Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σε ατμόσφαιρα εορταστική που αρέσει σε όλους μας και κυρίως στα παιδιά, με πολλά φωτάκια να τρεμοσβήνουν, με δώρα να δίνουμε και να παίρνουμε, με ρεβεγιόν και φαγητό, με όλα όσα η καταναλωτική μας κοινωνία υπαγορεύει, γιορτάζουμε Χριστούγεννα κάθε χρόνο! Ιδιαίτερα  όμως τα τελευταία χρόνια η εμπορική διάσταση των Χριστουγέννων είναι πολύ μεγάλη και για αυτό πολύ ελκυστική στον σύγχρονο άνθρωπο με τον υλιστικό τρόπο ζωής του.  Ετσι εθελοτυφλεί και δεν θέλει με τίποτα να κοιτάξει εκεί όπου νιώθει περισσότερο γυμνός, μόνος  και ανασφαλής...δηλαδή μέσα στην ψυχή του.
Η περίοδος των Χριστουγέννων μέχρι και τα Θεοφάνεια, είναι από αυτές που όλα τα μέλη μιας οικογένειας έχουν την ευκαιρία να περνάνε χρόνο μαζί. Επίσης γονείς, αδέλφια, παππούδες, θείοι, θείες,ανήψια, ξαδέλφια μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι. Ειδικά φέτος το περιμέναμε όλοι πάρα πολύ, γιατί το στερηθήκαμε δύο χρόνια, λόγω κορωνοιού. Αυτές οι στιγμές δημιουργούν στα παιδιά τις πιο ζεστές αναμνήσεις από την πιο τρυφερή ηλικία τους. Γενικότερα αυτήν την περίοδο, μπορούν να καταλάβουν τις αξίες της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, της αγάπης και της ενότητας.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ «ΔΙΝΩ» (ΠΡΟΣΦΟΡΑ)Τα Χριστούγεννα και όλο το δωδεκαήμερο,
είναι γιορτή αγάπης και προσφοράς. Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε τη δική σας παράδοση προσφοράς, προς όσους έχουν ανάγκη. Γνωρίστε στα παιδιά σας τις έννοιες του εθελοντισμού, της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας και όλοι μαζί επιλέξτε εκείνη την πράξη προσφοράς και αγάπης που σας εκφράζει καλύτερα. Όπως, να στηρίξτε όπως μπορείτε κάποιο φιλανθρωπικό σωματείο, τα οποία επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό έργο. Μπορείτε ακόμη να βοηθήσετε άπορες,φτωχές οικογένειες μέσω διαφόρων δράσεων που γίνονται. Αλλά μπορούμε να κάνουμε ακόμη και κάτι πιο απλό, αλλα πολύ ουσιώδες. Επειδη αυτές τις  γιορτινές ημέρες αρκετοί συνάνθρωποί μας, δεν έχουν ούτε έναν άνθρωπο, να ανταλλάξουν μαζί του μια κουβέντα..Για αυτό ας σηκώσουμε εμείς το τηλέφωνο για να μετριάσουμε λίγο την μοναξιά τους και να απαλύνουμε τον πόνο τους. Επίσης να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό για ό,τι  έχουμε, διότι και αυτά τα Χριστούγεννα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν οικογένεια, δεν έχουν ζέστη, δεν έχουν υγεία, δεν θα πάρουν όλοι δώρα. Αν έχουμε την δυνατότητα, αν μπορούμε ακόμη και με μια τσάντα αγάπης, που να περιέχει μερικά απαραίτητα πράγματα…να χαρίσουμε με αυτόν τον τρόπο, λίγα χαμόγελα σε άπορους ανθρώπους. Μέσα από την προσφορά, μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας. Κι αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο «μάθημα» και για τα παιδιά.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΩ (ΤΟ ΔΩΡΟ).

Για την μορφή του Άη Βασίλη και τη παραμυθένια
ιστορία που αγαπούν τα μικρά παιδιά να φέρνει δώρα, πρέπει να πούμε ότι η φιγούρα του είναι βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νικολάου. Λένε ότι είχε τη συνήθεια να προσφέρει μυστικά δώρα στους ανθρώπους, ή ότι περιδιάβαινε τους δρόμους πάνω στο γαϊδουράκι του και μοίραζε δώρα στα παιδιά. Πάλεψε για την προστασία των φτωχών και των άπορων, ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επίσης η ιστορία βασίζεται στον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Τα παιδιά είναι ευκαιρία να καταλάβουν ότι το δώρο δεν κρίνεται από την ανταλλακτική του αξία, αλλά προσφέρεται από καρδιάς και συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη και την έγνοια του ενός για τον άλλον. Διδάξτε τους το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, των γιορτών και της προσφοράς και να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και τη ζεστή αγκαλιά των γονιών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Κάθε μέλος διαλέγει την αγαπημένη του χριστουγεννιάτικη ιστορία. Καθίστε όλοι αναπαυτικά γύρω από το δέντρο και αφηγηθείτε την! Επίσης διαβάστε και ενημερωθείτε μέσα από την Βίβλο, όλη την σειρά των γεγονότων όσον αφορά την Γέννηση του Ιησού Χριστού,

ΒΓΑΛΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.Την ίδια μέρα κάθε χρόνο καθίστε στο ίδιο σημείο και βγάλτε μια φωτογραφία. Φροντίστε να δείχνει γιορτινή (για παράδειγμα να κρατάτε στολίδια ή να στέκεστε μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο). Μπορείτε να βγείτε όλοι μαζί ή μόνο τα παιδιά. Μετά από λίγα χρόνια θα μπορείτε να βλέπετε τις φωτογραφίες στη σειρά και να διαπιστώνετε πόσες αλλαγές έχουν γίνει.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. Προσωπικά με στενοχωρεί όλη αυτή η μεγάλη εμπορική διάσταση των Χριστουγέννων κάθε χρόνο. Τα Χριστούγεννα, είναι πολλά περισσότερα από ένα λουκούλλειο χριστουγεννιάτικο γεύμα, ένα μονότονο εθιστικά χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο ραδιόφωνο, ή στα καταστήματα και πολλά περισσότερα από τα δώρα από τον Αη Βασίλη, που έγινε το κύριο ''πρόσωπο'' της εμπορικής δραστηριότητας αυτών των ημερών. Το κέντρο της γιορτής σήμερα δυστυχώς είναι η ύλη και όχι η ουσία που είναι το αληθινό νόημα της έλευσης του Ιησού. Τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα στον Χριστό και ο Χριστός σήμερα δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου και προσπερνάται γρήγορα. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για Αυτόν και έτσι λησμονείται από πολλούς η πνευματική διάσταση των γιορτών, η πραγματική σημασία τους. Ακριβώς όπως και τότε όταν ήρθε και δεν υπήρχε τόπος για να μείνει σε κανένα πανδοχείο, έτσι και τώρα δεν του κάνουν τόπο και χώρο μέσα στους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Αυτές τις Άγιες ημέρες γιορτάζουμε το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός όλων των εποχών, την ενσάρκωση του αόρατου Θεού, στο πρόσωπο του Υιού του Ιησού Χριστού. Ο Δημιουργός και Κτίστης των πάντων, ο Απειρος και Αιώνιος Θεός, γίνεται δημιούργημα και κτίσμα. Φανερώθηκε ως άνθρωπος στον κόσμο μας, τόσο μα τόσο ταπεινά και φτωχικά..μέσα σε μιά φάτνη. Επισκέφτηκε τη γη για χάρη μας, για να μας αναγγείλει να επιστρέψουμε ξανά κοντά Του, διότι ο άνθρωπος εξαιτίας του εγωισμού του, απομακρύνθηκε απο τον Πλάστη Του. Ο άνθρωπος δίχως Θεό, διαπιστώνεται καθημερινά, ότι γίνεται απάνθρωπος, αυτοκαταστροφικός, λυγίζει από τις δυκολίες και τις μέριμνες της ζωής και η ψυχή του ειναι μονίμως ανικανοποίητη. Καταλήγοντας αυτό είναι το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων (ένα δώρο μέσω του Χριστού, μια επένδυση με αιώνιες προεκτάσεις),  ότι ο άνθρωπος μετανιωμένος πραγματικά, αν το θέλει μπορεί να ξαναγίνει παιδί Του. Εφόσον σαν άσωτος γιος, αισθάνθηκε το μεγάλο κόστος του πόνου και της αποτυχίας μακρυά Του... μετά υπακούει με χαρά στις εντολές Του, συνειδητοποιώντας ότι φτιάχτηκε για να είναι κοντά στον Δημιουργό του και Ουράνιο Πατέρα και να είναι Oδηγός του.

ΠΗΓΕΣ.Υλικό πάρθηκε από paidorama.gr, motherblog.gr