Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Η Γυμναστική απαραίτητη μέσα και έξω από το σπίτι (Δ',Ε',ΣΤ' τάξεις, 5ο μέρος)


http://picasion.com/Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αποτελεί μέχρι στιγμής παρελθόν, αφού σταδιακά γίνεται άρση των μέτρων...και με έναν μίνι καύσωνα προ των πυλών. Ομως οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε και έξω από το σπίτι και με την ζέστη, την ίδια ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ γιατί αυτή ήταν η αιτία και μειώθηκε  στην χώρα μας, αρκετά η διασπορά του κορωναϊού. Όσον αφορά τα παιδιά, συνεχίζεται η γυμναστική μέσα και έξω από το σπίτι και επίσης και τα διαδικτυακά μαθήματα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η άσκηση στην αναπτυξιακή περίοδο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ''δια βίου'' άσκηση και υγεία στην ενήλικη ζωή. Ένα παιδί ηλικίας 6 -17 ετών, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ημέρα περίπου 60 λεπτά άσκησης. Η ένταση που συστήνεται είναι μέτρια, δηλαδή πρέπει να προκαλεί μέτριο λαχάνιασμα ή εφίδρωση. Το είδος της άσκησης καθορίζεται και από τις προτιμήσεις του παιδιού, εκτός από τις ανάγκες του π.χ. βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο, χορός, κινητικό διασκεδαστικό παιχνίδι. Επιπλέον, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα να εκτελούνται ασκήσεις ενδυνάμωσης μεγάλων μυϊκών ομάδων του σώματος  π.χ. λάστιχα, σχοινάκι κ.α. ή το βάρος του σώματος για τη βελτίωση της δύναμης και της οστικής πυκνότητας  και σχεδόν καθημερινά ασκήσεις κινητικότητας. Οπότε τα παιδιά με τον καιρό σύμμαχό τους πλέον και με την ενέργειά τους στα ύψη, θα πρέπει να επιδίδονται καθημερινά σε διάφορες τέτοιες δραστηριότητες μόνοι τους και με τους γονείς τους.(Υπενθυμίζω ξανά πως μία ανάρτηση του blog, είναι δύο διαδικτυακά μαθήματα της e-me, με περίπου την ίδια θεματολογία)
Ξεκινάμε με ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι σε σταθμούς μέσα στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο και επίσης ακολουθούν και κάποιες προτάσεις για σκυταλοδρομίες με διαφορες ασκήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Στα παιχνίδια αυτά ειδικά στις σκυταλοδρομίες, η συμμετοχή είναι καθολική και όλοι οι μαθητές ενθουσιάζονται και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Ο λόγος  είναι, γιατί αποτελούνται κυρίως από ασκήσεις επιδεξιότητας, υπερπήδηση εμποδίων, έρπειν, ισορροπία, ευστοχία. Έτσι τα παιδιά ενώ γυμνάζονται,  συγχρόνως αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε ένα ανταγωνιστικό περιπετειώδες αθλητικό παιχνίδι,  τύπου αγωνισμάτων Survivor και νιώθουν ότι αποκομίζουν μία μοναδική εμπειρία δράσης και εκτόνωσης, μέσα από ασκήσεις όπως έρπειν, υπερπήδηση εμποδίων κ.α. Οπότε επειδή τέτοια παιχνίδια παίζαμε συνέχεια στην αυλή και στο γυμναστήριο, σίγουρα θα τους έχουν λείψει και για αυτό παρακάτω δίνω ιδέες για μέσα και έξω από το σπίτι. Πρώτα ακολουθεί ένα εύκολο παιχνίδι σταθμών που μπορεί να στηθεί και να παιχτεί, από τους μικρούς του σχολείου μας.
  • 1ος σταθμός: σχοινάκι για 20 sec. 
  • 2os σταθμός: περπάτημα με τα χέρια γύρω από ένα σταθερό αντικείμενο (ένα μικρό κουτί) προς τα πίσω κυκλικά, σαν καβούρι με την λεκάνη ψηλα και κάνω δύο κύκλους. 
  • 3ος κύκλος: άλματα πάνω από τρία μαξιλάρια σαλονιού, ή κουτιά που εχουν όγκο,
  • 4ος σταθμός: έρπειν κάτω από τέσσερις ψηλές καρέκλες, 
  • 5ος κύκλος: ισορροπία πάνω σε δύο μέτρα χαρτί υγείας, όπως φαίνεται δίπλα στην εικόνα. Στο τέλος τοποθετώ ένα ποτήρι με νερό εώς την μέση. Μόλις κάνω ισορροπία στα δύο μέτρα του χαρτιού, το τυλίγω με προσοχή, ώσπου το ποτήρι να φτάσει να ακουμπήσει το ρολό.
  • 6ος σταθμός, δέκα άδεια πλαστικά ποτήρια και τα στήνω σε μορφή πυραμίδας ή πετάω μπαλάκια ή ζευγάρια κάλτσες σε καλάθι απόστασης δύο μέτρων, άσκηση ευστοχίας.
Πρέπει να επισημάνω ότι αν έχω την πολυτέλεια του μεγάλου χώρου μέσα στο σπίτι ή στην αυλή, τότε παίζουμε κανονικά ανταγωνιστικά σε ζευγάρια. Αν όμως δεν έχω, παίζει ο καθένας μόνος του και κερδίζει όποιος φέρει τον καλύτερο χρόνο Μερικές άλλες γενικές  προτάσεις ασκήσεων για σκυταλοδρομίες και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε εξωτερικό ασφαλή χώρο ακολουθούν (πυλωτή, αυλή) και τα παιδιά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, ας κάνουν μόνα τους την ''αγωνιστική σκυταλοδρομία'', κάτι το όποιο ξέρω ότι τους αρέσει. Έτσι προτείνεται
  • Περάσματα με εμπόδια (από κουτιά, ή με κιμωλία ζωγραφίζω στο τσιμέντο όπως κύκλους, τετράγωνα, σκάλες )
  • Bowling (π.χ. μπουκάλια), 
  • περάσματα από τούνελ (π.χ. από στεφάνια, έρπειν απλό ή έρπειν κάτω από καρέκλες αραιά βαλμένες και τοποθετώ στο έδαφος ένα λεπτό στρώμα γυμναστικής ),
  • ασκήσεις με μπάλες ( π.χ. χτυπήματα, πετάγματα σε καλάθια), με σχοινιά
  • ασκήσεις ετοιμότητας, ταχύτητας,
  • ευστοχίας (π.χ.πετάγματα αντικειμένων μέσα σε κουβά, αυγοθήκες), ισορροπίας (π.χ. πάνω σε χαρτί υγείας, ή σε σχοινί), παιχνίδια κομμάτια puzzle κ.α.
Αν έχετε μεγάλη αυλή ή πυλωτή στην πολυκατοικία, σχεδιάστε κάτω στο έδαφος διάφορες ασκήσεις, όπως θα δείτε στο βίντεο, πάρτε ιδέες και κάντε μία μεγάλη σκυταλοδρομία με μορφή ανταγωνισμού σε ζευγάρια.  Ή εξάσκηση σε σταθμούς ατομικά ο ένας μετά τον άλλο, σαν κυκλική προπόνηση με χρόνο ή χωρίς.
                
         

Καιρός να θυμηθούμε και τους παραδοσιακούς χορούς μας και συγκεκριμένα τους Κρητικούς. Στο σχολείο μας τους αγαπάμε ιδιαίτερα. Τον χορό Πεντοζάλη τον έχουν μάθει πολλά παιδιά και τον χορεύουν μικροί και μεγάλοι, από την Δ' τάξη μέχρι την ΣΤ' (οι φιγούρες ξεκινάνε μετά τα 2 λεπτά ). Ας χορέψουμε λοιπόν..

 

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με ένα μουσικό αερόβιο πρόγραμμα, που θα σας ανεβάσει σίγουρα την διάθεση. Ενας διαφορετικός διασκεδαστικός τρόπος εκγύμανσης για όλους μικρούς και μεγάλους που συνήθως συνίσταται στην αρχή της προπόνησης μας σαν προθέρμανση.


Η Tabata είναι μια μορφή Διαλειμματικής άσκησης και μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματικής από την τυπική αερόβια. Το «στιλ» που ακολουθεί είναι 20 (για αρχή) δευτερόλεπτα  έντονης εξάσκησης και 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης τα οποία επαναλαμβάνεις 8 φορές μέσα σε 4 λεπτά. Μπορούν επίσης να το κάνουν και παιδιά με τις ανάλογες πιο εύκολες ασκήσεις. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις για όλες τις περιοχές και αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλά να μιμηθείτε τους μικρούς πρωταγωνιστές του βίντεο. 

         

Συνεχίζουμε με διάφορα πρωτότυπα παιχνίδια που απεικονίζονται στις παρακάτω κινούμενες εικόνες. Στο (1) παιχνίδι χρησιμοποιείτε για διαχωριστικό π.χ. ένα μαντήλι  και παίζετε μεταξύ σας τένις. Στο (2) αν δεν έχετε στεφάνια, ζωγραφίστε τα με κιμωλία και μπορείτε να παίξετε πάνω από 4 άτομα. Στηριζόμενοι όλοι σε στάση σανίδας, μεταφέρετε 10 περίπου μικρά κουτάκια περνώντας από όλα τα χέρια, από τον πρώτο κύκλο στον τελευταίο. Το (3) παιχνίδι παίζεται σε ζευγάρια με μπαλόνια και στόχος μου είναι να μην βγω και με τα δυό μου πόδια από ένα στεφάνι ή έναν ζωγραφισμένο κύκλο. Οποιος βγει, χάνει.
1)




              2)










              3)





  
 Ψάχνοντας καθημερινά υλικό και βίντεο για το blog και την εκπαιδευτική πλατφόρμα της e-me, τελευταία βλέπω αρκετά βίντεοπαιχνίδια εκγύμανσης για παιδιά με εικονικά αντικείμενα. Δείτε και ένα τέτοιο, διασκεδαστικό βίντεο-παιχνίδι, όπου πρέπει να μιμηθείτε τον μικρό του βίντεο. Στόχος σας να προσπαθείτε να αποφύγετε με διάφορες επιδέξιες κινήσεις, τα αντικείμενα που έρχονται εικονικά προς τα πάνω σας.


                                                ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΓΝΩΣΕΩΝ
  • Και ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό παιχνίδι που έχει σχέση με τον κορωνοϊο. Δεν φοβόμαστε, αλλά προστατευόμαστε. Για να το δείτε πατήστε εδώ. Για να μπορέσετε να το κάνετε, πατήστε το διακεκομμένο τετράγωνο κάτω δεξιά.