Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Τζόκινγκ και περπάτημα για καλύτερη υγεία



όχι το έντονο, γρήγορο τρέξιμο
Σύμφωνα με πολλές έρευνες, το περπάτημα (το έντονο) είναι εξίσου αποτελεσματικό με το jogging (ελαφρύ τρέξιμο), αναφορικά βέβαια με την ανακούφιση από το άγχος, την υψηλή χοληστερόλη, τις καρδιακές ασθένειες και το διαβήτη. Και τα δύο είναι μεγάλα αγχολυτικά εργαλεία, ειδικά στη φύση απελευθερώνουν τις λεγόμενες ενδορφίνες, κάτι που προκαλεί ευφορία και μια γενική αίσθηση της ευτυχίας. Το αργό όμως, χαλαρό τρέξιμο ωφελεί πολύ την υγεία και όχι το πολύ έντονο τρέξιμο και ιδιαίτερα σε μορφή πρωταθλητισμού (δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων). Έτσι πολλοί ερευνητές δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι η υπερβολική άσκηση είναι περιττή, αν όχι  και επιβλαβής, ενώ αντίθετα ωφελεί  αν γίνεται με μέτρο.
Η έντονη άσκηση δεν καθιστά τους ανθρώπους υγιέστερους. Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι μακροχρόνια κουράζει και γερνά την καρδιά και τα αγγεία. Οι έντονα αθλούμενοι δεν προστατεύονται εξίσου με τον απλά ασκούμενο, αλλά βρίσκονται μάλλον σε μειονεκτική θέση.Το χαλαρό τρέξιμο είναι καλύτερο για την μακροζωϊα από ότι το έντονο και γρήγορο. Με λίγα λόγια το τζόκινγκ  όπως και το γρήγορο περπάτημα κάνουν πολύ καλό στην υγεία.
αργό, χαλαρό τρέξιμο
Στα συν του jogging είναι ότι  είναι πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση της αντοχής και κάνει μεγαλύτερη καύση θερμίδων από ότι το περπάτημα. Για αυτό αν για παράδειγμα, ο σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος και η απώλεια σωματικού βάρους, το τζόκινγκ κερδίζει αφού με αυτό καίγονται περισσότερες θερμίδες και ρυθμίζει καλύτερα  τις ορμόνες της όρεξης. Αν το τρέξιμο συνδυαστεί και με μια υγιεινή διατροφή, θα παρατηρήσουμε σίγουρα μια διαφορά στην εμφάνισή μας και στη διάθεσή μας. Το τρέξιμο έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια για τη θεραπεία της κατάθλιψης και τους εθισμούς όλων των ειδών. Τα μείον του είναι ότι απαιτεί μια μέτρια, τουλάχιστον φυσική κατάσταση.Ο κίνδυνος συνδεσμικής ή  μυϊκής κάκωσης είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος από ότι στο περπάτημα,διότι αυξάνονται οι κραδασμοί, ιδιαίτερα όταν τρέχουμε στην άσφαλτο. Οπότε καλό θα ήταν να προτιμήσουμε το χόρτο (φυσικό ή τεχνητό) ή ακόμα και το χώμα.Δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για όσους έχουν προβλήματα στη μέση και στα γόνατα γιατί ανάλογα με την ταχύτητα, το βάρος του ασκουμένου αυξάνεται έως 4 φορές όταν τρέχει. Δηλαδή, ένα άτομο 75 κιλών όταν τρέχει επιβαρύνει το κάθε πόδι του με φορτίο 300 κιλών.
Από την άλλη το περπάτημα το έντονο, καίει και αυτό αρκετές θερμίδες, χάνεις βάρος, ενώ κουράζει πολύ λιγότερο και έτσι κάνει καλό στην καρδιά. Είναι κατάλληλο και ασφαλές για όλους, ιδανικό για ευπαθείς ομάδες και για αποκατάσταση (π.χ. εγκύους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους κ.ά.), μπορεί να γίνει οπουδήποτε, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, δίνει αρκετή ένταση χωρίς κραδασμούς. Μέσα σε ένα μήνα το περπάτημα επίσης αρχίζει να ενισχύει τον μεταβολισμό, ενώ τονώνει ολόκληρο το σώμα.
έντονο  περπάτημα
Το περπάτημα είναι άσκηση πιο χαμηλής έντασης οπότε ενδείκνυται για άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Πέραν της χαμηλής έντασης, ο ρυθμός αύξησης της καρδιακής συχνότητας στο περπάτημα είναι μικρότερος και ελέγχεται ευκολότερα από άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση. Αντίθετα στο τρέξιμο ο ρυθμός αυτός είναι μεγαλύτερος, η συγκεκριμένη άσκηση είναι πιο υψηλής έντασης οπότε για άτομα με τέτοιου είδους ιστορικό μπορεί να αποβεί επιβλαβής. Ασχέτως ιστορικού, όλοι οι ασκούμενοι (ειδικότερα από 40 χρονών και πάνω), θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμασία καρδιακής κόπωσης (test κοπώσεως), τα αποτελέσματα της οποίας θα καθορίσουν τα επίπεδα αερόβιας άσκησης. Για να έχετε αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος σας είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους ή η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας σας, θα πρέπει ξεκινώντας να κάνετε 2-3 φορές/εβδομάδα όποια από αυτές τις δύο δραστηριότητες διαλέξετε, για 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού βελτιωθεί η φυσική σας κατάσταση, καλό είναι να γίνονται 4-5 φορές/εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Συνολικά και τα δύο έχουν συνδεθεί με τη γενικότερη βελτίωση και του ανοσοποιητικού συστήματος, αφού δυναμώνουν τον οργανισμό. Έτσι τελικό συμπέρασμα μας είναι ότι όλοι πρέπει να ασκούμαστε τακτικά και ότι το περπάτημα και το τζόκινγκ είναι από τις πιο απλές  μορφές ασκήσης που μπορεί κανείς να κάνει...



                                               ================================