Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Πως να περάσετε δημιουργικά και ευχάριστα, ιδιαίτερα γονείς και παιδιά, αυτές τις δύσκολες μέρες του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» (1ο μέρος)


http://picasion.com/
Κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες, καταστήματα, όλα κλειστά, λόγω κορωναϊού. Ειδικά μετά από νέες δημοσιεύσεις που παρέχουν ενδείξεις, για την συμμετοχή των παιδιών στην μετάδοση του, αποφασίσθηκε κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν πως  τα παιδιά που προσβάλλονται, αν και εμφανίζουν ήπια συμπτωματα εώς καθόλου , κρατούν πολύ μεγάλο ιϊκό φορτίο και λόγω αυτού, συμμετέχουν ενεργά στην μετάδοση της νόσου. Ο στόχος όλων των μέτρων είναι η μείωση της διασποράς του κορονοϊού, ζητώντας από όλους μας, για άλλη μια φορά, να δείξουμε υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη, παραμένοντας στο σπίτι και  εφαρμόζοντας τους βασικούς  κανόνες  δημόσιας υγείας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.  
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι τις ημέρες που τα παιδιά κλείνονται στο σπίτι γίνονται συνήθως νευρικά. Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας, είναι πολύ καλό οι γονείς να  παίξτε μαζί τους, για να τους δώσετε ωθηση και θετική ενέργεια. Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, ιδίως αν ασχολούνται με κάποιο ομαδικό άθλημα. Παρακάτω ακολουθεί μια σειρά προτάσεων, ιδεών, δραστηριοτήτων ώστε να διασκεδάσουν και συγχρόνως να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους, όπως και όλοι μας. Ασφαλώς αυτές τις μέρες, θα ασχοληθούμε με πολλές δραστηριότητες που δεν απαιτούν κίνηση, για παράδειγμα το διάβασμα, παιχνίδια στον υπολογιστή και τηλεόραση με μέτρο τα παιδιά, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, παζλ, ζωγραφική κ.α. Επιβάλλεται .ομως ιδιαίτερα, η απασχόληση, που προϋποθέτει σωματική κίνηση και την προτείνουμε πιο κάτω. Οφείλουμε λοιπόν ΟΛΟΙ με υπευθυνότητα να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αλλα να μην χάσουμε την ζωντάνια μας, να μην ειμαστε ράθυμοι..αλλά δημιουργικοί και ενεργητικοί. Εξάλλου η γυμναστική είναι το αντίθετο  της υποτονικότητας και συνώνυμο της ευφορίας, ευεξίας.
ΜΙΚΡΟΙ, ΜΕΓΑΛΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ...
Βάλτε όλοι την μουσική που σας αρέσει και χορέψτε ελεύθερα.Οι γονείς βάλτε τη μουσική που αρέσει στα παιδιά και αν κάνουν παραδοσιακούς ή λαϊκούς χορούς, μπαλέτο, ή μοντέρνο χορό, μπορούν να εξασκηθούν στα βήματα, ή να χορέψουν ελεύθερα, όπως και εσείς.
Αθλήματα εσωτερικού χώρου. Παίξτε πινγκ-πονγκ ή εξασκηθείτε στο ταε κβο ντο ή σε οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη.
Παιχνίδια. Παντομίμα και κρυφτό (πιο ελεγχόμενο από το κυνηγητό). Επίσης το Κυνήγι του  θησαυρού, κρύψτε διάφορα αντικείμενα, βρείτε κρυψώνες σε ολόκληρο το σπίτι. Φτιάξτε μια λίστα με όσα κρύψατε.Παίξτε λάστιχo, μουσικές καρέκλες, καντε ασκήσεις με σχοινάκι.
Βόλεϊ στο σπίτι με μπαλόνι, οι μικροί τρελαίνονται πολύ με αυτό το παιχνίδι. Αυτό φαίνεται κι όταν το παίζουμε στο γυμναστήριο του σχολείου μας, με την καθολική συμμετοχή των παιδιών. Είναι τόσο εύκολο να κατασκευαστεί με δύο καρέκλες, ένα σχοινί κι ένα μπαλόνι.Το μπαλόνι δεν είναι απαραίτητο να περνάει μόνο πάνω από το σχοινί. Μπορει να παιχτεί επίσης και στα γόνατα, από μικρούς και μεγάλους με τον ίδιο ενθουσιασμό.
Στήστε έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων. Αν στα παιδιά σας περισσεύει η ενέργεια και πρέπει να την εκτονώσουν παίζοντας, μαζέψτε όλα τα μαξιλάρια του σπιτιού και ό,τι άλλο ακίνδυνο αντικείμενο έχετε, κάντε τα έπιπλα στην άκρη και φτιάξτε μία πίστα για έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων. Αν το παιδί είναι ένα, χρονομετρήστε το κι όταν κάνει το χρόνο που θα θέσετε ως στόχο, επιβραβεύστε το με κάτι που του αρέσει πολύ. Για να μη βαρεθεί, ούτε αυτό ούτε εσείς, μη διστάσετε να συμμετέχετε και να σας χρονομετρήσει εκείνο. Είπαμε ότι παίζουμε ΜΑΖΙ.
Ακολουθεί βίντεο με πρόγραμμα γυμναστικής  μέσα στο σπίτι, για μικρούς, μεγάλους, γονείς και παιδιά



                       Άλλο ένα βίντεο με ένα πρόγραμμα εκγύμνασης για μικρούς και μεγάλους.