Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2022, ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ


Στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινησε το αγωνιστικό πρόγραμμα των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και η διοργάνωση ολοκληρώθηκε σήμερα Kυριακή. Στη συνέχεια, η Κινεζική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει επίσης τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στις 4-13 Μαρτίου.Το Πεκίνο γίνεται έτσι η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.  Στους Αγώνες έλαβαν συνολικά περίπου 2.900 αθλητές και αθλήτριες από 91 χώρες και διαγωνίστηκαν σε 15 αθλήματα. Από αυτά τα 15,τα επτά είναι αθλήματα χιονιού (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Δρόμων Αντοχής, Ελεύθερο Σκι, Βόρειο Σύνθετο, Άλμα με σκι, Χιονοσανίδα), τα πέντε είναι αθλήματα πάγου (Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Πατινάζ ταχύτητας, Καλλιτεχνικό πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ) και τα τρία είναι αθλήματα ολίσθησης (Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον).

 ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
ΧΙΟΝΟΣΑΝΙΔΑ.Η χιονοσανίδα (snowboarding) είναι άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα, δεμένη με λουριά στα πόδια του αθλητή, από ένα κεκλιμένο επίπεδο που είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξη του αθλήματος επηρεάστηκε από το σέρφινγκ (skateboarding) και το σκι. Ως αγωνιστικό άθλημα, περιλαμβάνει άλματα στον αέρα με κινήσεις χεριών και ποδιών, περιστροφέs και με συνοδεία μουσικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές. 

ΑΛΠΙΚΟ ΣΚΙ. Είναι ένα άθλημα κατάβασης από χιονισμένα υψώματα με σκι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΙ. (Freestyle Skiing). Είναι ένας τύπος χιονοδρομίας με ακροβατικά στον αέρα και
τεχνικές.

ΣΚΙ ΜΕ ΑΛΜΑ.Οι αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν βαθμολογούνται με βάση το άλμα, το στυλ και την τεχνική τους .

ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ, είναι ένα είδος σκι όπου οι σκιέρ στηρίζονται στη δική τους μετακίνηση για να κινούνται πάνω σε χιονοσκεπές έδαφος, αντί να χρησιμοποιούν ανελκυστήρες σκι ή άλλες μορφές βοήθειας.

ΔΙΑΘΛΟ.Το δίαθλο είναι ένας συνδυασμός δυο διαφορετικών αγωνισμάτων: του σκι και της σκοποβολής.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΤΙΝΑΖ.Είναι ο χορός πάνω στον πάγο,με συνοδεία μουσικής.

ΧΟΚΕΙ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ. Παίζεται σε Παγοδρόμιο από 2 ομάδες η κάθε ομάδα έχει 6 παίκτες. Υπάρχουν 2 εστίες και η κάθε ομάδα στόχο έχει να σύρει με το ραβδί, ένα λαστιχένιο δίσκο και να τον οδηγήσει στο τέρμα της αντιπάλου ομάδας…

ΛΟΥΤΖ.Ο αθλητής ή οι αθλητές είναι καθισμένοι σε Έλκηθρο και τραβούν τις λαβές.Το κεφάλι, το σώμα και τα πόδια των αθλητών που βρίσκονται στο Έλκηθρο βρίσκονται σε μια ευθεία γραμμή . Οι ταχύτητες οι οποίες αναπτύσσονται είναι 140 χλμ /ώρα .Οι αγώνες διεξάγονται σε διαμορφωμένες πίστες

ΣΚΕΛΕΤΟΝ.Εναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, όπου ο αθλητής χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο επίπεδο έλκηθρο, κατασκευασμένο από μέταλλο. Ακουμπάει μπρούμυτα και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες πάνω στον πάγο.

ΚΕΡΛΙΝΓΚ.Υπάρχουν δύο ομάδες, που αποτελούνται από τέσσερις παίκτες και οι οποίοι προσπαθούν σε μια πίστα πάγου, να στείλουν όσο γίνεται πιο κοντά στο κέντρο ομόκεντρων κύκλων τις ειδικά διαμορφωμένες πέτρες, οι οποίες ζυγίζουν 19,1 κιλά η κάθε μία.

 Αξίζει να πούμε ότι η Ελλάδα συμμετείχε με 5 αθλητές/τριες και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την Ολυμπιακή τους συμμετοχή και διάκριση. Αυτοί ήταν οι Ιωάννης Αντωνίου 29ος, Μαρία Ελένη Τσιόβολου, στο αλπικό σκι και  Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα, 23η θέση στο ομαδικό σπριντ στους δρόμους αντοχής.  Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι Αγώνες του Πεκίνου είναι οι πρώτοι Χειμερινοί, στους οποίους χρησιμοποιήθηκε σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι. Τέλος δείτε μερικά Χειμερινά Ολυμπιακά αθλήματα, πατώντας το δεξί βελάκι. 

ΠΗΓΕΣ.Υλικό πάρθηκε από wikipedia και cnn.gr