Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Η άσκηση, το περπάτημα στην φύση εκτός από την υγεία, βελτιώνει και την ποιότητα ζωής μας


https://picasion.com/
Σήμερα οι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή. Περπατούν ελάχιστα, αφού χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, ή το ασανσέρ αντί για τις σκάλες. Επίσης εργάζονται παρά πολλές ώρες καθιστοί σε ένα γραφείο. Συνέπεια όμως όλων αυτών είναι η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία και το άγχος.  Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν πραγματικά ανάγκη να ασκηθούν. Η πιο απλή μορφή ασκησης που μπορούν να κάνουν όλοι με μέγιστα αποτελέσματα για την υγεία, είναι το περπάτημα. Το περπάτημα  συστήνεται ως «φάρμακο» προληπτικό και θεραπευτικό σε κάθε ηλικία. Τι μας λένε όλες οι σχετικές έρευνες των τελευταίων ετών; Οτι το συστηματικό περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για το σώμα, την ψυχή και το μυαλό, κάνει καλό στη λειτουργία του κυκλοφορικού, αναπνευστικού και μυϊκού συστήματος, βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, έχει χαλαρωτική και αγχολυτική επίδραση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, συμβάλλει στη μακροζωία και παίζει θετικό ρόλο στη διατήρηση της αποδοτικότητας του εγκεφάλου μέχρι τα βαθιά γεράματα.   Δε χρειάζεται να ξοδεύεις άπειρες ώρες στο γυμναστήριο. Αρκούν και τα 30 λεπτά σωστά συνδυασμένης άσκησης τη μέρα, για να έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα. 
Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Το να έχεις ένα πλήθος από υλικά αγαθά δε θα σου εξασφαλίσει την ευτυχία. Ωστόσο η ποιότητα των ανθρώπων και των εμπειριών που απαρτίζουν τη ζωή σου θα σου χαρίσει  ευτυχία. Εάν ακολουθείς σωστή διατροφή και φροντίζεις να γυμνάζεσαι τακτικά, είναι γιατί αυτά τα δύο μαζί εξασφαλίζουν καλή διάθεση και ψυχική ισορροπία. Έτσι φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε να μπορείς να φροντίσεις και τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι. Όμως επειδή ζούμε σε μια εποχή θεοποίησης της εξωτερικής εμφάνισης και το γυμναστήριο, η γυμναστική γίνεται πολλές φορές, απλά μια μοδα...πιστευω ότι ξεχνάμε ότι ποιότητα ζωής χωρίς ποιότητα ψυχής δεν υπάρχει και ότι η περισσότερη  ομορφιά κρύβεται στην ψυχή, στην καρδιά, στις ψυχικές αρετές. Ούτε  το όμορφο πρόσωπο, ούτε το καλλίγραμμο σώμα μπορούν να νικήσουν την λάμψη της φωτεινής ψυχής και της ζεστής καρδιάς. Για αυτό και πρέπει να  τονίσουμε ότι και η πραγματική αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, αυτή που έχει αντοχή κι ανοχή στον χρόνο, είναι αυτή που βασίζεται σε έναν βαθύ σεβασμό για την ψυχή και τον χαρακτήρα του άλλου. H ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται σήμερα περισσότερο από την ψυχή σου, παρά απ’ οτιδήποτε άλλο. Έτσι ωφελεί πολύ τον άνθρωπο να ασκείται κοντά στην φύση.   
Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ υποστήριζε πως ο άνθρωπος θα εξευγενιστεί αν έρθει κοντά στη φύση. Πράγματι, η φύση μας ηρεμεί, βγάζει από μέσα μας έναν πιο χαλαρό και ήρεμο εαυτό, ο οποίος απομακρύνει από μέσα μας το άγχος, το αίσθημα της ταχύτητας και της τελειομανίας με τα οποία μας έχει κατακλύσει ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός. Να περπατάς στην εξοχή. Θα αλλάξει ο εαυτός σου προς το καλύτερο, θα αισθανθείς τη μαγεία και ταυτόχρονα την πολυπλοκότητα του απλού σε όλο του  το μεγαλείο.Το περπάτημα στην φύση, σου διδάσκει την ταπεινότητα. Σε γειώνει και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τον πυρήνα της ύπαρξής σου, σε σχέση με την Δημιουργία, τον Θεό. Όταν περπατάς, χάνεις την αίσθηση της πραγματικότητας. Ο καθαρός αέρας και το πράσινο τοπίο μπορούν επίσης να επιδράσουν θετικά στην ψυχική υγεία, σημειώνουν οι ειδικοί. Μια βόλτα στη φύση είναι άκρως θεραπευτική. Η πεζοπορία π.χ. σε ένα πάρκο μειώνει το στρες, ξυπνάει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη (τις ορμόνες της χαράς). Όταν βάζεις την άσκηση στη ζωή σου, γρήγορα συνηθίζεις να αντιμετωπίζεις τα πράγματα με χαμόγελο. Σε ηρεμεί και αποτελεί το κλειδί για την παραγωγή νέων, δημιουργικών ιδεών.
Κάνω καθιστική ζωή, δεν περπατώ καθόλου. Πώς θα ξεκινήσω σωστά; Θα πρέπει να εντάξετε προοδευτικά το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, να αρχίσετε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και να τους ανεβάζετε κλιμακωτά. Για να το πετύχετε, ξεκινήστε από τα 15-20 λεπτά σχεδόν καθημερινά με ρυθμό 3-4 χιλιομέτρων ανά ώρα και σταδιακά προσθέστε περισσότερο χρόνο, περίπου 5 λεπτά εβδομαδιαίως, μέχρι να φθάσετε ύστερα  από αρκετές εβδομάδες να περπατάτε συνεχόμενα για 45 λεπτά ή περισσότερα.
Πόσο έντονα πρέπει να περπατώ; Τόσο όσο να μπορείτε, αν χρειαστεί, να μιλήσετε άνετα κατά τη διάρκεια του περπατήματος ή ακόμη και να σιγοτραγουδήσετε κάποιο αγαπημένο σας κομμάτι. Οποτε νιώθετε ότι λαχανιάζετε πολύ ή «ξεμένετε» από αναπνοή, επιβάλλεται να μειώσετε τον ρυθμό σας.
Απλό περπάτημα ή περίπατος. Περπατάτε χαλαρά και χωρίς ιδιαίτερη ένταση, όπως π.χ. σε μια βόλτα αναψυχής ή όταν βλέπετε τις βιτρίνες στα μαγαζιά. Ο διασκελισμός είναι σχετικά μικρός και αργός, σπάνια ξεπερνά τα 2 με 3 χιλιόμετρα. Είναι το είδος περπατήματος που μπορεί να γίνει ουσιαστικά παντού, στους δρόμους της πόλης, σε πεζόδρομους, εμπορικά κέντρα, άλση, πάρκα, στην εξοχή.
Ζωηρό περπάτημα. Είναι το πλέον ασφαλές είδος περπατήματος για άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση και ένας καλός τρόπος εισαγωγής σε αερόβια προγράμματα υψηλότερων απαιτήσεων. Η ένταση της προσπάθειας είναι μεγαλύτερη από έναν απλό περίπατο και η καρδιά δουλεύει σε υψηλότερους ρυθμούς. Περπατάτε συγκεντρωμένοι και όχι χαλαροί, με μέτριο διασκελισμό, περισσότερα βήματα ανά λεπτό και σχετικά γρήγορο ρυθμό, ο οποίος κυμαίνεται από 3 έως 4,5 χιλιόμετρα την ώρα.
Πόσο πρέπει να περπατώ για να έχω οφέλη; Η πλειονότητα των Διεθνών οργανισμών υγείας προτείνουν στα υγιή άτομα ηλικίας ως 65 ετών να περπατούν με ζωηρό ρυθμό από 45 - 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν γίνεται καθημερινά. Τα 45-60 λεπτά δεν είναι αναγκαίο να καλυφθούν συνεχόμενα, μπορούν να συμπληρωθούν τμηματικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, 30 λεπτά περπάτημα το πρωί και 15-30 λεπτά το απόγευμα.
 
    
      
Παρακατω δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο με θέμα, ''Πώς θα είναι η ζωή μας όταν γεράσουμε ανάλογα με τις καταχρήσεις που έχουμε κάνει''.Το βίντεο είναι χωρισμένο στα δύο, όπου προβλήθηκε από ένα τηλεοπτικό κανάλι στον Καναδά και απεικονίζονται τα τελευταία χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου ανάλογα αν έχει επιλέξει να προσέχει τη διατροφή του, να ασκείται, να περπατάει, να καπνίζει ή όχι.Οι δημιουργοί του βίντεο θέλουν να υπογραμμίσουν τη σημασία που έχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες ώστε να αποφύγει κανείς να περάσει τα γεράματα σε κάποιο νοσοκομείο.Στο αριστερό μέρος της οθόνης πρωταγωνιστής είναι ο ηλικιωμένος που «προσέχει» τη ζωή του, φορά τα αθλητικά του και αθλείται ενώ στο άλλο μισό μέρος ο πρωταγωνιστής με δυσκολία φορά τις παντόφλες του μέσα στο νοσοκομείο.