Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Κατά τη διάρκεια  της  τηλεκπαίδευσης,  μέσα από τα διάφορα animated και άλλα βίντεο εκγύμανσης και μυικής ενδυνάμωσης με gifs, δόθηκε στα μεγάλα παιδιά της ΣΤ' τάξης,
το ερέθισμα να θέλουν να  μάθουν περισσότερα για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Πώς δηλαδή το σώμα μας κάνει τις διάφορες κινήσεις και πώς ονομάζονται πολλά  μέρη του. Όλοι γνωρίζουμε πως κινείται χάρη στο μυοσκελετικό μας σύστημα, χάρη δηλαδή στη συνεργασία των μυών με τα οστά. Το σώμα μας έχει πάνω από 650 μύες που διαφέρουν στο  σχήμα και στο  μέγεθος. Για να κάνουμε ένα βήμα συνεργάζονται περίπου 200 μύες, ενώ για να χαμογελάσουμε 15! Ο σκελετός επίσης, προστατεύει τα ζωτικά όργανα του σώματος, τα όργανα δηλαδή που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Για παράδειγμα,το κρανίο προστατεύει τον εγκέφαλο και ο θώρακας την καρδία και τους πνεύμονες. Όσο μελετάς την λειτουργία και την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, τόσο πιο πολύ μένεις έκπληκτος, άναυδος με όλη αυτή  την πολυπλοκότητα και την τελειότητά του και δεν έχεις παρά να παραδεχτείς τον Πάνσοφο Δημιουργό του.


Πολλές φορές, κατά την αθλητική δραστηριότητα στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό ή
στο γυμναστήριο, μεγάλες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις εφαρμόζονται στο κινητικό μας  σύστημα και έτσι υπάρχει και ο κίνδυνος να τραυματιστούμε. Πιστεύω είναι χρήσιμο  για όλους, γονείς, εφήβους, μεγαλύτερα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή και να γνωρίσουν σημαντικούς  μύες, να μάθουν τι είναι οι τένοντες, οι σύνδεσμοι,  πως παθαίνουμε ένα  διάστρεμμα και το κυριότερο την χρησιμότητα της προθέρμανσης και των διατάσεων. Μόνο η καλή προθέρμανση μπορεί να προλάβει πολλούς μικροτραυματισμούς, διαστρέμματα,θλάσεις ή τραβήγματα. Η σημασία της είναι σημαντική, γιατί αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και το εύρος της κίνησης, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση. Επίσης το «πιάσιμο» ή το «τράβηγμα» της επόμενης μέρας, μπορείς να το περιορίσεις ή να το αποφύγεις μόνο με τις διατάσεις, γιατί αυτές αποδεσμεύουν κάποιες ουσίες (καματογόνες) που κούρασαν και επιβάρυναν τον μυ. Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα με στατικές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης, στην αποθεραπεία η οποία είναι σημαντικό μερος της, άσχετα αν πολλοί την παραμελούν. Πάντως  πρέπει να επισημάνουμε ότι βάση των τελευταίων ερευνών, τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη, όχι streching, στατικές διατάσεις για προθέρμανση, αλλά για αποθεραπεία. Ο λόγος είναι ότι μειώνει την απόδοση και  δεν ελαχιστοποιείται η πιθανότητα τραυματισμού, π.χ.αν κάποιος κάνει στατικές διατάσεις πριν σηκώσει βάρη, μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι πιο αδύναμος και ασταθής στη διάρκεια των ασκήσεων (εν μέρει χαλαρώνουν οι μύες και οι τένοντες ), επίσης διαπιστώθηκε να μειώνεται η «εκρηκτική» μυϊκή απόδοση στον στίβο κ.α. Έτσι καλύτερη επιλογή θα ήταν η προθέρμανση με δυναμικές διατάσεις π.χ. το επιτόπιο τροχάδην, αλματάκια, προβολές ή κλωτσιές που προετοιμάζουν καλύτερα τους μύες για άσκηση, ή να περιλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις σε πιο ήπια ένταση, σχετικές με το άθλημα που θα ακολουθήσουν στην κυρίως προπόνηση.
Παρακάτω δείτε ένα υπέροχο βίντεο από το youtube (βιολογία  Γυμνασίου), όπου γνωρίζεις  μέσα σε  λίγα λεπτά, βασικά στοιχεία  για το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου. Όπως από τι αποτελείται το γόνατο, η ποδοκνημική άρθρωση, βασικοί μύες, διάφορες κακκώσεις κ.α.

 Γνωρίστε  και μάθετε τους βασικούς μύες του ανθρώπινου σώματος, ενώ συγχρόνως μπορείτε και να γυμναστείτε, με ένα κουίζ απο τον λογαριασμό μου στο Wardwall  (παιδιά ΣΤ' τάξης, έφηβοι  και γονείς.  Για μεγέθυνση, πατήστε το τετραγωνάκι κάτω δεξιά)                                                 

Δείτε και λύστε δύο σχετικά κουίζ για μεγαλύτερα παιδιά και γονείς, με multiple choise για την χρησιμότητα της προθέρμανσης, τις διατάσεις  και τους βασικούς μύες του σώματος, από τον λογαριασμό μου στο Baamboozle στα παρακάτω link:

Τέλος δείτε και δυο κουίζ διαφόρων αθλημάτων.Το ένα για την κολύμβηση και τα αθλήματα του νερού, διότι ο καιρός είναι ήδη πολύ ζεστός και  τα κολυμβητήρια και οι οργανωμένες παραλίες με τα θαλάσσια σπορ άνοιξαν. Για να το δείτε πατήστε εδώ:
Το άλλο σχετικά με τα Ολυμπιακά αθλήματα, για όλα τα παιδιά. (Για να τα παίξτε σαν κάρτες ανταγωνιστικά με  δύο ή και περισσότερα άτομα, πατήστε play και μετά Classic)