Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

2η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού στο 26ο Δ.Σ.Πειραιά


Όταν ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν πρότεινε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, διατύπωσε ορισμένα ευγενή ιδεώδη. «Αυτό που έχει σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή..αυτό που έχει αξία δεν είναι η επικράτηση, αλλά το ''ευ  αγωνίζεσθαi"(αγωνίζομαι τίμια). Πίστευε δηλ. ότι η ευγενής άμιλλα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση καλού χαρακτήρα. Στις 5 Οκτωβρίου, διεξήχθη σε όλα τα σχολεία η 2η  Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού,με θέμα: «Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».Οι δύο γυμναστές του 26ου Δ.Σ.Πειραιά, η κ. Δώρα και ο κ.Χαράλαμπος είχαν το συντονισμό όλων των δράσεων. Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετείχαν ανά τμήματα σε κυκλική χρονική διαδικασία σε διάφορες ενδοσχολικές αθλητικές δραστηριότητες αλλά και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, (προβολή βίντεο συναφούς θεματολογίας,εικαστικές δημιουργίες οι οποίες αναρτήθηκαν στο χώρο του σχολείου). Δραστηριότητες που στοχεύαν πρώτον να διδάξουν θέματα που αφορούν τον Παραολυμπιακό αθλητισμό και την αναπηρία. Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή,γνωριμία με τα Παραολυμπιακά αθλήματα,όπως το goalball,το μπότσια,τον στίβο με ρίψεις από καθιστή θέση, το βόλεϊ καθιστών κ.α. Στόχος μας, οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν κατανόηση για τα ΑμεΑ (με ειδικές ανάγκες) καθώς και τον σεβασμό και την αποδοχή των ατομικών διαφορών.  
Επίσης δραστηριότητες  με σκοπό να διδαχτούν τα παιδιά το fair play μέσα από τα πιο δημοφιλή κυρίως Ολυμπιακά αθλήματα,όπως το μπάσκετ,το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ,το χάντμπολ κ.α. αλλά και μια μικρή επαφή και γνωριμία με τα πιο μη δημοφιλή όπως χόκεϊ,μπάτμιντον κ.α. ώστε να τα αγαπήσουν και να αποτελέσουν ένα ποιοτικό, συνειδητοποιημένο φίλαθλο κοινό. Παρουσιάσθηκαν από τα παιδιά και δύο χορογραφίες,η μία με ασκήσεις ρυθμικής και ενόργανης και η άλλη περιελάμβανε αναπαράσταση διαφόρων αθλημάτων (κωπηλασία,τένις,άρση βαρών,τάεκβοντο).


Κλέλια Πανταζή (Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής) 
στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά
Μέσα από την βιωματική προσέγγιση όλων αυτών  των αθλητικών δράσεων, τονίστηκε και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο εύρος των Ολυμπιακών αξιών που διαπερνούν τόσο τα Ολυμπιακά, όσο και τα Παραολυμπιακά αθλήματα. Και είναι η αξία της συμμετοχής, οι  ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις, το «ευ αγωνίζεσθαι», η ευγενής άμιλλα,τo fair play κ.α. 
Εκείνη την ημέρα ήρθε στο σχολείο μας η 3η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής Κλέλια Πανταζή.Της έγινε πρώτα ένα μικρό αφιέρωμα και μετά μίλησε στους μαθητές των μεγάλων τάξεων για τα Ολυμπιακά αθλήματα αλλά και για τις προσωπικές της εμπειρίες από την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις στην Ολυμπιονίκη και να ακολουθήσει εποικοδομητική συζήτηση. Στη συνέχεια την τιμήσαμε ξεχωριστά, παρουσία του Διευθυντή και όλου του σχολείου και της αφιερώσαμε την χορογραφία «οι δρόμοι της φωτιάς».Μία χορογραφία με στοιχεία από διάφορα αθλήματα, ιδιαίτερα ρυθμικής, ενόργανης αλλά και στίβου και  μπάσκετ και  η γιορτή μας τελείωσε με το σχηματισμό  από τους μαθητές, του πιο αναγνωρίσιμου συμβόλου των Ολυμπιακών Αγώνων...τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους.

            Το βίντεο των δράσεων του σχολείου μας στην 2η Πανελλήνια ημέρα αθλητισμού..
                                          ========================================4 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η δουλειά σας για την ημέρα του σχολικού αθλητισμού.Για την χορογραφία δεν έχω λόγια...καταπληκτική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαρι ολοι οι γυμναστες να ειχαν τη δικη σου ορεξη για δουλεια....!!!...ευγε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Δώρα!!!! Εξαιρετική η χορογραφία των παιδιών! Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή