Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Το πρωϊνό, ένα πολύ σημαντικό γεύμα για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου

https://picasion.com/
 Tα σχολεία φέτος όπως γνωρίζουμε όλοι μας, άνοιξαν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μέσα σε κάθε εκπαιδευτική κοινότητα, τα πάντα πια τροποποιήθηκαν. Τα διαλείμματα στα περισσότερα σχολεία, είναι πλέον εκ περιτροπής, διαφορετικά δηλαδή για τις μικρές και τις μεγάλες τάξεις. Το μάθημα της γυμναστικής συρρικνώθηκε αναγκαστικά κάποια λεπτά, αφού συμπίπτει με διαλείμματα, με αποτέλεσμα μερικές φορές να γίνεται στην αίθουσα σε θεωρητικό επίπεδο. Παραταύτα τα θέματα που μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα στην τάξη είναι πολλά, αφού η φυσική αγωγή αποτελεί κυρίαρχο γνωστικό αντικείμενο στην εκπαίδευση. Έτσι θα ηθελα να αναφερθούμε ξανά στο blog σε ένα πολύ σημαντικό θέμα υγιεινής διατροφής, ζωτικής όμως σημασίας για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για το πρωϊνο γεύμα και τον μαθητή (πλήθος μελετών έχουν αναγνωρίσει την αξία του) και αυτό ορμώμενη από τις πολλές αρνητικές απαντήσεις που έπαιρνα από τα παιδιά, όταν τους ρωτούσα αν έτρωγαν πρωϊνό καθημερινά. Χωρίς να υπερβάλλω το 30% περίπου των παιδιών απαντούσαν ότι δεν έτρωγαν.

Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωϊνό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια.Οι δικαιολογίες πολλές, ότι δηλαδή δεν έχουν αρκετό χρόνο το πρωϊ πριν το σχολείο, ή ότι δεν έχουν όρεξη, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια θεωρούν, ότι η αποφυγή του είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγουν κάποιες περιττές θερμίδες. Η ημέρα ενός παιδιού είναι καλό να ξεκινάει με ένα σωστό πρωϊνό προκειμένου να του δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να αποδώσει σωστά στο σχολείο, να τρέξει και να παίξει στην γυμναστική. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα στην περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού. Συνήθως οι μεγάλοι δεν φροντίζουν να ξεκινάνε τη μέρα με ένα πλούσιο και  σωστό πρωϊνό, αυτή είναι μια συνήθεια την οποία υιοθετούν και τα παιδιά. Όμως ιδιαίτερα για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους είναι σημαντικό, αφου μετά την λήψη του, ενεργοποιούνται όλες οι σωματικές και οι πνευματικές λειτουργίες και ο οργανισμός αποδίδει τα μέγιστα.

Γιατί είναι όμως το πρωϊνό τόσο σημαντικό στην παιδική ηλικία; 

  • Σύμφωνα με τις παρακάτω έρευνες  (www.iatronet.gr,  www.hygeia.gr,  www.paidiatriki.gr,  www.mynutrihealth.gr) η  κατανάλωση του μειώνει κατά 30% την πιθανότητα να γίνουν τα παιδιά παχύσαρκα. Όταν δεν τρώνε το πρωϊ, συνήθως τσιμπολογούν ανθυγιεινά σνακ μέσα στη μέρα ή τρώνε μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, κάτι το οποίο οδηγεί σε παχυσαρκία. Αντιθέτως τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωϊνό προλαμβάνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη υπερφαγίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Το πρωϊνό γεύμα καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά και του δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει τη μέρα του και όταν το παραλείπει σπάνια αυτά αναπληρώνονται από άλλα γεύματα. Επίσης τα παιδιά που το καταναλώνουν, σύμφωνα με έρευνες έχουν συνολικά μια πιο ισορροπημένη διατροφή..
  • Πήρατε μήπως βαθμούς ή ο δάσκαλος σας ενημέρωσε ότι η σχολική απόδοση του παιδιού είναι πεσμένη; Και εδώ μπορεί να βοηθήσει το πρωϊνό! Η κατανάλωση του έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωσιακή ικανότητα του παιδιού, στη μνήμη, στη συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα, στην προσοχή, στην αντίληψη και στην απόδοσή του. Ένα παιδί που έχει καταναλώσει πρωϊνό έχει καλύτερη διάθεση, βελτιώνει την ευκολία παρακολούθησης του μαθήματος,την συγκέντρωση, την πειθαρχία του και γενικότερα εχει υψηλότερες σχολικές επιδόσεις.
  • Η έλλειψη σιδήρου είναι γνωστό ότι έχει αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά και στη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού. Ακόμη και τα οριακά χαμηλά επίπεδα σιδήρου συσχετίζονται με χαμηλούς βαθμούς στα μαθηματικά, καθώς επηρεάζουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
  • Ακόμη, τα παιδιά που τρώνε το πρωϊ, εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα. Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία, ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα, και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά και ζαλάδα.
  •  Ενέργεια. Μαζί με τον ύπνο και την άσκηση, το πρωϊνό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γεμίσουν οι μπαταρίες του παιδιού και του εφήβου. Είναι ιδανική ευκαιρία για να πάρουν ενέργεια, ενισχύοντας τους υδατάνθρακες όπως το ολικής αλέσεως ψωμί, το πίτουρο βρώμης και τα φρούτα. Δημιουργήστε ένα γεύμα, συνδυάζοντας τον υδατάνθρακα με την πρωτεΐνη, όπως φρούτα και γιαούρτι ή δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα.
  • Υγιές βάρος. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως η παράλειψη του, είναι ένας καλός τρόπος για να γλιτώσουμε θερμίδες και να χάσουμε βάρος , ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Άτομα που δεν τρώνε πρωινό γεύμα έχουν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο από ό, τι εκείνοι που τρώνε τακτικά. Επιπλέον, εκείνοι που τρώνε, έχουν την τάση να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων όλη την ημέρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά το βάρος και τη μακροπρόθεσμη υγεία.

   Μερικές ιδέες για ένα υγιεινό και νόστιμο πρωϊνό (δείτε και στο ακόλουθο βίντεο)                            
     

  1. 1 ποτήρι γάλα με αρκετά δημητριακά και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι 
  2. γιαούρτι με αρκετά δημητριακά, 1 φρούτο κομμένο και 2-3 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  3. 1 ποτήρι από διάφορα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με βούτυρο και μέλι
  4. 1 τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα μαζί με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό
  5. 1 μικρή αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα μαζί με 1 ποτήρι γάλα
  6. 1 ποτήρι γάλα, 1 κομμάτι κέικ και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό 

                     Ποιος ο ρόλος των γονέων;

Πρέπει οι ίδιοι να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν να φάνε πρωϊνό (να τρώνε δηλαδή και οι ίδιοι). Είναι πιο πιθανό το παιδί να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες, αν βλέπει τους γονείς του να ακολουθούν οι ίδιοι υγιεινές συνήθειες, όπως το να τρώνε το πρωϊ κάθε μέρα. Οι γονείς μπορούνε να ωθήσουνε το παιδί προς στην κατεύθυνση αυτή, αν :1) Συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι κάθε πρωί. 2) Αφήνουμε το παιδί να βοηθά στο σχεδιασμό των πρωϊνών γευμάτων της εβδομάδας. 3)Αφήνουμε ένα μπολ φρέσκα φρούτα στο τραπέζι, αγοράζουμε ατομικές συσκευασίες γάλακτος και μπάρες δημητριακών, όταν κάποια πρωϊνά η οικογένεια βιάζεται. Γεμίστε λοιπόν τις μπαταρίες του παιδιού σας για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, σωματικές, αλλά και πνευματικές. Δώστε στο παιδί σας να κατανοήσει ότι ο χρόνος που επενδύουμε στο πρωϊνό, φαίνεται τελικά ότι είναι πιο πολύτιμος από το να κοιμηθούμε ελάχιστα λεπτά παραπάνω.