Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ειδικά όργανα, κύτταρα και χημικές ουσίες που καταπολεμούν τις μολύνσεις (μικρόβια)
και μας προστατεύει απέναντι στα βακτήρια και τους ιούς. Το ανοσοποιητικό κρατά ένα “αρχείο” κάθε μικροβίου που έχει νικήσει, σε τύπους λευκών αιμοσφαιρίων (Β- και Τ-λεμφοκύτταρα) γνωστά ως “κύτταρα μνήμης”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίσει και να καταστρέψει το μικρόβιο, γρήγορα εάν εισέλθει ξανά στο σώμα, προτού να πολλαπλασιαστεί και σας ρίξει πάλι στην ίδια ασθένεια. Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, πρέπει να καταπολεμηθούν πολλές φορές. Οι καθημερινές συνήθειες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει κάποιος ή όλη η οικογένεια, ένα χρόνιο νόσημα, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν, είτε αρνητικά είτε θετικά, τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ - ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ: Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα να καταπολεμά ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Αυτό συμβαίνει  επειδή βοηθάει το αίμα να μετακινείται πιο αποτελεσματικά στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ουσίες που καταπολεμούν τα μικρόβια φτάνουν εκεί που πρέπει να πάνε. Η απουσία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια μιας ασθένειας. Η αδράνεια οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:  Γενικότερα η εγκράτεια είναι μεγάλο προτέρημα σε έναν άνθρωπο, σε όλους τους τομείς της ζωης του. Όσον αφορά το φαγητό, οι ανθυγιεινές συνήθειες, το πάθος με το πρόχειρο φαγητό έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Αποδεδειγμένα ευθύνεται για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος  και για πολλές άλλες αρρώστιες. Η Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κακά λιπαρά κάνει κακό στην υγεία.Τα έλαια μπορούν να εμποδίσουν τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τα μικρόβια. Και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ανοσοαπόκριση. Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη, όπως θαλασσινά, γαλοπούλα και κοτόπουλο, ή άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τα μικρόβια έως και 24 ώρες.Τέλος η παχυσαρκία σας κάνει πιο ευάλωτους στη γρίπη και άλλες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.

ΤΡΩΤΕ ΛΙΓΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το σώμα να παράγει
περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις. Τα φρέσκα προϊόντα και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν πολύ ψευδάργυρο, βήτα-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για ένα υγιές σώμα. Τα φυτικά τρόφιμα σας γεμίζουν επίσης με φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική σας απόκριση.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ.Το φως του ήλιου μπορεί να ενεργοποιήσει ειδικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που ονομάζονται Τ-κύτταρα και τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αλλά το να είστε έξω στην φύση, φέρνει και άλλα οφέλη και το σημαντικότερο, χαλαρώνετε και διώχνετε το άγχος. Επίσης πολλά φυτά και δέντρα δημιουργούν φυτοκτόνα και άλλες ουσίες τα οποία εισπνέετε και που φαίνεται να ενισχύουν την ανοσολογική σας λειτουργία.

ΣΤΡΕΣ:Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει σκοπό να μας προστατεύσει απέναντι στα βακτήρια και τους ιούς. Τα σώματά μας είναι επίσης εφοδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν το καθημερινό φυσιολογικό στρες. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων.Οι άνθρωποι όμως που βιώνουν μεγάλες στρεσογόνες καταστάσεις, κρυολογούν συχνότερα, γιατί πέφτει η φυσική άμυνα του οργανισμού. Επίσης όλο και περισσότερες έρευνες καταγράφουν την συσχέτιση του οικογενειακού κλίματος με την ψυχική και την σωματική υγεία των οικογενειακών μελών.Μια ερευνητική ομάδα στην Σουηδία, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα  Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό, απέδειξε ότι το υψηλό στρες μέσα στην οικογένεια και ένα διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού.Όσο πιο υγιές είναι το οικογενειακό περιβάλλον, τόσο πιο ευτυχισμένο είναι και το παιδί που αναπτύσσεται σ’ αυτό. Τα παιδιά εισπράττουν την αγάπη και την εκτίμηση μεταξύ των γονέων τους κι έχουν μάλιστα την ανάγκη να βλέπουν τους ίδιους τους γονείς τους αγαπημένους κι ευτυχισμένους και να αγαπιούνται πραγματικά..διότι με την αγάπη μόνο γεμίζει η ψυχή. Τότε και αυτά αισθάνονται ασφαλή μέσα στην οικογένεια κι ικανοποιούνται οι συναισθηματικές τους ανάγκες. Εξελίσσονται μ’ αυτόν τον τρόπο σε ισορροπημένους ενήλικες, με κατανόηση κι ικανούς να προσφέρουν απλόχερα αγάπη και προσοχή και αυτοί αργότερα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους για όλη την οικογένεια, για μικρούς και μεγάλους είναι η  καθημερινή άθληση. Η άσκηση το έχουμε πει απειρες φορές, απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες μειώνουν το στρες. Ποιοί τύποι ασκήσεων όμως είναι οι πιο αποτελεσματικοί; To  περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι, η ποδηλασία κ.α. Επίσης ένα σημαντικό όπλο κατα του άγχους εκτός από την άσκηση και τον απαραίτητο χρόνο στην φύση είναι και η προσευχή. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η προσευχή έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχή του ανθρώπου. Έτσι κάποιος που έχει βαθιά και ουσιαστική σχέση με τον ΘΕΟ, αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το άγχος, χαλαρώνει και ανανεώνεται συνεχώς με πνευματικές δυνάμεις. Αποκτά δύναμη, κουράγιο και ηρεμία, για να αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες της ζωής. Γιατί ας μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό, ότι ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σώμα... αλλά  το κυριότερο από ψυχή και πνεύμα.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ: Διαταράσσουν τη σχέση του ανοσοποιητικού με τα καλά και κακά βακτήρια.
Μελέτες έδειξαν ότι τα αντιβιοτικά μειώνουν κάποια λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες. Μπορεί ο οργανισμός να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα μια ασθένεια όταν παίρνετε αντιβίωση, μόλις την σταματήσετε όμως, το ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτο. Μην παίρνετε αντιβίωση χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

ΥΠΝΟΣ. Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε ιούς και μικρόβια. Και μπορεί επίσης να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε από κάποια ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει τόσα κύτταρα και πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις (αντισώματα) και τα οποία βοηθούν στην άμυνα ενάντια σε ασθένειες. Πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας και να φροντίζουμε να κοιμόμαστε 6-8 ώρες κάθε βράδυ

ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ: Ένα υγιές βάρος σας προστατεύει από ασθένειες. Η παχυσαρκία λόγω κακής διατροφής μπορεί να μεταβάλλει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Το λίπος ιδιαίτερα γύρω από τα ζωτικά όργανα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα περισσότερο από το συνολικό σωματικό λίπος.

ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΘΗΚΕ ΑΠΟ,  www.onmed.gr   www.healthview.gr