Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

6 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού (Bullying)


http://picasion.com/
Το Bullying αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Πολυπληθή τα κρούσματα του, σε παγκοσμιο επίπεδο και τα θύματά του είναι μικρά παιδιά. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η χώρα μας σημειώνει κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying. Το 40% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται. Μόνο 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν υποστήριξη στην Ελλάδα και τα στατιστικά στοιχεία, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Είναι θλιβερό ότι μόλις 1 στα 3 περιστατικά bullying, γίνεται γνωστό σε γονείς ή δασκάλους. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και να επικοινωνούν διαρκώς με τους δασκάλους και τους καθηγητές του σχολείου.
ΒULLYING...Παιδιά τα οποία υπόκεινται σωματική ή λεκτική βία, ή το συνδυασμό και των δύο, χωρίς λόγο. Οι θύτες τους είναι συνήθως είτε συνομήλικοι, ή λίγα χρόνια μεγαλύτεροι συμμαθητές τους από το κοινό σχολικό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες του bullying καθόλου ευκαταφρόνητες, μιας και μπορούν να διαταράξουν τη ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υποστούν, οποιασδήποτε μορφής, άσκηση σωματικής βίας. Σημειώνεται ότι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει σωματικά με σπρωξιές και ξυλοδαρμούς, λεκτικά με φραστικές επιθέσεις, βρισιές και παρατσούκλια, ψυχολογικά με τις απειλές και τους εκβιασμούς και ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά; Αρχικά να αναγνωρίζεις τέτοιου είδους συμπεριφορές και να τις καταδικάζεις ακόμη και όταν δεν σε αφορούν άμεσα! Μπορεί να μην είσαι παιδί, ή γονιός για να σε αφορά απευθείας το θέμα, αλλά στον οικογενειακό, ή κοινωνικό σου περίγυρο, θα υπάρχουν σίγουρα παιδιά. Μη μένεις αμέτοχος. Γίνε μέρος της λύσης του προβλήματος! ΜΠΟΡΕΙΣ! 
Δείτε την ακόλουθη σχετική παρουσίαση 



Στα πλαίσια της ημέρας ενάντια στη σχολική βία και στον εκφοβισμό, που είναι η  6η Μαρτιου, δημιουργήθηκε το ακόλουθο βίντεο από τους μαθητές της Στ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής. Αξίζει να το δείτε.