Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Συνεχίζουμε πάντα να γυμναζόμαστε όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ (Δ', Ε', ΣΤ' τάξεις, 4ο μέρος)

http://picasion.com/Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, η κ.Κεραμέως (Υπουργός Παιδείας), ανακοίνωσε επίσημα ότι  η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε διάφορες φάσεις. Για τα Δημοτικά παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά, είπε. Οπότε θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών, μέσω των εκπαιδευτιkών πλατφόρμων, του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου. Στο blog κάθε μέρος που θα αναρτάται, θα περιλαμβάνει δύο μαθήματα της ηλεκτρονικής τάξης e-me, με παρόμοια περίπου θεματολογία. Μετά  θα ακολουθεί και υλικό για τις Α', Β', Γ' τάξεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πρόσφατη αναφορά για τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού εν μέσω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα συνέστησε ημερησίως 30 λεπτά σωματικής άσκησης για τους ενήλικες και μία ώρα για τα παιδιά. Οι οδηγίες αυτές υπήρχαν και πριν τoν κορωναϊό. Στα παιδιά είχαμε αναφερθεί παλιότερα ότι η άσκηση ενισχύει την προσοχή και τις σχολικές επιδόσεις, υπάρχει δηλαδή αύξηση της γνωστικής λειτουργίας τους. Επίσης παρατηρείται ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, μείωση του άγχους  και ο ύπνος, γίνεται πιο ποιοτικός.Έτσι αν και είναι γνωστό σε όλους ότι η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, δεν δίνεται ανάλογη έμφαση στη θετική της επίδραση στην ψυχική υγεία. Βλέπουμε ότι τελικά η σωματική και ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο σε εποχές σαν και αυτές. Κατά τη γυμναστική όπως γνωρίζουμε,απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη διάθεση. Η βελτίωση της διάθεσης σταματά αρκετά  τον φαύλο, άσχημο  κύκλο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την άσκηση ενώ αισθανόμαστε κούραση, παράλληλα αισθανόμαστε όμορφα.
Παρακάτω ακολουθεί υλικό  για τις  Δ',Ε',ΣΤ' τάξεις. Διάφορες ιδέες για μέσα στο σπίτι, παιχνίδια και ασκήσεις. Ξεκινάμε με ένα αερόβιο δυναμικό πρόγραμμα με μπάλα (όπως ποδοσφαίρου) που γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες. Παρόλο που είναι στα αγγλικά, είναι εύκολο όλοι να ακολουθείστε τις κινήσεις της μικρής και της γυμνάστριας. Σε κάποιες ασκήσεις, αν σας φανούν πολλές οι επαναλήψεις και κουράζεστε πολύ, κάντε διαλειμματάκι. Προσαρμόστε το πρόγραμμα στον καθένα σας και κάθε φορά θα βλέπετε ότι βελτιώνεστε. Ξαναλέω προσοχή στα ημικαθίσματα, το βάρος να πέφτει στις φτέρνες και τα γόνατα να μην ξεπερνούν τα δάχτυλα των ποδιών και στους κοιλιακούς δεν ξεκολλάει η μέση από το έδαφος.


Στη σύνέχεια ακόμη ένα μουσικό αερόβιο πρόγραμμα, αυτήν την φορά μόνο για τα κορίτσια (μία χορογραφία σε λάτιν ρυθμούς) 

          

Εξάσκηση στις αθλοπαιδίες έχουμε σήμερα και ξεκινάμε με ΒΟΛΕΙ. Πέρσι το σχολείο μας τα πήγε πολύ καλά στο τοπικό Πρωτάθλημα και τα παιδιά το αγάπησαν πολύ σαν άθλημα.Στο βίντεο που ακολουθεί εχει ατομική προπόνηση αλλά και σε ζευγάρια. Βασική προυπόθεση είναι να είστε σε ανοιχτό χώρο, όπως στην πυλωτή της πολυκατοικίας ή σε αυλή ακόμη καλύτερα με τοίχο. Κάνετε εξάσκηση σε διάφορες μορφές κοντρόλ, πάσες και μανσέτα με την βοήθεια ενός τοίχου, σερβίς από πάνω για όσους μπορούν, αλλιώς σερβίς από κάτω.

  

Την προηγούμενη φορά εξασκηθήκαμε σε ασκήσεις επιδεξίότητας στο ΜΠΑΣΚΕΤ χωρίς χτύπημα στο έδαφος. Σήμερα έχει εύκολες και δύσκολες ασκήσεις με χτυπήμα της μπάλας, διάφορες μορφές  ντρίπλας, σταυρωτή, πίσω από πλάτη και διάφορους άλλους περίτεχνους συνδιασμούς. Ένα βίντεο challenge, όποτε αγόρια και κορίτια επιδοθείτε αρχικά σε όσες ασκήσεις μπορείτε και μετά  βάλτε στόχους. Ειδικά τα κορίτσια φέτος έκαναν μεγάλη υπέρβαση του εαυτού τους και βελτιώθηκαν πολύ και στο άθλημα του μπάσκετ. Βασική προυπόθεση και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο να έχετε χώρο και φυσικά να μην ενοχλείτε τους άλλους.

 

Επόμενο βίντεο για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου και  είναι πολλοί. Εξάσκηση μέσα στο σπίτι σε βασικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου, έλεγχο της μπάλας, ασκήσεις ενδυνάμωσης  κ.α. Μετά το τέλος των ασκήσεων ακολουθεί διάλειμμα, άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγάλο και πρέπει να το τηρείτε για να βγεί το πρόγραμμα.


Μετά τις αθλοπαιδίες ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό βίντεο με πρωτότυπα παιχνίδια που θα σας ενθουσιάσουν και έχει πολλά για όλες τις ηλικίες, από Β' μεχρι ΣΤ'. Στο έκτο παιχνίδι που τα παιδιά βάζουν τις μπαλίτσες σε δίσκους προπόνησης, επειδή προφανώς δεν θα έχετε, αντικαταστείστε τους με μικρά πλαστικα μπολάκια.Όσον αφορά τον εξοπλισμό, μπορείτε να τον φτιάξετε και εσείς, όπως στο  τελευταίο παιχνίδι, η κατασκευή του είναι πανεύκολη, θα χρειαστείτε το καπάκι ενός μεγαλου κουτιού και θα το τρυπήσετε στην μέση.


Ακολουθεί ένα προγραμμα εξάσκησης με χαρτί.Τοποθετήστε 5 στη σειρά όπως στο βίντεο και κάντε κάθε δραστηριότητα από τρία σετ.Διάλειμμα ανάμεσα στις ασκήσεις 40'' - 60'' περίπου.


 Άλλο ένα παιχνίδι με ασκήσεις ενδυνάμωσης με μπαλόνια ανάμεσα σε δύο άτομα, παίζοντας βόλεϊ. Χρησιμοποιώ ότι έχω σαν διαχωριστικό π.χ.τσάντα ή μεγάλο μαξιλάρι. Παίζουμε βόλλεϊ σε στάση σανίδας ή στηριζόμενοι πίσω στα χέρια.Ένα πολύ καλό παιχνίδι για ενδυνάμωση κυρίως άνω άκρων, κοιλιακών και ραχιαίων.


Δείτε οι ποδοσφαιρόφιλοι και ένα ψυχαγωγικό βίντεο με ταλεντάκια ποδοσφαίρου, τα οποία επιδεικνύουν τις ποδοσφαιρικές ικανότητές τους και εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Για αυτό και τα δικά μας ταλεντάκια του σχολείου, να παρατηρήσουν προσεκτικά τους μικρούς ποδοσφαιριστές και αν έχουν ανοιχτό χώρο, αυλή στο σπίτι τους, να επιδοθούν ιδιαίτερα στις  πάσες, στις ντρίμπλες που τους εντυπωσίασαν και ξέρω ότι τους αρέσουν. Διότι το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η ντρίμπλα στο ποδόσφαιρο είναι μία από τις πιο δύσκολες δεξιότητες για τον έλεγχο της μπάλας και από τις πιο χρήσιμες κινήσεις στην επίθεση. Να βάλουν στόχους, να δεσμεύονται σε αυτούς  και να προχωρήσουν έτσι  στην επίτευξη τους.


Ένα από τα βασικότερα αθλήματα για το Δημοτικό είναι ο ΣΤΙΒΟΣ, ο οποίος αποκαλείται από πολλούς ο ''Βασιλιάς των σπορ'' και περιέχει αγωνίσματα που ελκύουν παρα πολλά παιδιά. Στο παρακάτω βίντεο-παιχνίδι, συνδιάστε τις εικόνες με τα αγωνίσματα του στίβου.Τσεκάρετε μία εικόνα και μετά την μεταφέρετε με το χέρι ή με το ποντίκι στο ανάλογο άθλημα.Για να μπορέσετε να το κάνετε, πρέπει να μεγεθυνθεί πρώτα, για αυτό πατήστε το διακεκομμένο τετράγωνο κάτω δεξιά.

          

Ακολουθεί και ένα κουίζ γνώσεων για τον στίβο, για μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης. Για να το δείτε πατήστε εδώ