο 100.000 φορές την ημέρα και αντλεί πάνω από 7 τόννους αίμα σε κάθε άκρη του σώματος.
  • 'Ενα φτάρνισμα μπορεί να εκτοξεύσει 40.000 σταγονίδια με αρχική ταχύτητα πάνω από 160 χλ/ωρα.
  • Χωρίς νερό και χωρίς τροφή δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Αυτό το ξέρει ο καθένας. Ειδικά χωρίς νερό στις 48 ώρες ξεκινάνε τα προβλήματα. 
       ΠΗΓΕΣ:www.iatropedia.gr
                     www.onmed.gr                                                    
                                            
                                               1. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜA - ανατομία




          2.Μία μικρή βίντεο-παρουσίαση  για ένα σημαντικό σύστημα, το  ΠΕΠΤΙΚΟ
               


                                   ========================================