Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και τρεφόμαστε σωστά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

http://picasion.com/
Μπορεί ο μακρύς, ψυχρός χειμώνας να πλησιάζει στο τέλος του, η πανδημία όμως του κοροναϊού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο πιο απλός τρόπος για να παραμείνει κανείς υγιής στην εκπνοή του χειμώνα, είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του, καταναλώνοντας τροφές που θωρακίζουν την άμυνά του.Το ανοσοποιητικό σύστημα μας παρέχει προστασία ενάντια σε κάθε «ξένο οργανισμό» (π.χ. βακτήρια, ιούς, ή μύκητες) που μπορεί να μπει στο σώμα μας και να μας προκαλέσει ζημιά. Οταν είναι μονόδρομος το να μείνουμε σπίτι, είναι σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά, ποιοτικά και ποσοτικά και να έχουμε κατά νου ότι η ενίσχυση του, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες. Σκεφτείτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σαν τους φρουρούς του οργανισμού μας. Eπίσης συγχρόνως να επιδιώξουμε και μια προγραμματισμένη μορφή άσκησης με βαράκια (ή λάστιχα) καθώς και αερόβιες ασκήσεις, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει καλά, (αλλά χωρίς αύξηση βάρους) δεδομένου ότι οι καύσεις μας περιορίζονται δραματικά, μένοντας στο σπίτι για τόσο καιρο. Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν μεταξύ άλλων, τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E όπου δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπαίνουν στον οργανισμό ή παράγονται από αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.
Οι βασικοί κανόνες για μια διατροφή που θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού
  • Μένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών, τσαϊ)
  • Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ειδικά τα παιδιά τα οποία τα αποφεύγουν. Πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα εμείς οι μεγαλοι, για να μιμούνται και οι μικροί.  Ο ρόλος της βιταμίνης C στην ενίσχυση του οργανισμού είναι γνωστός, πρόκειται άλλωστε για τη βιταμίνη που έχει χαρακτηριστεί ασπίδα του ανοσοποιητικού. Φροντίζουμε να τρώμε τουλάχιστον 1 μεγάλη σαλάτα και 3 φρούτα κάθε ημέρα.Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C,όπως πορτοκάλια, λεμόνια, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, ακτινίδια  κ.α. 
  • Βάζω τα όσπρια συχνά στη διατροφή.
  • Κάνω τακτικά γεύματα. Σε σταθερές ώρες και αποφεύγω το άσκοπο τσιμπολόγημα.  
  •  Επιλέγουμε ψάρια και άφθονους ξηρούς καρπούς,  για την πρόσληψη των απαραίτητων ω3 λιπαρών οξέων. 
  • Αυξάνουμε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης. 
  • Τρόφιμα επίσης πλούσια σε προβιοτικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας έτσι μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού. 
  • Αύξηση της βιταμίνης D. Ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου» επειδή, σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν την παίρνουμε συνήθως από τις τροφές, αλλά συντίθεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη D είναι 'ασπίδα' κατά του κορωνοϊού, λόγω του ότι ο κορωναϊός προσβάλλει το αναπνευστικό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό, απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη. 
Τι πρέπει να αποφεύγουμε:
  • Λίπος κρέατος
  • Τrans λιπαρά, όπως τα τηγανιτά και τα τρόφιμα που θα βρείτε στα ράφια του supermarket ψημένα, συσκευασμένα, όπως κέικ, γλυκά, αρτοπαρασκευάσματα.
  • Πρόχειρο (γρήγορο) φαγητό
  • Μη εποχικά τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων
  • Τροφές που είναι πλούσιες σε συντηρητικά
  •  Ζάχαρη  
    Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε το «χρυσό» τρίπτυχο της καλής υγείας που δεν είναι άλλο από: Σωστή Διατροφή – Θετική ψυχολογία, ηρεμία – Υγιές περιβάλλον! Δείτε και το ακόλουθο σχετικό βίντεο, με πολύτιμες  συμβουλές για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας, από την κ.Susanna Kemper (Παιδίατρος)                                                                                                                                

                                                                           
                          Παρακολουθήστε και ένα βίντεο για την σωστή διατροφή  και τα παιδιά

     
    • Για να δείτε διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια διατροφής για τα παιδιά (υλικό και για εκτύπωση) πατήστε εδώ
    • Η Ε' και ΣΤ' τάξη ελέγχει μέσα από ένα σταυρόλεξο, τις γνώσεις της στην σωστή διατροφή και την άσκηση. Για να το λύστε πατήστε εδώ. Σε κάθε λανθασμένη απάντηση πρέπει να κάνετε 8 push ups   
    • Για να δείτε ένα quiz για παιδιά και διατροφή, πατήστε εδώ
    • Τέλος και ένα σταυρόλεξο σχετικά με την διατροφή, για τους μεγάλους. Για να δείτε τις σωστές απαντήσεις πατήστε εδώ