Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Εύκολα και διασκεδαστικά προγράμματα γυμναστικής για όλες τις γυναίκες..όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ


Η καθιστική ζωή είναι υπεύθυνη για μια σειρά προβλημάτων υγείας. Με τα γυμναστήρια κλειστά, επιβάλλεται να γυμναστείς στο σπίτι σου, έστω και με το βάρος του σώματος. Aυτήν τη περίοδο που όλοι μας μένουμε πολύ χρόνο μέσα, λίγα λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα είναι αρκετά για να είσαι υγιής. Ιδιαίτερα για τις μαμάδες που το έργο τους αυτήν την περίοδο με τα παιδιά, είναι ακόμη πιο δύσκολο. Επειδή στο blog υπάρχει ενότητα γονείς και παδί, εμβόλιμα θα ήθελα να βάλω ένα εύκολο και διασκεδαστικό πρόγραμμα για μαμάδες και για όλες τις γυναίκες. Γενικά όλοι μας, ακόμη και με μόλις λίγα λεπτά ( ακόμη και 20 την ημέρα) με ή χωρίς εξοπλισμό και ας μην πάμε γυμναστήριο, μπορούμε όμως να γυμνάσουμε τους μύες, αφού υπάρχουν πολλές ασκήσεις, που  εκτελούνται με το βάρος του σώματός μας ή με απλά πράγματα που έχουμε. Έτσι θα το τονώσουμε και παράλληλα θα καταπολεμήσουμε το αρνητικό συναίσθημα από τον εγκλεισμό. Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι, όπως μπουκάλια νερού αντί για βαράκια κ.α. Επίσης στο διαδίκτυο μπορείτε να κάνετε αξιόλογες ηλεκτρονικές αγορές με όργανα γυμναστικής και πρωτότυπες προτάσεις εκγύμανσης. Διάφορα όργανα μικρά, βολικά για το σπίτι, άλλα είναι με αντιστάσεις, άλλα με ροδέλες, που το καθένα βγάζει πληθώρα ασκήσεων.
Προτού ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σταθούμε σε μερικά λάθη που κάνουμε όταν γυμναζόμαστε μόνοι μας και πρέπει να τα αποφύγουμε:
  • Πρώτον, ανεπαρκής προθέρμανση. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, είτε γυμνάζονται στο σπίτι, είτε στο γυμναστήριο. Μια σωστή προθέρμανση πρέπει να μας προετοιμάζει σωματικά αλλά και πνευματικά. 
  • Στο μυαλό της πλειοψηφιάς των ανθρώπων μυϊκή ενδυνάμωση συνεπάγεται, προπόνηση με βάρη.Υπάρχουν όμως, αμέτρητες ασκήσεις που μπορούμε να εκτελέσουμε με το βάρος του σώματος και να δώσουμε το κατάλληλο ερέθισμα στους μύες. Εκτελούμε σετ ασκήσεων από 8 μέχρι 15 επαναλήψεις και φτανουμε στην μυϊκή εξέντληση ή κοντά σε αυτήν ( δηλαδή να μην μπορείς εύκολα να κάνεις άλλη επανάληψη ).
  • Η μη σωστή εκτέλεση ασκήσεων, οδηγεί σε λανθασμένα κινητικά μοτίβα τα οποία θα οδηγήσουν σε τραυματισμούς. 
  • Επίσης, δεν δίνεις διαφορετικά ερεθίσματα στο σώμα και έτσι ή μένεις στάσιμος ή βελτιώνεσαι πολύ αργά.
  • Δεν γυμνάζεις την πλάτη αφού τα περισσότερα προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι έχουν πολλές ασκήσεις για κοιλιακούς, πόδια, στήθος, χέρια αλλά όχι για την πλάτη. Η παράλειψη της εκγύμνασης της πλάτης θα έχει ως αποτέλεσμα μια ανισορροπία η οποία θα οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος (κύφωση της θωρακικής μοίρας, δηλαδή καμπούρα ). Διότι οι ραχιαίοι ειναι ανταγωνιστικοί μύες με τους κοιλιακούς και θα μας κάνει επίσης, επιρρεπείς σε τραυματισμούς στην άρθρωση του ώμου.
  • Τέλος το να κάνεις την ίδια ρουτίνα ξανά και ξανά, χάνεις το κίνητρο και την όρεξη σου για γυμναστική επειδή έχεις βαρεθεί..για αυτό να έχεις ποικιλία. 
Έτσι αν θέλεις να γυμναστείς και θέλεις συγχρόνως να κάνεις καύση λίπους, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ''μένουμε σπίτι'', με τις πολλές ώρες ακινησίας... πάτησε το play στο παρακάτω βίντεο. (Στις ασκήσεις με τα βαράκια αν είσαι αρχάριος, εκτελείς όσες επαναλήψεις μπορείς)


Άλλη μια εναλλακτική είναι να γυμναστείτε με ένα πιο δυναμικό, αερόβιο πρόγραμμα zumba   


Συνεχίζουμε με ένα αλλιώτικο μουσικό, αερόβιο, δυναμικό πρόγραμμα, που ανεβάζει και την διάθεση, για όποιους δεν θέλουν να γυμναστούν με την απλή συμβατική γυμναστική και την κλασική προθέρμανση. Χρειάζεται να έχετε ένα στεφάνι, αν δεν έχετε θα πρότεινα να κάνετε έναν κύκλο με κάποια αντικείμενα,όπως μικρά κουτάκια ή κάλτσες! που  δίνουν και λίγο ύψος. 



Aν θέλεις πραγματικά να δεις τους γλουτούς σου γυμνασμένους, τώρα είναι η σωστή περίοδος. Σωστή διατροφή και άσκηση είναι ο καλύτερος συνδυασμός, διότι όσο και να προσπαθείς, αν δεν προσέχεις τι τρως, τότε δεν θα δεις κανένα αποτέλεσμα! Τρεις  φορές την εβδομάδα μπορείς να βρεις λίγο χρόνο να κάνεις αυτές τις εύκολες ασκήσεις στο σπίτι, για να δεις  τους γλουτούς να γυμνάζονται και να μεταμορφώνονται, ακόμη και οι απλές σκάλες όμως, μπορούν να κάνουν θαύματα. Επειδή υπήρξα αθλήτρια του στίβου (άλμα εις μήκος), μπορώ να πω ότι οι ασκήσεις σε σκαλοπάτια, γυμνάζουν τέλεια γλουτούς και πόδια, οπότε επιδιώξτε το. Ανεβοκατέβασμα π.χ.των σκαλοπατιών της πολυκατοικίας σας με τα δυο πόδια καθώς και γρήγορο ανέβασμα με πόδια λίγο ψηλά..προσοχή η επιστροφή να γίνεται με περπάτημα. Πρέπει να τονίσω κάτι σημαντικό ότι αν είσαι εντελώς αρχάριος θα νιώσει τις πρώτες μέρες πόνο, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό, εφόσον «ξυπνάς» τους μύες σου!  Συνέχισε όμως γιατί έτσι ενεργοποιείς όλο σου το σώμα..



Φυσικά, η εφαρμογή μιας σωστής διατροφής είναι υψίστης σημασίας για να φανούν οι κοιλιακοί, ωστόσο, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η ενδυνάμωση των κοιλιακών ειναι σημαντική διότι η σπονδυλική στήλη στηρίζεται και ελέγχεται από ένα δίκτυο μυών που όλοι μαζί εργάζονται για να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση και η αποφυγή τραυματισμών του σώματος. Ξεκινάτε πάντα με ένα σχετικά εύκολο πρόγραμμα. 


Οι μύες του κορμού παίζουν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις και στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Οι κοιλιακοί ως ανταγωνιστές των ραχιαίων, όταν ισχυροποιούνται υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, συγκρατούν και προστατεύουν καλύτερα τα  όργανα της κοιλιάς. Η σταθερότητα, η δύναμη, η κινητικότητα και ο καλός συντονισμός κοιλιακών-ραχιαίων αποτρέπει πολλές κακώσεις στις ωμοπλάτες, τον αυχένα και τις περιβόητες ενοχλήσεις στη μέση. Οπότε μαζί με τους κοιλιακούς επιβάλλονται και εκγύμναση ραχιαίων.