Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ,ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


http://picasion.com/Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί από τα απανωτά κρούσματα πνευμονίας, η οποία προκαλείται από τον νέο κοροναϊό.O χειμώνας είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του την γρίπη, το κρυολόγημα και τις εποχιακές ιώσεις που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και μας ταλαιπωρούν όλους, μικρούς και μεγάλους. Εμεις θα αναφερθούμε στο πως μπορούμε να προλάβουμε την γρίπη και γενικά τις ιώσεις.Όλοι μπορούμε  να κολλήσουμε έναν ιό, κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα και γι’ αυτό και νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό. Εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Να έχετε υπόψη σας ότι οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η αυξημένη υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά. Οι ρυθμοί ζωής, όπως έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή, οι καταχρήσεις, το κάπνισμα και η έλλειψη ύπνου, είναι παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλλοντας στο να γινόμαστε όλο και περισσότερο ευάλωτοι στις ιώσεις του χειμώνα...
Έτσι η ατομική καθαριότητα, η σωστή διατροφή και η γυμναστική αποτελούν την δυνατότερη ασπίδα του οργανισμού για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.Κομβικής σημασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης των ιώσεων είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωστή υγιεινή των χεριών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε τα χέρια μας κάθε φορά πριν αγγίξουμε τον ασθενή που βρίσκεται στο περιβάλλον μας ώστε να τον προφυλάξουμε και να προφυλαχθούμε από παθογόνα μικρόβια.
Παράλληλα, τονίζουν ότι την ίδια διαδικασία οφείλουμε να ακολουθούμε αν αγγίξουμε αντικείμενα ή έπιπλα που βρίσκονται στο άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενούς, όπως το κρεβάτι ή το κομοδίνο του, ακόμη και αν δεν έχουμε αγγίξει τον ίδιο. Σημαντική είναι και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, η οποία συνίσταται όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα ώστε να χρειάζονται νερό και σαπούνι. Η εφαρμογή του θα πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά και να γίνεται με τρίψιμο στις παλάμες, τη ραχιαία επιφάνεια του χεριού, τα μεσοδακτύλια διαστήματα, τα δάχτυλα από την πάνω και κάτω πλευρά τους.

                                                                                            ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Η σωστή διατροφή βοηθά τον οργανισμό να προλάβει τις ιώσεις αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σωστή διατροφή κατά τη χειμερινή περίοδο πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, καθώς και ιχνοστοιχεία σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, το συκώτι, τα φασόλια, οι φακές, το πορτοκάλι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Ψευδάργυρος περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στους ηλιόσπορους, στην κολοκύθα, στο γάλα, στο τυρί και στα δημητριακά. Το σελήνιο περιλαμβάνεται στα καρύδια, στα ψάρια, στον καρπό της σόγιας. Η βιταμίνη Α (αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο (καρότα, ντομάτα, μαρούλι,σπανάκι και  μπρόκολο ) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού.Τα προβιοτικά επίσης (γάλα,  γιαούρτι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση-κεφίρ) θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς..
Αν και καταγράφεται διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα καθημερινά τρόφιμα στην πρόληψη των ιώσεων. Η εχινάκεια βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από το κοινό κρυολόγημα. Αποτελεί την 1η επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού γιατί διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα κρυολογήματος έως και 58%.Προσωπικά, παίρνω εχινάκεια τα τελευταία χρόνια και επειδή δουλεύω σε σχολείο με παιδιά, μπορώ να πω ότι βλέπω διαφορά μεγάλη. Το τζίνσενγκ, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο για κρυολόγημα. Τέλος, για τη βιταμίνη C (ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο,ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια, λεμόνια) μελέτες έχουν δείξει, ότι η πρόσληψη ενός γραμμαρίου την ημέρα, μειώνει δραστικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος.Τέλος, τα παιδιά θα πρέπει να μυηθούν από μικρή ηλικία στην υγιεινή διατροφή, γιατί η ενημέρωση και ιδιαίτερα η εκπαίδευση από μικρή ηλικία, επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου.

ΑΘΛΗΣΗ

Ορισμένα είδη γυμναστικής είναι ιδανικά για την καύση του επίμονου λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας, φαίνεται όμως ότι αποτελούν και εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των εποχικών λοιμώξεων.
Η γυμναστική με μέτρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ένας ακόμα τρόπος για την πρόληψη των ιώσεων. Οι άνθρωποι που δεν γυμνάζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από γρίπη ενώ, αντίθετα, η μέτριας έντασης γυμναστική διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. . Με τριάντα λεπτά γυμναστικής μέτριας έντασης την ημέρα, αυξάνουμε τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας έχουν 50% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν απλό κρύωμα. Επιπλέον, τα οφέλη της γυμναστικής παραμένουν και μετά το τέλος της άσκησης, καθιστώντας το σώμα μας πιο δυνατό για περισσότερη ώρα.
Αντίθετα, η σκληρή γυμναστική εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους γιατί τις πρώτες ώρες μετά το τέλος της, ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής στις χειμερινές ιώσεις.Δηλαδή, αν γυμναζόμαστε υπερβολικά πολλή ώρα, τα οφέλη μάλλον αρχίζουν να χάνονται, και ο οργανισμός μας καταπονείται περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλός μας αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως ο οργανισμός βρίσκεται κάτω από έντονο σωματικό στρες και μπαίνει σε κατάσταση κινδύνου: εξαντλούμε τα επίπεδα υδατανθράκων μας, η θερμοκρασία του σώματος είναι ανεβασμένη, και τα μυϊκά κύτταρα αποδομούνται. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό το μέτρο και τα διαλείμματα.
Τέλος υπάρχει ένας μύθος, ότι με γυμναστική και ιδρώτα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα συμπτώματα ενός κρυώματος. Όταν αρχίζουμε να παρατηρούμε τα συμπτώματα μιας ασθένειας, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να χαλαρώσουμε, καθώς η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Καθώς όταν γυμναζόμαστε, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και στέλνουν περισσότερο αίμα στο σώμα, ο ιός της γρίπης μπορεί να επικεντρωθεί στην καρδιά και να δημιουργήσει φλεγμονές.
Πρέπει να επισημάνουμε οτι οι ιοί μεταδιδονται πολύ πιο εύκολα σε κλειστούς πολυπληθείς χώρους. Χαρακτηριστικά, τα σχολεία  θεωρούνται  οι  ” παράδεισοι’’  των  ιώσεων,  με  τα  παιδιά να  είναι τα εύκολα θύματά τους. Ο  λόγος που εκδηλώνουν πολύ συχνά  λοιμώξεις είναι  γιατί  στερούνται  των ειδικών  αμυντικών μηχανισμών.Το αμυντικό   σύστημα  ενός παιδιού  δεν είναι  πλήρως αναπτυγμένο  κατά  τη  γέννηση, αλλά συνεχώς  εξελίσσεται.


ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Το σωστό πλύσιμο των χεριών σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να διαρκεί 40 ως 60 δευτερόλεπτα και περιλαμβάνει τα εξής στάδια:



    Και ένα βίντεο για την διατροφή και το ανοσοποιητικό σύστημα
   

Πηγές:  www:medicalnews.gr. ,  www:  y-o.gr,  www:iatronet.gr