Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια μέρα κατά του παιδικού καρκίνου


http://picasion.com/Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Η καρδιά σκιρτάει στο άκουσμα της διάγνωσης, ο παιδικός καρκίνος αρχικά τσακίζει. Όσο ουτοπικό όμως και αν φαίνεται, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. Όσο περνάνε τα χρόνια, ο καρκίνος γίνεται όλο και πιο ιάσιμος κι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει. Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου. Σήμερα αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πάνω από 250.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο εμφανίζουν κάθε χρόνο κάποια μορφή καρκίνου. Δυστυχώς, δεν είναι πολλά τα παιδιά αυτά που έχουν δυνατότητα θεραπείας, αφού μόνο το 20% από αυτά έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.Γιατί συμβαίνει αυτό; οχτώ στα δέκα παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί όπου δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Αν υπήρχε, βέβαια, η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και ιατρικής θεραπείας, πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί πάνω από 150.000 θάνατοι ετησίως. Στις αναπτυγμένες χώρες, το 80% όσων παιδιών νοσήσουν από καρκίνο, αναρρώνει.Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών και η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά.Το άλλο τρίτο είναι εγκεφαλικοί όγκοι και το υπόλοιπο τρίτο αποτελείται, από συμπαγείς όγκους που μπορούν να εμφανιστούν στα οστά, στους μύες, στους λεμφαδένες και σε όργανα στο θώρακα και στην κοιλιά. Στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον προηγμένο κόσμο, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι η 1η αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά νοσούν από λευxαιμία.Από αυτά το 80% μπορεί να θεραπευτεί, ακολουθώντας κατάλληλη θεραπεία.O παιδικός καρκίνος διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων.Η κληρονομικότητα στις περιπτώσεις των παιδιών είναι πιο σπάνια, εκτός από ορισμένες μορφές. Ο κίνδυνος λόγω ακτινών Χ για ένα παιδί παραμένει μικρός. Όμως η ακτινοβολία με ακτίνες Χ κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται, κάθε φορά που αυτό είναι δυνατό 
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος.Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Να θυμόμαστε, ότι κάθε παιδί με καρκίνο ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική του τάξη, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, αξίζει να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία και ιατρική περίθαλψη. Συστήνεται στους γονείς, να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούριο, ανεξήγητο και επίμονο. (πηγές:medllook.gr,onmed.gr)



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού καρκίνου, βρήκα στο διαδίκτυο και ήθελα να το αναρτήσω, ένα τρυφερό και ιδιαιτέρως συγκινητικό βίντεο κινουμένων σχεδίων, με τον τίτλο: “Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει”. Δημιουργήθηκε για λογαριασμό, ενός διεθνούς φήμης κέντρου θεραπείας για τον καρκίνο των παιδιών, στην Βραζιλία.Το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο της Αγάπης, θέλοντας να αναδείξει τη θεραπευτική σημασία της αγάπης και της στοργής. Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο εύκολη όταν το άτομο περιβάλλεται από την αγάπη και την πίστη θα συμπληρώσω. Βλέποντας ο ασθενής πως υπάρχουν γύρω του πρόσωπα που τον αγαπούν και τον νοιάζονται, παίρνει δύναμη, ελπίδα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κοριτσάκι εχει τη φροντίδα και την ενθάρρυνση των ανθρώπων που το αγαπούν, την υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων του, καθώς και ολόκληρης της νοσοκομειακής ομάδας! Η μικρή ταινία δεν έχει λόγια, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του ακούγεται το τραγούδι «Heart Full Of Love», το οποίο γράφτηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της ταινίας. Αξίζει να σταθούμε στο μήνυμα που επισημαίνεται στο τέλος του animation και είναι το «Η αγάπη είναι μεγαλύτερη από το φόβο». Δείτε το συγκινητικό βίντεο.