Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Το ΤΡΕΞΙΜΟ στην ύπαιθρο αλλά και στον διάδρομο, είναι το καλύτερο φάρμακο


Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και η θερμοκρασία σε άνοδο, για αυτό αδράξτε την ευκαιρία για περπάτημα ή τρέξιμο στην φύση, διότι ωραία τα γυμναστήρια (όταν ήταν ανοιχτά) αλλά το τρέξιμο και η γυμναστική στη φύση είναι ασύγκριτη εμπειρία. Το blog πραγματεύεται διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την φυσική αγωγή, τον αθλητισμό, την υγεία και άλλα. Λόγω όμως της απρόβλεπτης κατάστασης του κορωναϊού και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που υποχρεούμαστε, αναγκαστικά ανεβαίνουν πιο πολλά θέματα φυσικής αγωγής των μαθητών. Εμβόλιμα όμως θα αναρτούνται και γνώριμα θέματα, βασικών ενοτήτων του blog, όπως το τρέξιμο. Διαβάζοντας από αρκετές αθλητικές πηγές, για την ωφέλεια του τρεξίματος, στην ύπαιθρο ή στο διάδρομο (που να είναι επιστημονικά όμως τεκμηριωμένο), κατέληξα στα παρακάτω γραφόμενα, μεταφέροντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Στο διάστημα της καραντίνας, η άσκηση στο σπίτι έγινε μία αγαπημένη συνήθεια για πολλούς και εύχομαι οι περισσότεροι να την διατηρήσουν και μετά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Αλλοι γυμναζόντουσαν απλά μόνο με το σωματικό τους βάρος, άλλοι χρησιμοποιούσαν διάφορα αντικείμενα και άλλοι διάφορα όργανα γυμναστικής. Ειδικά ο διάδρομος γυμναστικής, αν πριν τον κορωνοϊό χρησίμευε μόνο για κρεμάστρα, μετά για πολλούς το τρέξιμο πάνω στον τάπητα έγινε καθημερινή ευχάριστη συνήθεια. Το τρέξιμο είναι το καλύτερο φάρμακο όταν γίνεται όμως με μέτρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το τζόκινγκ στην ύπαιθρο ή στον διάδρομο έχει καλύτερα αποτελέσματα, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια και καλύτερη ποιότητα ζωής, όταν είναι ήπιο και όχι έντονο, καθώς το πολύ εντατικό τζόκινγκ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να αποδειχτεί επιβλαβές για την υγεία.  Σημαντικός παράγοντας είναι για πολλούς και ο τόπος. Σίγουρα υπάρχουν προπονήσεις που µπορείς να κάνεις πιο αποτελεσµατικά και στο διάδροµο. Ωστόσο, το τρέξιµο έξω µπορεί να σου δηµιουργήσει ένα απαράµιλλο αίσθηµα ευεξίας. Προσοχή στο τρέξιµο στην άσφαλτο, καθώς δεν απορροφά τους κραδασµούς και δεν κάνει ιδιαίτερα καλό στη µέση και στα γόνατα. Σε όσους τρέχουν ιδίως σε άσφαλτο ή τσιμέντο συνιστάται να επιλέξουν παπούτσια που προστατεύουν από τους κραδασμούς και προσφέρουν υποστήριξη στο πέλμα και στον αστράγαλο. Τελικά ποιο είναι πιο καλό και αποτελεσματικό, το τρέξιµο έξω ή στο γυμναστήριο, αναρωτιούνται πολλοί. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά, αν και το τρέξιμο στην ύπαιθρο, στην φύση  έχει περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές. Οι άνθρωποι υποθέτουν πως έξω στην φύση είναι εµπειρικά πιο δύσκολο, από το να µετράς χιλιόµετρα στο διάδροµο. Ωστόσο, σε έρευνα έχει αποδειχθεί πως όταν ρυθµίζεις το διάδροµο σε κλίση 1%, έχεις ακριβώς την ίδια δαπάνη ενέργειας όσο στο τρέξιµο σε εξωτερικό χώρο. Έτσι, είναι εξίσου αποτελεσµατικό εφόσον ρυθµίσεις το µηχάνηµα σε αυτή τη µικρή κλίση. 
Το τζόγκινγκ ή το γρήγορο βάδην στον κυλιόμενο διάδρομο πιθανόν να γίνεται με το καιρό μονότονη δραστηριότητα. Αντίθετα όσοι αθλούνται έξω αλλάζουν παραστάσεις και έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, συνεπώς η φυσική δραστηριότητα αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον. Ερευνες έχουν δείξει πως η άσκηση στον διάδρομο καίει 5% λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Και όσο κι αν πασχίσουν εκείνοι που ψηφίζουν γυμναστήριο ή την κατ΄ οίκον άθληση με personal trainer, δεν πρόκειται να καταφέρουν να ισοφαρίσουν.Ο λόγος είναι απλός: Η αντίσταση του αέρα αλλά και η συνήθως ανώμαλη με κλίσεις και στροφές διαδρομή, αναγκάζει τον οργανισμό να δαπανά περισσότερη ενέργεια.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι, παρόλο που ο διάδροµος προσφέρει καλύτερη στήριξη στις αρθρώσεις σου, δεν έχεις το πρόσθετο όφελος, του να τρέχεις σε ανώµαλο έδαφος. Ακόµη κι αν το έδαφος έξω σου φαίνεται επίπεδο, στην πραγµατικότητα ποτέ δεν είναι έτσι. Οπότε, οι µύες στα πέλµατα και τα πόδια σου κάνουν συνεχώς µικρές αναπροσαρµογές για να προσαρµοστούν στις αλλαγές της επιφάνειας. Αυτές είναι εξαιρετικές για το συντονισµό και την ισορροπία και θα συµβάλλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων σου. Ενώ το τρέξιµο στο διάδροµο θα βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης, δεν µπορεί να µιµηθεί τις καταστάσεις πραγµατικής ζωής που βιώνεις όταν τρέχεις έξω. 
Οι τελευταίες έρευνες έλεγαν ότι το τρέξιμο σε διάδρομο είναι καλύτερο για τις αρθρώσεις. Οι απόψεις διίστανται πλέον, διότι  μελέτη πρόσφατη εδειξε ότι, αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε ως τώρα, το τρέξιμο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα τον μειώνει. Η έρευνα που εγινε έδειξε ότι αυτοί που έτρεχαν είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σε σχέση με αυτούς που περπατούσαν. Και αυτό γιατί κάθε φορά που το πόδι σου προσγειώνεται στο έδαφος ενώ τρέχεις, τα οστά και οι χόνδροι δέχονται ένταση, όπως ακριβώς και οι μύες. Έτσι μπορούν  και κάνουν προσαρμογές και γίνονται ακόμη δυνατότεροι. Οι χαμηλής επίδρασης δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το περπάτημα, οι προπονήσεις στο ελλειπτικό, δεν δίνουν αυτό το όφελος στον ασκούμενο. Προσοχή όμως στο τρέξιμο στις κατηφόρες, επειδή επιβαρύνεται πολύ η άρθρωση του γονάτου (εκεί την ''πατάνε'' πολλοί δρομείς). Επίσης οταν εξετάζεται το θέμα των κακώσεων, εκεί ο διάδρομος βγαίνει νικητής, αφού δεν κρύβει τους κινδύνους του δρόμου. Ο λείος, µαλακός ιµάντας  του διαδρόμου, είναι πιο ευγενικός µαζί σου, απ’ ό,τι το σκληρό χώµα ή το ταρτάν του στίβου. Το τρέξιµο στο διάδροµο µπορεί να βοηθήσει να µειωθεί η επιβάρυνση στις αρθρώσεις σου και συνολικά στο σώµα σου. Αυτό όμως µπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό όταν αναρρώνεις ή αρχίζεις να γυµνάζεσαι ξανά έπειτα από έναν τραυµατισµό. Οι πιθανότητες κάκωσης ωστόσο μειώνονται κατακόρυφα εάν τρέχει κανείς σε ταρτάν, σε χώμα ή ακόμη καλύτερα σε χορτάρι.
Με το jogging στην ύπαιθρο ασκούνται πιο πολύ οι μύες. Η µηχανική των µυών όταν τρέχεις στο διάδροµο διαφέρει, επειδή υπάρχει ένα µηχάνηµα που κινητοποιεί τον ιµάντα. Έξω τυπικά βασίζεσαι στους δικεφάλους σου για να ολοκληρώσεις τον κύκλο της δρασκελιάς και ανασηκώνεις τα πόδια πίσω σου, κλοτσώντας σχεδόν τους γλουτούς σου. Επάνω στο διάδροµο όµως, η προώθηση του ιµάντα κάνει ένα µεγάλο µέρος αυτής της δουλειάς αντί για σένα. Χρησιµοποιείς τους τετρακεφάλους σου για να σηκώσεις τα πόδια σου, αλλά οι δικέφαλοί σου δεν εµπλέκονται τόσο όσο αν έτρεχες έξω. Προσοχή: Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης και αν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε καρδιαγγειακό ή μυοσκελετικό πρόβλημα, συμβουλευόμαστε οπωσδήποτε τον γιατρό μας. 
Το βασικό πλεονέκτημα του jogging γενικά, είτε στην ύπαιθρο, είτε στον διάδρομο, είναι τα σημαντικά ΟΦΕΛΗ που εξασφαλίζει στην υγεία σου. Μάθε ποια είναι αυτά στο ακόλουθο, σχετικό και πολύ χρήσιμο βίντεο, από την ακαδημία ΥΓΕΙΑΣ.