Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΛΑΙΚΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Υλικό για σχολικές μουσικοχορευτικές γιορτές).



http://picasion.com/
Τελικά ο χρόνος περνάει  πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε! Σε λίγες μέρες, πρώτα ο Θεός  έχουμε Απόκριες και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν τα πλάνα τους, για όλων των ειδών τις γιορτές. Όπως για τις Εθνικές της 25η Μαρτίου, της λήξης του σχολικού έτους και άλλες. Ιδιαίτερα αυτές οι γιορτές της λήξης όπως γνωρίζουμε, περιλαμβάνουν άλλοτε ένα  συνδυασμό  μουσικο-χορευτικών δρώμενων που πλαισιώνουν κάποιο γνωστικό κεντρικό θέμα, άλλοτε μόνο μουσικοχορευτικές επιδείξεις και άλλοτε μόνο αθλητικές δραστηριότητες. Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και των λαϊκών κοινωνικών χορών, αποτελεί βασική θεματική ενότητα της φυσικής αγωγής. Τα τελευταία χρόνια το αναλυτικό πρόγραμμα μάλιστα περιλαμβάνει και λαϊκούς χορούς από άλλες χώρες, στο πλαίσιο της πολιτισμικής εκπαίδευσης.  Στους παραδοσιακούς χορούς έχω αναφερθεί αρκετές φορές, με σχετικές αναρτήσεις και πιστεύω ότι είναι ο κύριος ''κορμός'' των μουσικοχορευτικών παραστάσεων. Σήμερα όμως  θα ήθελα να ανεφερθώ και στους λαϊκούς, κοινωνικούς..Προσωπικά τους χρησιμοποιώ αρκετά γιατί αρέσουν και γιατί  τα παιδιά προσεγγίζονται πιο εύκολα, όσο αφορά την εκμάθησή τους.
O xορός γενικά πρωτοπαρουσιάστηκε όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος εκδηλώθηκε συναισθηματικά, τελειοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και θεωρείται ότι είναι η πρώτη μορφή τέχνης που εμφανίστηκε πάνω στον πλανήτη μας.Έίναι από αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος, σώμα, καρδιά και πνεύμα. Είναι ένα πλήρες σπορ. Μέσω του χορού έχουμε την ανάπτυξη του νευρομυϊκού συντονισμού και της οπτικοακουστικής αντίληψης των μαθητών, καθώς και την καλλιέργεια συνεργασίας και  ομαδικού πνεύματος.Στην εκπαίδευση θεωρείται ως ένα βασικό μέσο διατήρησης και μετάδοσης της ιστορίας και της πολιτισμικής ανάπτυξης, ώστε βοηθά τα παιδιά,να μάθουν να εκτιμούν, να σέβονται και να διαφυλάττουν τις ρίζες του παρελθόντος και έτσι να αποκτήσουν κοινωνική και πολιτιστική συνείδηση.
Είναι ένα διασκεδαστικό είδος γυμναστικής, που δυναμώνει όλο το σώμα, ενεργοποιεί δηλαδή ένα μεγάλο αριθμό μυών, συμβάλει στην απώλεια βάρους και έχει  θετική επίδραση στη λειτουργία  της καρδιάς και γενικότερα στο μεταβολισμό του ανθρώπου.Οφείλουμε να πούμε ότι ανήκει στην κατηγορία της αερόβιας άσκησης. Ο χορός είναι υγεία! Όλοι μας, επίσης όταν νιώθουμε άγχος κι έντονο στρες, ψάχνουμε τρόπους να εκτονωθούμε. Ο χορός  γενικά απελευθερώνει την ενέργεια και την ένταση του σώματος. Αποτελεί έναν αυθεντικό τρόπο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Ο νους και το σώμα συντονίζονται, ώστε ο χορευτής να μάθει καινούριες κινήσεις και να συγχρονιστεί με το διπλανό χορευτή. Μ’ αυτό τον τρόπο απελευθερώνει την ενέργεια του και αδειάζει το μυαλό για λίγο,  απ’ τα προβλήματα. ΛαΪκοί κοινωνικοί χοροί για το σχολείο είναι: O Χασάπικος, το Συρτάκι ή ο χορός του Ζορμπά, ο Ζεϊμπέκικος (ζεϊμπέκικο), ο Χασαποσέρβικος (χασαποσέρβικο), είναι σίγουρα ο πιο εύκολος και ο πιο κεφάτος ομαδικός χορός και τέλος διάφοροι Ελληνικοί λαϊκοί.  Παρακάτω ακολουθούν βίντεο από σχολικές εκδηλώσεις του 2ου Δημοτικού Κορυδαλλού το 2019 και του 26ου Δημοτικού Πειραιά, πριν από κάποια χρόνια (πρόβες και επιδείξεις στο Βεάκειο ) και εύχομαι να αποτελέσουν χρήσιμο μουσικοχορευτικό υλικό.Τα βίντεο περιλαμβάνουν διάφορες χορογραφίες, σε διαχρονικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών, όπως  το ζεϊμπέκικο της Ολυμπάδας του 2004 και τα Μάτια βουρκωμένα του Σταύρου Ξαρχάκου, το Φεγγάρι πάνω Θεέ μου, του Μίμμη Πλέσσα, Ορχηστρικό του Μαρκόπουλου κ.α..Το δεύτερο βίντεο περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς (40 παλικάρια, καραγκουνα) και σε μορφή χορογραφιών, όπως Μες του Μαγιού (πεντοζάλι), Καϊκι μου κ.α.

 




 
ΛΑΙΚΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ-26ο Δ.Σ.Πειραιά 2016 και 2ο Δ.Σ. Κορυδαλλού 2019 (ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ) from Dora Z on Vimeo.